Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 318 - 320, 31.03.2016

Öz

Bu çalışmada, çok eski tarihlerden beri çok değerli bir besin maddesi olarak kullanılan kültür mantarı türlerinin yüksek besin değerleri ve insan beslenmesi için gerekli olan protein, vitamin ve mineral bakımından son derece besleyici özelliklere sahip oldukları; bu mantarların günümüz koşullarında önemli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanıldığı, son yıllarda Pleurotus, Agaricus, Ganoderma gibi türlerin birçok hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği; mantar ekstraktlarından hazırlanan ilaçların hasta savunma mekanizmasını güçlendirdiği ve direncini yükselttiği; böylece tedavinin en önemli basamağını gerçekleştirdiği anlatılmaktadır. Shiitake mantarının, antikanserojen özelliği olduğu; Pleurotus ostreatus’un yüksek kolesterol tedavisinde rol aldığı; ayrıca sindirim kanalında meydana gelen ülser, iltihap ve tümörler üzerinde tedavi edici özelliği olduğu anlatılmaktadır.

Kaynakça

  • Günay, A., 1995. Mantar Yetiştiriciliği. İlke Kitabevi, Ankara, 469s.
  • Erkel, İ., 2000. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. İstanbul, 160s.
  • İlbay, M.E., Atmaca, M., 2004. Kültürü yapılan bazı tıbbi ve egzotik mantarlar. Türkiye 7. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül 2004, Korkuteli-Antalya, 101-106.
  • Çağlarırmak, N., 2004. Kültür ve yenebilir doğa mantarlarının biyokimyasal kompozisyonları ve medikal yönden önemleri. Türkiye 7. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül 2004, Korkuteli-Antalya, 107-113.
  • İlbay, M.E., Ağaoğlu. Y.S., 1996. Lentinus edodes (Shiitake) kültür mantarı yetiştiriciliğinde değişik katkı materyallerinin verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar-2, Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, 5-7 Kasım 1996, Yalova, 197-206.
  • Sürücüoğlu, M., Hasipek, S., 1996. Kültür mantarının kan lipid düzeylerine etkisi. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, 5-7 Kasım 1996, Yalova, 307-317.
  • İlbay, M.E., 2002. Shiitake (Lentinula edodes) Kültürü. Ankara, 58s.
  • Ağaoğlu, Y.S., İlbay, M.E., Tekinsoy, B., 1990. Japon Mantarı (Shiitake). Bilim ve Teknik 23(266):8-9.
  • Ağaoğlu, Y.S., Güler, M., 1991. Doğal ve kültüre alınabilir mantar türleri-2 kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği. T.C. Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 46s.

Importance of Human Nutrition and Health in Edible Mushroom

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 318 - 320, 31.03.2016

Öz

In this study of ancient history since a valuable nutrient used a type of mushroom culture, the high nutritional value and human nutrition is necessary for protein, vitamins and minerals in terms of highly nutritious properties that they have today in terms of serious health problems in the treatment used in recent years, Pleurotus, Agaricus, such as Ganoderma species give positive results in the treatment of many diseases that patients with fungal drugs extracts prepared defense mechanisms and resistance raises strengthen so that the most important step of the treatment performed are explained. Shiitake mushroom, to be anti-carcinogenic properties; involved in the treatment of high cholesterol, ulcers that occur in the digestive tract, inflammation and tumors on the therapeutic properties that are explained of the Pleurotus ostreatus.

Kaynakça

  • Günay, A., 1995. Mantar Yetiştiriciliği. İlke Kitabevi, Ankara, 469s.
  • Erkel, İ., 2000. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. İstanbul, 160s.
  • İlbay, M.E., Atmaca, M., 2004. Kültürü yapılan bazı tıbbi ve egzotik mantarlar. Türkiye 7. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül 2004, Korkuteli-Antalya, 101-106.
  • Çağlarırmak, N., 2004. Kültür ve yenebilir doğa mantarlarının biyokimyasal kompozisyonları ve medikal yönden önemleri. Türkiye 7. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül 2004, Korkuteli-Antalya, 107-113.
  • İlbay, M.E., Ağaoğlu. Y.S., 1996. Lentinus edodes (Shiitake) kültür mantarı yetiştiriciliğinde değişik katkı materyallerinin verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar-2, Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, 5-7 Kasım 1996, Yalova, 197-206.
  • Sürücüoğlu, M., Hasipek, S., 1996. Kültür mantarının kan lipid düzeylerine etkisi. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, 5-7 Kasım 1996, Yalova, 307-317.
  • İlbay, M.E., 2002. Shiitake (Lentinula edodes) Kültürü. Ankara, 58s.
  • Ağaoğlu, Y.S., İlbay, M.E., Tekinsoy, B., 1990. Japon Mantarı (Shiitake). Bilim ve Teknik 23(266):8-9.
  • Ağaoğlu, Y.S., Güler, M., 1991. Doğal ve kültüre alınabilir mantar türleri-2 kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği. T.C. Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 46s.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ebubekir Paşazade

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Paşazade, E. (2016). Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 318-320.
AMA Paşazade E. Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):318-320.
Chicago Paşazade, Ebubekir. “Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 318-20.
EndNote Paşazade E (01 Mart 2016) Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 318–320.
IEEE E. Paşazade, “Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 318–320, 2016.
ISNAD Paşazade, Ebubekir. “Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 318-320.
JAMA Paşazade E. Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe. 2016;45:318–320.
MLA Paşazade, Ebubekir. “Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 318-20.
Vancouver Paşazade E. Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):318-20.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram