Bir bölgede ekonomik anlamda bağcılık potansiyelini sınırlayan en önemli ekolojik faktörlerden biri sıcaklıktır. Yörenin etkili sıcaklık toplamı ile bölgede yetiştirilecek çeşitlerin etkili sıcaklık toplamı isteklerinin bilinmesi, yetiştirici için yöreye uygun tür ve çeşitlerin seçilmesinde yardımcı olacaktır. Bu araştırma, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen Hamburg Misketi, Royal, Flame Seedless, Emir ve Ugni Blanc çeşitlerinin fenolojik özellikleri (uyanma, sürme, çiçeklenme, tane tutumu, ben düşme, hasat) ile ürünün olgunlaşması için gerekli Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) isteklerinin belirlenmesi amacıyla 2012-2014 yılları arasında yürütülmüştür. Çeşitlerde uyanma 14 Mart-15 Nisan, sürme 25 Mart-25 Nisan, çiçeklenme 11-23 Mayıs, tane tutumu 23 Mayıs-5 Haziran, ben düşme 8-30 Temmuz, hasat ise 3 Ağustos-16 Eylül arasında yoğunlaşmıştır. Üzüm çeşitlerinde gözlenen farklı fenolojik özellikler çeşit ve yıllara göre değişiklik göstermiştir. En erken olgunlaşan çeşit Flame Seedless, en geç olgunlaşan çeşit ise Ugni Blanc olmuştur. Çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre 77 gün (Flame Seedless) ile 116 gün (Ugni Blanc) arasında değişmiştir. Uyanmadan hasada kadar EST 1651.0 gün-derece (Flame Seedless) ile 2277.1 gün-derece (Ugni Blanc) olarak hesaplanmıştır. Manisa İli için ise vejetasyon süresince (Nisan-Ekim) EST değerlerinin 2665-3011 gün-derece aralığında değiştiği belirlenmiştir.
One of the most important ecological factors that limits the economical viticulture potential in a region is temperature. Knowing the effective heat summations (EHS) of the region and the EHS requirements of the cultivars to be grown will help growers to select appropriate species and varieties for the region. This study was carried out to determine phenological characters (bud break, bud-burst, blooming, fruit-set, veraison, harvest) and effective heat summation (EHS) required for maturation of Hamburg Misketi, Royal, Flame Seedless, Emir and Ugni Blanc cultivars grown in Manisa Viticultural Research Institute between 2012-2014. Phenological characters were observed mainly between in 14 March-15 April for bud break, 25 March-25 April for bud-burst, 11-23 May for blooming, 23 May-5 June for fruit-set, 8-30 July for veraison, 3 August-16 September for harvest. The date of different phenological characters of grape cultivars varied according to varieties and years. Flame Seedless was the earliest and Ugni Blanc was the latest ripening variety respectively. The elapsed time from blooming to harvest was between 77 days (Flame Seedless) and 116 days (Ugni Blanc). The EHS from bud break to harvest was calculated as 1651.0 degree-days (Flame Seedless) and 2277.1 degree-days (Ugni Blanc). And, the EHS values for Manisa Province during the vegetation period (April-October) ranged from 2665-3011 degree-days.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram