Farklı tohum muhafaza yöntemleri ve PEG 6000 uygulamalarının kivi tohumlarının çimlenmesi üzerine etkilerinin belirlenebilmesi amacıyla yürütülen bu çalışmada, materyal olarak Hayward kivi çeşidine ait meyve ve tohumlar kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan tohumların bir kısmı hasat döneminden hemen sonra meyvelerden çıkarılarak kilitli poşetler içerisinde, diğer bir kısım tohumlar ise 4±1℃’de soğuk hava deposunda 1 ay süreyle meyve içerisinde muhafaza edildikten sonra çıkarılmıştır. Tohumlarda, canlılık ve çimlendirme testleri yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre canlılık oranı, tohum olarak muhafazada %92, tohumun meyve içerisinde muhafazasında ise %84 olmuştur. Çimlendirme testleri öncesinde tohumlara 3 farklı (1, 2, 3 gün) sürede ve 3 farklı dozda (0, 200, 300 ve 400 g/L) PEG 6000 uygulanmıştır. Uygulamadan sonra yıkanan ve 24 saat süreyle kurutulan tohumlar petri kaplarında çimlendirmeye alınmışlardır. Uygulama süresinin çimlenmeye etkisi bakımından en yüksek değer %2.56 ile 2 gün uygulamasından elde edilmiştir. Muhafaza yöntemlerine göre çimlenme oranları, meyve içerisinde muhafazada ortalama %1.93, tohum olarak muhafazada ise %0.67 olarak belirlenmiştir. PEG 6000 uygulamalarında en iyi sonuç kontrolden alınmıştır. Sonuç olarak, çimlenme oranları bakımından meyve içerisinde muhafaza edilen tohumların çimlenme oranlarının tohum olarak muhafaza edilenlere göre daha yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir.
This study was conducted in order to determine effects of different methods of seed storage and treatments of PEG 6000 on kiwifruit seed germination. Fruit and seeds of Hayward kiwifruit cultivar were used as materials. A part of seeds used after extracting from fruits and storing in zip lock bags just after harvest and other parts of seeds used after storing at 4±1℃ for 1 month in cold storage inside fruits. Viability and germination tests were carried out. Viability rates were determined. According to the finding as 92% in seed storage 84% in storage inside fruits. PEG 6000 was applicated in 3 different days and 3 different doses (0, 200, 300 and 400 g/L) prior to seed germinations tests. After application the seeds washed and dried for 24 hours are taken to germinate in petri dishes. The highest value in terms of impact of the time treatment to the germination was 2.56% that obtained from 2 days treatment. According to storage methods germination rates were determined as 1.93% in average in the preservation inside fruit and 0.67% in seed storage. The best result were obtained from control in PEG 6000 treatments. As a result, germination rate of seeds that stored inside fruits were determined as higher than seed storage. This difference was statistically significant.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram