Bu çalışmada, 32 bahçe nanesi (Mentha spicata) genotipinin toplam fenolik ve flavonoid miktarı ile antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Toplam fenolik madde miktarları 2,74 ile 8,34 mg GAE.100 mg⁻¹ arasında değişirken, toplam flavonoid madde miktarları 4,35 ile 10,36 mgQE.100 mg⁻¹ olarak belirlenmiştir. Genotiplerin 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) serbest radikal giderme aktivitesi IC₅₀ değerleri 0,97 ile 2,27 mg.mL⁻¹ aralığında tespit edilmiştir. Bakır iyonu indirgeme antioksidan kapasitesi (CUPRAC) ise 18,66 ile 47,85 mgTE.100 mg⁻¹ arasında değişiklik göstermiştir. Toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları ile antioksidan aktiviteler arasında anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Elde edilen bulgular, bazı Mentha spicata genotiplerinin fenolik ve flavonoid içeriklerinin etkili bir antioksidan potansiyel sağladığını ortaya koymakta olup, bu genotiplerin gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde doğal antioksidan kaynağı olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Nane Toplam Fenolik Madde Toplam Flavanoid Madde DPPH CUPRAC
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/2072
In this study, the total phenolic and flavonoid contents as well as the antioxidant activities of 32 spearmint (Mentha spicata) genotypes were investigated. The total phenolic contents ranged from 2.74 to 8.34 mgGAE.100 mg⁻¹, while the total flavonoid contents were determined to be between 4.35 and 10.36 mgQE.100 mg⁻¹. The 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging activity of the genotypes showed IC₅₀ values ranging from 0.97 to 2.27 mg.mL⁻¹. The cupric ion reducing antioxidant capacity (CUPRAC) values varied between 18.66 and 47.85 mgTE.100 mg⁻¹. Significant correlations were found between total phenolic and flavonoid contents and antioxidant activities. The findings indicate that certain some Mentha spicata genotypes possess effective antioxidant potential due to their high phenolic and flavonoid contents, suggesting that these genotypes could be utilized as natural antioxidant sources in the food, pharmaceutical and cosmetic industries.
Mentha spicata Total phenolic content Total flavonoid content DPPH CUPRAC
TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/2072
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Agronomi |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/2072 |
| Yayımlanma Tarihi | 27 Kasım 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 23 Temmuz 2025 |
| Kabul Tarihi | 20 Ağustos 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 54 Sayı: 2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram