Research Article
BibTex RIS Cite

Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi ile Verim ve Kalitenin Artırılması

Year 2024, Volume: 53 Issue: Özel Sayı 1, 333 - 341, 16.07.2024
https://doi.org/10.53471/bahce.1509586

Abstract

Deneme 2018-2019 sonbahar döneminde cam serada gerçekleştirilmiştir. Organik tarım menşeli gübrelerle serada marul yetiştiriciliği yapılmıştır. Syngenta firmasına ait adı Presidential olan ait marul çeşidi kullanılmıştır. Üst uygulamalar olarak; (1) kontrol grubu, (2) humik asit, (3) deniz yosunu, (4) aminoasit organik menşeli ve sertifikalı gübreler 10 gün arayla uygulanmıştır. Alt gübreleme olarak Kontrol, Vermikompost, Mikoriza, Bakteri, Vermikompost+Mikoriza, Vermikompost+Bakteri, Mikoriza+Bakteri ve Vermikompost+Mikoriza+Bakteri uygulanmıştır. Denemede yer alan farklı uygulamalar 8 toprak uygulaması, 4 üst uygulama, 3 tekerrür ve her tekerrürde 13 bitki (39 bitki/uygulama) 2 faktörlü faktöriyel tesadüf blokları deneme deseni bitkiler olacak şekilde yetiştirilmiştir. Çalışmada organik tarım yetiştiriciliğinde biyogübre ve biostimulant kullanımının, marul bitkisinde büyüme ve gelişme, verim ve bitki besin maddeleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede bitki boyu (cm), yaprak sayısı (ad), bitki çapı (cm), bitki çevresi (cm), gövde çapı (cm), en uzun yaprak uzunluğu (cm), kuru ağırlık oluşturma yüzdesi (%) önemli bulunmuştur. pH ve EC miktarı uygulamalardan etkilenmemiştir. Çalışma sonuçları; üst gübrelemede humik asit, deniz yosunu ve aminoasit üst uygulamaları ön plana çıkmıştır. Alt uygulamalarda vermikompost ve mikoriza istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Organik menşeli gübrelerin kullanımı çeşitlendirerek yaygınlaştırılmalıdır.

References

  • Aybak, H. 2002. Salata Marul Yetiştiriciliği.
  • Azeez, P.A., Banerjee, D.K. 1987. Influence of light on chlorophyll, a content of blue-green algae treated with heavy metals. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology 38(6):1062-1069. https://doi.org/10.1007/bf0160 9096/metrics.
  • Bellitürk, K. 2016. Sürdürülebilir tarımsal üretimde katı atık yönetimi için vermikompost teknolojisi. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi 2016 (Özel Sayı) 31(3):1-5.
  • Çelik, Y. 2020. Yararlı bakteri uygulamalarının bitkisel verim ve dayanıklılık mekanizmalarına etkileri.
  • Coronel Alex, N. 2022. Comparison of the effect of three biofertilizers: Biol, Seaweed and Spirulina (Arthrospira platensis), on the organic production of lettuce (Lactuca sativa). Reserchgate, pp:280.
  • Çetiner, M., Ersus Bilek, S. 2018. Bitkisel Protein Kaynakları.
  • EBIC, 2016. Avrupa Biyostimülant Endüstrisi Konseyi 2016 Biyositumulant Raporu.
  • Kaçar, Y., Ulukapı, K. 2022. Bazı bitki aktivatörlerinin Bacchus marul çeşidinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri.
  • Pilanalı, N., M. Kaplan, M. Kargacier 2001. Farklı formlarda humik asit uygulamalarında çileğin meyve şekeri ile toprağın bitki besin kapsamları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6(1-2):13-21.
  • Selçuk, M.E., Çakıcı, H. 2022. Kireçli alkalin topraklarda mikrobiyal gübre (Bacillus spp.) ve çiftlik gübresi uygulamalarının marul bitkisinin (Lactuca sativa L.) beslenme durumu ve verimi üzerine etkisi.
  • TAGEM 2023. Marul Yetiştiriciliği (www.tagem.gov.tr).
  • Tavalı, İ.E., Uz, İ. 2019. Vermikompost kullanımının sera koşullarında kıvırcık marul (Lactuca sativa var. crispa)’da toprak verimliliği ile fide üretimi, verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi.
  • Tesfa, T., Asres, D., Woreta, H. 2018. Lettuce (Lactuca sativa L.) Yield and Yield Components as Affected by Mulching at Teda, Central Gondar, Northwest Ethiopia. International Journal of Scientific Research and Management (IJSRM), 6(9):180-194.
  • Turhan, Ş. 2005. Organik tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım.
  • Yıldız, A. 2019. Mikoriza ve arbusküler mikoriza bitki sağlığı ilişkileri.
  • Yıldız, K.Y., Demirer, T. 2019. Farklı dozda uygulanan leonardit ve vermicompostun yaprağı yenen sebzelerde (marul ve ıspanak) verim ve kalite kriterlerine etkisi.
Year 2024, Volume: 53 Issue: Özel Sayı 1, 333 - 341, 16.07.2024
https://doi.org/10.53471/bahce.1509586

Abstract

References

  • Aybak, H. 2002. Salata Marul Yetiştiriciliği.
  • Azeez, P.A., Banerjee, D.K. 1987. Influence of light on chlorophyll, a content of blue-green algae treated with heavy metals. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology 38(6):1062-1069. https://doi.org/10.1007/bf0160 9096/metrics.
  • Bellitürk, K. 2016. Sürdürülebilir tarımsal üretimde katı atık yönetimi için vermikompost teknolojisi. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi 2016 (Özel Sayı) 31(3):1-5.
  • Çelik, Y. 2020. Yararlı bakteri uygulamalarının bitkisel verim ve dayanıklılık mekanizmalarına etkileri.
  • Coronel Alex, N. 2022. Comparison of the effect of three biofertilizers: Biol, Seaweed and Spirulina (Arthrospira platensis), on the organic production of lettuce (Lactuca sativa). Reserchgate, pp:280.
  • Çetiner, M., Ersus Bilek, S. 2018. Bitkisel Protein Kaynakları.
  • EBIC, 2016. Avrupa Biyostimülant Endüstrisi Konseyi 2016 Biyositumulant Raporu.
  • Kaçar, Y., Ulukapı, K. 2022. Bazı bitki aktivatörlerinin Bacchus marul çeşidinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri.
  • Pilanalı, N., M. Kaplan, M. Kargacier 2001. Farklı formlarda humik asit uygulamalarında çileğin meyve şekeri ile toprağın bitki besin kapsamları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6(1-2):13-21.
  • Selçuk, M.E., Çakıcı, H. 2022. Kireçli alkalin topraklarda mikrobiyal gübre (Bacillus spp.) ve çiftlik gübresi uygulamalarının marul bitkisinin (Lactuca sativa L.) beslenme durumu ve verimi üzerine etkisi.
  • TAGEM 2023. Marul Yetiştiriciliği (www.tagem.gov.tr).
  • Tavalı, İ.E., Uz, İ. 2019. Vermikompost kullanımının sera koşullarında kıvırcık marul (Lactuca sativa var. crispa)’da toprak verimliliği ile fide üretimi, verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi.
  • Tesfa, T., Asres, D., Woreta, H. 2018. Lettuce (Lactuca sativa L.) Yield and Yield Components as Affected by Mulching at Teda, Central Gondar, Northwest Ethiopia. International Journal of Scientific Research and Management (IJSRM), 6(9):180-194.
  • Turhan, Ş. 2005. Organik tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım.
  • Yıldız, A. 2019. Mikoriza ve arbusküler mikoriza bitki sağlığı ilişkileri.
  • Yıldız, K.Y., Demirer, T. 2019. Farklı dozda uygulanan leonardit ve vermicompostun yaprağı yenen sebzelerde (marul ve ıspanak) verim ve kalite kriterlerine etkisi.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Onur Ergün This is me 0009-0005-6785-9236

Hayriye Yıldız Daşgan 0000-0002-0403-1627

Ozan Doğan 0000-0003-3520-8146

Publication Date July 16, 2024
Submission Date August 16, 2023
Acceptance Date August 30, 2023
Published in Issue Year 2024 Volume: 53 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Ergün, O., Daşgan, H. Y., & Doğan, O. (2024). Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi ile Verim ve Kalitenin Artırılması. Bahçe, 53(Özel Sayı 1), 333-341. https://doi.org/10.53471/bahce.1509586
AMA Ergün O, Daşgan HY, Doğan O. Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi ile Verim ve Kalitenin Artırılması. Bahçe. July 2024;53(Özel Sayı 1):333-341. doi:10.53471/bahce.1509586
Chicago Ergün, Onur, Hayriye Yıldız Daşgan, and Ozan Doğan. “Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre Ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi Ile Verim Ve Kalitenin Artırılması”. Bahçe 53, no. Özel Sayı 1 (July 2024): 333-41. https://doi.org/10.53471/bahce.1509586.
EndNote Ergün O, Daşgan HY, Doğan O (July 1, 2024) Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi ile Verim ve Kalitenin Artırılması. Bahçe 53 Özel Sayı 1 333–341.
IEEE O. Ergün, H. Y. Daşgan, and O. Doğan, “Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi ile Verim ve Kalitenin Artırılması”, Bahçe, vol. 53, no. Özel Sayı 1, pp. 333–341, 2024, doi: 10.53471/bahce.1509586.
ISNAD Ergün, Onur et al. “Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre Ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi Ile Verim Ve Kalitenin Artırılması”. Bahçe 53/Özel Sayı 1 (July 2024), 333-341. https://doi.org/10.53471/bahce.1509586.
JAMA Ergün O, Daşgan HY, Doğan O. Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi ile Verim ve Kalitenin Artırılması. Bahçe. 2024;53:333–341.
MLA Ergün, Onur et al. “Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre Ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi Ile Verim Ve Kalitenin Artırılması”. Bahçe, vol. 53, no. Özel Sayı 1, 2024, pp. 333-41, doi:10.53471/bahce.1509586.
Vancouver Ergün O, Daşgan HY, Doğan O. Organik Marul Yetiştiriciliğinde Biyogübre ve Biyostimulantlar Kullanılarak Bitki Beslemenin İyileştirilmesi ile Verim ve Kalitenin Artırılması. Bahçe. 2024;53(Özel Sayı 1):333-41.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova