Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Karbon Kaynakları ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi

Year 1999, Volume: 28 Issue: 1-2, 29 - 34, 31.12.1999

Abstract

Bu araştırma, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü doku kültürü laboratuvarında 1996’da yürütülmüştür. Araştırmada farklı karbon kaynaklarının ana kültür oluşumuna etkileri incelenmiştir. Çalışmada, doku kültürü metodu kullanılmış, misel geliştirme ortamı olarak Buğday-Agar besi ortamı, karbon kaynağı olarak da, glikoz, sakaroz, dekstroz ve maltozun %0.0, 0.5, 1.0 ve 2.0 dozları uygulanmıştır. Misel gelişme hızları, misel kuru ağırlıkları, en hızlı misel gelişme periyotları ve misel formları incelenmiştir. Kullanılan dozların misel ağırlığı üzerine etkilerinin önemli ve en fazla misel ağırlığının %0.5 dozunda olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde karbon kaynakları arasında da farklılıklar olmuş ve en ağır misel ağırlığı maltozdan elde edilmiştir. Misel gelişme hızlan bakımından en iyi sonucu kontrol ile sakarozun %0.5, 1.0, 2.0 dozları verirken, en yavaş gelişmeyi glikoz ve dekstroz vermiştir.

References

  • Aksu, Ş., S.E. Işık, S. Erkal, 1996. Türkiye’de Kültür Mantarcılığının Gelişimi ve Mantar İşletmelerinin Genel Özellikleri. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, s:1-14.
  • Alan, R., 1976. Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Sporlarının Çimlendirilmesi ve Değişik Besin Ortamlarında Misel Geliştirilmesi ile Buğday ve Akdarı’da Misel Yumaklarının Elde Edilmesi Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, 93s.
  • Büyükalaca, S., N. Çömlekçioğlu, K. Abak, 1996. Sıvı Ortamda Agaricus bisporus Misellerinin Geliştirilmesi. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, s:57-63.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu, F. Gürbüz, 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-2). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1021, Ankara, 381s.
  • İlbay, M.E., Ş. Ellialtıoğlu, 1996. Çeşitli Vitamin Katkılarının Sıvı Kültürde Morchella conica Misel Üretimine Etkisi. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, s:99-105.
  • Yararbaş, T., A. Tanrısever, S. Dura, 1996. Agaricus bisporus’un Ana Kültürlerinde Farklı Besin Ortamlarının Misel Gelişme sine ve Kalitesine Etkileri. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, s:25-32.

The Effect of Carbon Sources and Their Doses on The Formation of Pure Culture in Mushroom Mycelium Production

Year 1999, Volume: 28 Issue: 1-2, 29 - 34, 31.12.1999

Abstract

In this study, the effect of different carbon sources to formation of pure cultures were investigated using tissue culture methods. Wheat-Agar including, 0.5%, 1.0% and 2.0% of glucose, sucrose, dextrose, and maltose was used them as carbon source in the growth media. Growth rate, dry weight, peak growth periods and mycelia formations were investigated. The effects of doses of carbon sources upon mycelium dry weight was significant, and the highest mycelium dry weight was also obtained from carbon sources at 0.5%. Differences between carbon sources were recorded, and the highest dry weight of mycelium was obtained from maltose. The highest mycelium rate was obtained from control and all doses of sucrose and the lowest growth from glucose and dextrose.

References

  • Aksu, Ş., S.E. Işık, S. Erkal, 1996. Türkiye’de Kültür Mantarcılığının Gelişimi ve Mantar İşletmelerinin Genel Özellikleri. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, s:1-14.
  • Alan, R., 1976. Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Sporlarının Çimlendirilmesi ve Değişik Besin Ortamlarında Misel Geliştirilmesi ile Buğday ve Akdarı’da Misel Yumaklarının Elde Edilmesi Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, 93s.
  • Büyükalaca, S., N. Çömlekçioğlu, K. Abak, 1996. Sıvı Ortamda Agaricus bisporus Misellerinin Geliştirilmesi. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, s:57-63.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu, F. Gürbüz, 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-2). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1021, Ankara, 381s.
  • İlbay, M.E., Ş. Ellialtıoğlu, 1996. Çeşitli Vitamin Katkılarının Sıvı Kültürde Morchella conica Misel Üretimine Etkisi. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, s:99-105.
  • Yararbaş, T., A. Tanrısever, S. Dura, 1996. Agaricus bisporus’un Ana Kültürlerinde Farklı Besin Ortamlarının Misel Gelişme sine ve Kalitesine Etkileri. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova, s:25-32.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Ayhan Zülkadir This is me

Ahmet Eşitken This is me

Cafer Eken This is me

Refik Alan This is me

Publication Date December 31, 1999
Submission Date January 1, 1999
Acceptance Date January 31, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 28 Issue: 1-2

Cite

APA Zülkadir, A., Eşitken, A., Eken, C., Alan, R. (1999). Farklı Karbon Kaynakları ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi. Bahçe, 28(1-2), 29-34.
AMA Zülkadir A, Eşitken A, Eken C, Alan R. Farklı Karbon Kaynakları ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi. Bahçe. December 1999;28(1-2):29-34.
Chicago Zülkadir, Ayhan, Ahmet Eşitken, Cafer Eken, and Refik Alan. “Farklı Karbon Kaynakları Ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus Bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi”. Bahçe 28, no. 1-2 (December 1999): 29-34.
EndNote Zülkadir A, Eşitken A, Eken C, Alan R (December 1, 1999) Farklı Karbon Kaynakları ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi. Bahçe 28 1-2 29–34.
IEEE A. Zülkadir, A. Eşitken, C. Eken, and R. Alan, “Farklı Karbon Kaynakları ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi”, Bahçe, vol. 28, no. 1-2, pp. 29–34, 1999.
ISNAD Zülkadir, Ayhan et al. “Farklı Karbon Kaynakları Ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus Bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi”. Bahçe 28/1-2 (December1999), 29-34.
JAMA Zülkadir A, Eşitken A, Eken C, Alan R. Farklı Karbon Kaynakları ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi. Bahçe. 1999;28:29–34.
MLA Zülkadir, Ayhan et al. “Farklı Karbon Kaynakları Ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus Bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi”. Bahçe, vol. 28, no. 1-2, 1999, pp. 29-34.
Vancouver Zülkadir A, Eşitken A, Eken C, Alan R. Farklı Karbon Kaynakları ve Dozlarının Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Misel Üretiminde Ana Kültür Oluşumuna Etkisi. Bahçe. 1999;28(1-2):29-34.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram