Asma yetiştiği ortamlardaki biyotik veya abiyotik kökenli stres koşullarından etkilenmektedir. Bu duruma tepki olarak da sekonder metobolitlerin üretimi artmaktadır. Oluşan bu sekonder metobolitlerden en önemlileri fenolik bileşikler olup, renkli üzümlerde oranları daha yüksek olabilmektedir. Fenoliklerin bileşimi ve konsantrasyonu tür, çeşit, ekoloji, toprak, teknik ve kültürel uygulamalar ile ürün yükü gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Üzümde öne çıkan fenolik bileşiklerden en önemlileri antosiyaninler ve resveratroldür. Karadeniz Bölgesi gibi nem oranı yüksek olan bağcılık bölgelerinde kolaylıkla yetişen bazı kokulu üzüm (Vitis labrusca L.) çeşitleri fazlaca resveratrol içermektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar fenolik bileşiklerin insan sağlığına yararını açıkça ortaya koymaktadır. Resveratrol, antioksidan, antimutagen, antikanser, anti-inflamatuar, antimikrobiyal özelliklerine ilaveten kalp-damar hastalıkları ile tümöre karşı koruyucu ve iyileştirici etkisiyle de öne çıkmaktadır. Bu derlemede üzüm ve üzüm ürünlerinde bulunan antioksidanlar ile resveratrol araştırılmış ve sağlık açısından yapılan çalışmalar özetlenmiştir.
Grapevine is affected by environmentally biotic or abiotic stress. In response to this situation the production of secondary metabolites increases. Whether the most important composed secondary metabolite is phenolic compounds, the proportion of color grapes can be higher. The contents and profile of phenolic compounds vary according to the species, variety, ecology, soil, technical and cultural practices with factors like yield. The most important featured phenolic compounds of grape are anthocyanin and resveratrol. Some foxy grape (Vitis labrusca L.) varieties grown in high humidity viticulture districts such as Black Sea Region easily contain much resveratrol. Recent studies claimed that phenolic compounds have beneficial effect to human health. Resveratrol also comes forward its preventive and curative effects against cardiovascular disease with tumor in addition to antioxidant, antimutagen, anticancer, anti-inflammatory and antimicrobial properties. In this study, antioxidants and resveratrol of grape and its products for human health reviewed according to the references.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram