Araştırmada sırık fasulyede (4F-89) tohumun olgunlaşması sırasında tohum neminin azalması ile tohum kalitesindeki değişimler arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Tohum neminin ana bitki üzerinde %45-50 düzeyinde inmesinden itibaren tohumdaki canlılık, çıkış oranı, fide uzunluğu ve fide kuru ağırlığının arttığı belirlenmiştir. Ayrıca tohumun çimlenmesi sırasında ortama verdiği suda eriyebilir kuru madde miktarının bir ölçüsü olan elektriksel iletkenliğin de bu dönemden 1 hafta sonra en düşük düzeye indiği saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tohumluk üretiminde kullanılacak fasulye tohumlarının ana bitki üzerinde tohum neminin %45-50’ye düşmesinden itibaren (çiçeklenmeden 36 gün sonra) hasat edilmeye başlanabileceği, ancak en uygun dönemin tohum neminin %14’e düştüğü dönem olduğu belirlenmiştir. Tohum neminin %12 ve altına düşmesiyle fizyolojik yaşlanmayla beraber tohum kayıpları da ortaya çıkmıştır.
Interrelationship between reduction in seed moisture on the mother plant and changes in seed quality were investigated in snap bean (cv. 4F-89) during seed maturation. Seed quality assessed by, germination, emergence, seed length and seed dry weight was maximum or near to maximum by the time that seed moisture declined to 45-50%. Nevertheless, minimum electrical conductivity was obtained from seeds harvested one week after this time. At the end of this study, optimum harvest time for bean seeds appeared to be when seed moisture was 14%. Delay in harvest did not only cause physiological aging but also seed lost through shedding.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1994 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1994 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 23 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram