Bağcılıkta en yaygın beslenme noksanlıklarından birisi kireç içeriği yüksek topraklarda yetiştirilen asmalarda görülen demir (Fe) klorozudur. Bu çalışma ile Early Cardinal (Vitis vinifera L. cv.) üzüm çeşidi ve 1616 C, SO4, Rup du Lot, 8 B, 41 B, 140 Ru, 5 BB ve 1103 P asma anaçlarının demir klorozuna toleranslarının morfolojik yönden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bitkiler Fe (-) (eksik demir) ve Fe (+) (yeterli demir/kontrol) içeren su kültürü ortamlarında yetiştirilmiştir. Fe (-) bitkileri 10-⁶ M FeEDTA, Fe (+) kontrol bitkileri ise 10-⁴ M FeEDTA içeren besin ortamlarında denemeye alınmıştır. Bitkileri demir stresine sokmak amacıyla yetiştirildikleri su ortamlarına 10 mM NaHCO₃ eklenmiştir. Bitkilerde sürgün uzunluğu (cm), yaprak sayısı (adet), bitki yaş ve kuru ağırlıkları (g bitki-¹) ile kök yaş ve kuru ağırlıkları (g bitki-¹) incelenmiştir. Araştırma sonucunda her iki deneme yılında da sürgün ve kök yaş ağırlığı, sürgün ve kök kuru ağırlığı ile sürgün uzunluğu ve yaprak sayısı bakımından demir uygulamaları arasında önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. En yüksek değerler Fe (+) bitkilerinde sürgün yaş ağırlığında 40.54 g ile 1103 P, kök yaş ağırlığında 22.32 g ile 5 BB, sürgün kuru ağırlığında 7.34 g ile 41 B, sürgün uzunluğunda 131.67 cm ile 5 BB ve yaprak sayısında ise 28.33 adet ile 1103P anacında saptanmıştır.
One of the most common nutritional deficiencies in the vineyard soils is iron (Fe) chlorosis due to high lime content. In this study, the tolerance of Early Cardinal (Vitis vinifera L. cv.) grape varieties and 1616 C, SO4, Rup. du Lot, 8 B, 41 B, 140 R, 5 BB and the 1103 P rootstocks to iron chlorosis were investigated considering morphological characteristics. For this purpose, plants -Fe (low iron) and +Fe (sufficient iron/control) were grown in hydroponic culture. -Fe plants, 10-⁶ M Fe EDTA, +Fe (control) plants were tested in the nutrient medium containing 10-⁴ M Fe EDTA. In order to perform the plants in iron stress, 10 mM NaHCO₃ has been added to the water culture medium grown the plants. In plants, shoot length (cm), number of leaves, wet and dry weight (g plant-¹), wet and dry root weight (g plant-¹) were examined. In two years of experiment were determined significant differences between Fe treatments in terms of shoot and root wet weight, dry weight of shoot and root and shoot length and the number of leaves. The highest values of Fe (+) plants were found in 1103P with 40.54 g for shoot wet weight, in 5 BB with 22.32 g for wet weight of the roots, in 41 B with 7.34 g for the shoot dry weight, in 5 BB with 131.67 cm for shoot length and in 1103 P with 28.33 for number of the leaves.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram