Bu çalışma, 1987 ve 1988 yıllarında, Bursa’nın Merkez ilçesine bağlı Dürdane köyünde bir üretici bahçesinden hasat edilen Bursa Siyahı incir çeşidi (Ficus carica L. cv. Bursa Siyahı) üzerinde, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Hasat Sonrası Fizyolojisi Bölümü araştırma odaları ve laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada antitranspirant olarak etkili maddesi "pinolene (di-1-p-menthene, %96)" olan "Vaporgard" kullanılmıştır. Uygulama hasattan sonra, değişik dozlarda (%2 ve %5) hazırlanan ve sürekli karıştırılan çözeltilere meyvelerin 5 saniye süre ile daldırılması şeklinde yapılmıştır. Uygulamadan sonra 20℃’de 4 gün ve 0℃ sıcaklıkta 4 hafta depolanan meyvelerde, çeşitli ölçüm ve gözlemler (asitlik, renk, ağırlık, sertlik, dirilik, çürüme) yapılarak meyve ağırlığında ve kalitesinde meydana gelen kayıplar saptanmıştır. Çalışma sonucunda. Bursa Siyahı incirinde hasattan sonra daldırma şeklinde yapılan %2 konsantrasyonunda antitranspirant uygulamasının, ağırlık kaybını yaklaşık olarak %50 oranında azaltarak, meyve kalitesinin korunmasında etkili olduğu saptanmıştır.
This study was carried out in laboratory and research facilities of the Postharvest Section of Atatürk Central Horticultural Research Institute, Yalova in 1987 and 1988. The material (Ficus carica L. cv. "Bursa Siyahı") was provided from a grower orchard in the village "Dürdane" of Bursa Province. "Vapor Card" (Miller chem., USA) which consists of pinolene (di-1-p-menthene, 96%) was used as an antitranspirant concentrate. Harvested fruits were applied by dipping for 5 seconds into the solutions which were stirred continuously, prepared at the rates of 2% and 5%. After treatment, fruits were stored either at 0℃ for 4 weeks or at 20℃ for 4 days. Various chemical (soluble solids, acidity, color) and physical (fruit firmness, weight) properties of treated and untreated fruits were determined after storage and at the beginning as well. Water loss and fruit quality were followed during storage at either 0℃ or 20℃. The results showed that antitranspirant application at the rate of 2% prolongs the fruit quality by decreasing the weight losses to about 50% whereas higher concentration (5%) caused an increase in decay.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1996 |
Submission Date | January 1, 1996 |
Acceptance Date | January 31, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 25 Issue: 1-2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram