Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri

Yıl 1996, Cilt: 25 Sayı: 1-2, 21 - 28, 31.12.1996

Öz

Bu çalışma, 1987 ve 1988 yıllarında, Bursa’nın Merkez ilçesine bağlı Dürdane köyünde bir üretici bahçesinden hasat edilen Bursa Siyahı incir çeşidi (Ficus carica L. cv. Bursa Siyahı) üzerinde, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Hasat Sonrası Fizyolojisi Bölümü araştırma odaları ve laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada antitranspirant olarak etkili maddesi "pinolene (di-1-p-menthene, %96)" olan "Vaporgard" kullanılmıştır. Uygulama hasattan sonra, değişik dozlarda (%2 ve %5) hazırlanan ve sürekli karıştırılan çözeltilere meyvelerin 5 saniye süre ile daldırılması şeklinde yapılmıştır. Uygulamadan sonra 20℃’de 4 gün ve 0℃ sıcaklıkta 4 hafta depolanan meyvelerde, çeşitli ölçüm ve gözlemler (asitlik, renk, ağırlık, sertlik, dirilik, çürüme) yapılarak meyve ağırlığında ve kalitesinde meydana gelen kayıplar saptanmıştır. Çalışma sonucunda. Bursa Siyahı incirinde hasattan sonra daldırma şeklinde yapılan %2 konsantrasyonunda antitranspirant uygulamasının, ağırlık kaybını yaklaşık olarak %50 oranında azaltarak, meyve kalitesinin korunmasında etkili olduğu saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonymous, 1968. Analyses Determination of Titratable Acidity. International Federation of Fruit Juice Producers. No:2.
  • Anonymous, 1980. Vapor Gard (Antitranspirant Concentrate) Hakkında Bilgiler. Miller Chemical Fertilizer Cooperation. Hanover. Pennsylvania. ABD.
  • Anonymous, 1982. Pantone Color Specifier. The Pantone Library of Color. Pantone Inc. 1125 (a). USA.
  • Aksoy, U., 1981. Akça, Göklop ve Sarılop İncir Çeşitlerinde Meyve Gelişmesi, Olgunlaşması ve Depolanması Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, 136p.
  • 5. Aksoy, U., 1983. Bursa Siyahı İncir Çeşidinde Kaliteyi Etkileyen Bazı Meyve Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. 7. Bilim Kongresi, Tarım ve Ormancılık Arattırma Grubu Tebliğleri, Bahçe Bitkileri Seksiyonu, Adana. TÜBİTAK Yayın No:547 s:79-84.
  • Ayfer M., A. Soylu, R. Türk, N. Tuncel ve D. Heperkan, 1989. Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri. Bahçe 18(1-2):9-20.
  • Blanpied, G.D. and E. Hansen, 1968. The effect of Oxygen, Carbon dioxide and Ethylene on the Ripening of Pears in Ambient Temperatures. Proc. A mer. Soc. Hort. Sci. 93:813-816.
  • Çelik, S. ve Y. Fidan, 1983. Meyve ve Sebzelerin Yüzeyindeki Lentisel ve Benzeri Açıklıkların Muhafazadaki Önemi ve Yoğunluklarının Saptanması. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, TÜBİTAK, s:150-161.
  • Çelikel, F.G. ve İ. Karaçalı, 1992. Bursa Siyahı İncir Çeşidinde Derim Olgunluğu ve Önsoğutmanın Meyve Kalitesi ve Pazarlama Süresi Üzerine Etkileri. Türkiye 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, İzmir, 1:437-441.
  • Claypool, L.L., 1960. Meyvelerde Hasattan Sonraki Bozulmalar. Meyve ve Sebzelerde Hasat, Tasnif, Ambalaj, Muhafaza ve Nakil (Çeviren: M. Dokuzoğuz), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:10, s:66-74.
  • Pantastico, Er. B., T.K. Chattopadhyay, H. Subramanyam, 1975. Packaging Operations, Postharvest Physiology, Handling and Utilization of Tropical and Subtropical Fruits and Vegetables (Editor; E. Pantastico). The Avi Publ. Co. Westport. Connecticut USA. pp:274-275.
  • Ryall, L. and W.T. Pentzer, 1982. Handling, Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. Vol:2 (Fruits and Tree Nuts). The Avi Pub. Co. Westport. Connecticut. USA, 610 p.
  • Smock, M., 1944. The Physiology of Decidious Fruits in Storage. The Botanical Review 10:560-597.
  • Wills, R.B.H., T.H. Lee, G. Graham, W.B. McGlasson and E.G. Hall, 1981. Postharvest an Introduction to the Physiology and Handling of Fruit and Vegetables. The Avi Pub. Co. Westport Connecticut, USA, 166p.
  • Wright, R.C., D.H. Rose and T.M. Whiteman, 1968. The Commercial Storage of Fruits, Vegetable, Florist and Nursery Stocks. Agriculture Handbook. USA, No:66, 94p.

Effect of Antitranspirant Treatment on Water Loss and Keeping of Fruit Quality of The Fig Cultivar "Bursa Siyahı"

Yıl 1996, Cilt: 25 Sayı: 1-2, 21 - 28, 31.12.1996

Öz

This study was carried out in laboratory and research facilities of the Postharvest Section of Atatürk Central Horticultural Research Institute, Yalova in 1987 and 1988. The material (Ficus carica L. cv. "Bursa Siyahı") was provided from a grower orchard in the village "Dürdane" of Bursa Province. "Vapor Card" (Miller chem., USA) which consists of pinolene (di-1-p-menthene, 96%) was used as an antitranspirant concentrate. Harvested fruits were applied by dipping for 5 seconds into the solutions which were stirred continuously, prepared at the rates of 2% and 5%. After treatment, fruits were stored either at 0℃ for 4 weeks or at 20℃ for 4 days. Various chemical (soluble solids, acidity, color) and physical (fruit firmness, weight) properties of treated and untreated fruits were determined after storage and at the beginning as well. Water loss and fruit quality were followed during storage at either 0℃ or 20℃. The results showed that antitranspirant application at the rate of 2% prolongs the fruit quality by decreasing the weight losses to about 50% whereas higher concentration (5%) caused an increase in decay.

Kaynakça

  • Anonymous, 1968. Analyses Determination of Titratable Acidity. International Federation of Fruit Juice Producers. No:2.
  • Anonymous, 1980. Vapor Gard (Antitranspirant Concentrate) Hakkında Bilgiler. Miller Chemical Fertilizer Cooperation. Hanover. Pennsylvania. ABD.
  • Anonymous, 1982. Pantone Color Specifier. The Pantone Library of Color. Pantone Inc. 1125 (a). USA.
  • Aksoy, U., 1981. Akça, Göklop ve Sarılop İncir Çeşitlerinde Meyve Gelişmesi, Olgunlaşması ve Depolanması Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, 136p.
  • 5. Aksoy, U., 1983. Bursa Siyahı İncir Çeşidinde Kaliteyi Etkileyen Bazı Meyve Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. 7. Bilim Kongresi, Tarım ve Ormancılık Arattırma Grubu Tebliğleri, Bahçe Bitkileri Seksiyonu, Adana. TÜBİTAK Yayın No:547 s:79-84.
  • Ayfer M., A. Soylu, R. Türk, N. Tuncel ve D. Heperkan, 1989. Değişik Koşullarda Muhafaza Edilen Kestane (Castanea sativa Mill.) Meyvelerinde Küf Gelişimi ve Kalite Değişimleri. Bahçe 18(1-2):9-20.
  • Blanpied, G.D. and E. Hansen, 1968. The effect of Oxygen, Carbon dioxide and Ethylene on the Ripening of Pears in Ambient Temperatures. Proc. A mer. Soc. Hort. Sci. 93:813-816.
  • Çelik, S. ve Y. Fidan, 1983. Meyve ve Sebzelerin Yüzeyindeki Lentisel ve Benzeri Açıklıkların Muhafazadaki Önemi ve Yoğunluklarının Saptanması. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, TÜBİTAK, s:150-161.
  • Çelikel, F.G. ve İ. Karaçalı, 1992. Bursa Siyahı İncir Çeşidinde Derim Olgunluğu ve Önsoğutmanın Meyve Kalitesi ve Pazarlama Süresi Üzerine Etkileri. Türkiye 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, İzmir, 1:437-441.
  • Claypool, L.L., 1960. Meyvelerde Hasattan Sonraki Bozulmalar. Meyve ve Sebzelerde Hasat, Tasnif, Ambalaj, Muhafaza ve Nakil (Çeviren: M. Dokuzoğuz), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:10, s:66-74.
  • Pantastico, Er. B., T.K. Chattopadhyay, H. Subramanyam, 1975. Packaging Operations, Postharvest Physiology, Handling and Utilization of Tropical and Subtropical Fruits and Vegetables (Editor; E. Pantastico). The Avi Publ. Co. Westport. Connecticut USA. pp:274-275.
  • Ryall, L. and W.T. Pentzer, 1982. Handling, Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. Vol:2 (Fruits and Tree Nuts). The Avi Pub. Co. Westport. Connecticut. USA, 610 p.
  • Smock, M., 1944. The Physiology of Decidious Fruits in Storage. The Botanical Review 10:560-597.
  • Wills, R.B.H., T.H. Lee, G. Graham, W.B. McGlasson and E.G. Hall, 1981. Postharvest an Introduction to the Physiology and Handling of Fruit and Vegetables. The Avi Pub. Co. Westport Connecticut, USA, 166p.
  • Wright, R.C., D.H. Rose and T.M. Whiteman, 1968. The Commercial Storage of Fruits, Vegetable, Florist and Nursery Stocks. Agriculture Handbook. USA, No:66, 94p.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fisun Gürsel Çelikel Bu kişi benim

Kenan Kaynaş

İsmet Sözer Özelkök Bu kişi benim

Ümit Ertan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1996
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1996
Kabul Tarihi 31 Ocak 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 25 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Çelikel, F. G., Kaynaş, K., Özelkök, İ. S., Ertan, Ü. (1996). Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri. Bahçe, 25(1-2), 21-28.
AMA Çelikel FG, Kaynaş K, Özelkök İS, Ertan Ü. Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri. Bahçe. Aralık 1996;25(1-2):21-28.
Chicago Çelikel, Fisun Gürsel, Kenan Kaynaş, İsmet Sözer Özelkök, ve Ümit Ertan. “Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri”. Bahçe 25, sy. 1-2 (Aralık 1996): 21-28.
EndNote Çelikel FG, Kaynaş K, Özelkök İS, Ertan Ü (01 Aralık 1996) Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri. Bahçe 25 1-2 21–28.
IEEE F. G. Çelikel, K. Kaynaş, İ. S. Özelkök, ve Ü. Ertan, “Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri”, Bahçe, c. 25, sy. 1-2, ss. 21–28, 1996.
ISNAD Çelikel, Fisun Gürsel vd. “Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri”. Bahçe 25/1-2 (Aralık1996), 21-28.
JAMA Çelikel FG, Kaynaş K, Özelkök İS, Ertan Ü. Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri. Bahçe. 1996;25:21–28.
MLA Çelikel, Fisun Gürsel vd. “Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri”. Bahçe, c. 25, sy. 1-2, 1996, ss. 21-28.
Vancouver Çelikel FG, Kaynaş K, Özelkök İS, Ertan Ü. Bursa Siyahi İncirinde Antitranspirant Uygulamasının Su Kaybı ve Meyve Kalitesinin Korunması Üzerine Etkileri. Bahçe. 1996;25(1-2):21-8.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram