Bu çalışmada, 32 bahçe nanesi (Mentha spicata) genotipinin toplam fenolik ve flavonoid miktarı ile antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Toplam fenolik madde miktarları 2,74 ile 8,34 mg GAE.100 mg⁻¹ arasında değişirken, toplam flavonoid madde miktarları 4,35 ile 10,36 mgQE.100 mg⁻¹ olarak belirlenmiştir. Genotiplerin 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) serbest radikal giderme aktivitesi IC₅₀ değerleri 0,97 ile 2,27 mg.mL⁻¹ aralığında tespit edilmiştir. Bakır iyonu indirgeme antioksidan kapasitesi (CUPRAC) ise 18,66 ile 47,85 mgTE.100 mg⁻¹ arasında değişiklik göstermiştir. Toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları ile antioksidan aktiviteler arasında anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Elde edilen bulgular, bazı Mentha spicata genotiplerinin fenolik ve flavonoid içeriklerinin etkili bir antioksidan potansiyel sağladığını ortaya koymakta olup, bu genotiplerin gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde doğal antioksidan kaynağı olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/2072
In this study, the total phenolic and flavonoid contents as well as the antioxidant activities of 32 spearmint (Mentha spicata) genotypes were investigated. The total phenolic contents ranged from 2.74 to 8.34 mgGAE.100 mg⁻¹, while the total flavonoid contents were determined to be between 4.35 and 10.36 mgQE.100 mg⁻¹. The 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging activity of the genotypes showed IC₅₀ values ranging from 0.97 to 2.27 mg.mL⁻¹. The cupric ion reducing antioxidant capacity (CUPRAC) values varied between 18.66 and 47.85 mgTE.100 mg⁻¹. Significant correlations were found between total phenolic and flavonoid contents and antioxidant activities. The findings indicate that certain some Mentha spicata genotypes possess effective antioxidant potential due to their high phenolic and flavonoid contents, suggesting that these genotypes could be utilized as natural antioxidant sources in the food, pharmaceutical and cosmetic industries.
TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/2072
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agronomy |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Project Number | TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/2072 |
| Publication Date | November 27, 2025 |
| Submission Date | July 23, 2025 |
| Acceptance Date | August 20, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 54 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram