Bu araştırmada, Tokat bölgesinde (Tokat Merkez, Erbaa, Niksar, Pazar, Turhal) yetiştirilen salamuralık asma yapraklarında (Narince üzüm çeşidi) kükürt kalıntı miktarları araştırılmıştır. Kükürtdioksit kalıntı analizleri salamura asma yaprak örneklerinde yapılmıştır. Analizlerde üreticilerden temin edildikten sonra salamura yapılan 26 örnek ile ticari firmalara ait 6 örnek (32 örnekte) kullanılmıştır. Kükürtdioksit kalıntı analizi Reith-Willam yöntemine göre yapılmıştır. Kalıntı miktarları Türk Gıda Kodeksine göre değerlendirilmiştir. Salamura asma yaprağı örneklerinde kükürt dioksit miktarı 5.03 ppm ile 35.14 ppm arasında değişmiştir. Kükürt dioksit kalıntı miktarları Maksimum Kalıntı Limit değerinin (50 ppm) altında çıkmıştır. Tokat yöresinde üretilen salamuralık asma yapraklarında kükürt dioksit kalıntı miktarının gıda güvenliği açısından önemli bir tehdit unsuru oluşturmadığı saptanmıştır.
The aim of the research was to determine of SO₂ residue levels of brined vine leaves (Narince grape cultivar) produced in Tokat province (Tokat centre, Erbaa, Niksar, Pazar, Turhal). SO₂ analysis were made in the brined vine leaves (32 leave samples). In the analysis, 26 leaf samples of pickled after obtaining from producer and collected samples from 6 commercial market were used. Sulfur residue analysis was used in the Eithwillams method. Residue levels were evaluated according to the Turkish Food Codex (50 ppm). The sulfur dioxide content of the leaves varied from 5.03 ppm to 35.14 ppm. Sulfur dioxide residue amounts of vine leaves were determined under of maximum residue limit (50 ppm). The sulfur dioxide residue amounts of brined vine leaves grown in Tokat province was found to pose a significant threat in terms of food safety.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram