Araştırmada sırık fasulyede (4F-89) tohumun olgunlaşması sırasında tohum neminin azalması ile tohum kalitesindeki değişimler arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Tohum neminin ana bitki üzerinde %45-50 düzeyinde inmesinden itibaren tohumdaki canlılık, çıkış oranı, fide uzunluğu ve fide kuru ağırlığının arttığı belirlenmiştir. Ayrıca tohumun çimlenmesi sırasında ortama verdiği suda eriyebilir kuru madde miktarının bir ölçüsü olan elektriksel iletkenliğin de bu dönemden 1 hafta sonra en düşük düzeye indiği saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tohumluk üretiminde kullanılacak fasulye tohumlarının ana bitki üzerinde tohum neminin %45-50’ye düşmesinden itibaren (çiçeklenmeden 36 gün sonra) hasat edilmeye başlanabileceği, ancak en uygun dönemin tohum neminin %14’e düştüğü dönem olduğu belirlenmiştir. Tohum neminin %12 ve altına düşmesiyle fizyolojik yaşlanmayla beraber tohum kayıpları da ortaya çıkmıştır.
Interrelationship between reduction in seed moisture on the mother plant and changes in seed quality were investigated in snap bean (cv. 4F-89) during seed maturation. Seed quality assessed by, germination, emergence, seed length and seed dry weight was maximum or near to maximum by the time that seed moisture declined to 45-50%. Nevertheless, minimum electrical conductivity was obtained from seeds harvested one week after this time. At the end of this study, optimum harvest time for bean seeds appeared to be when seed moisture was 14%. Delay in harvest did not only cause physiological aging but also seed lost through shedding.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1994 |
Submission Date | January 1, 1994 |
Acceptance Date | January 31, 1994 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 23 Issue: 1-2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram