Bu çalışmada açıkta domates üretiminin yoğun olduğu Bursa, Çanakkale ve Manisa illerinden seçilen toplam 98 işletmeden sörvey yolu ile toplanan veriler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede, işletmelerde uygulanan üretim teknikleri incelenmiş olup, üretimde kullanılan girdiler fiziksel değerler olarak verilmiştir. Domates işletmelerinde ortalama işletme arazisi 75.7 da olarak belirlenmiştir. İşletmeciler ortalama 43.2 yaş ve 5.4 yıl eğitime sahip olup, her işletmedeki birey sayısı 5.3 olarak saptanmıştır. Sofralık domates üretiminde dekara 91.6 saat erkek işgücüne, 2.09 saat traktör çeki-gücüne, sanayi domatesi üretiminde ise dekara 61.93 saat erkek işgücüne, 1.57 saat traktör çeki-gücüne gereksinim duyulmaktadır.
The study has been carried out in Bursa, Çanakkale, and Manisa provinces. 98 tomatoes producing farms were interviewed. 74 %of total tomatoes production of Turkey has been realized in Aegean. Marmara and Mediterranean regions. On the studied farms production techniques were analyzed and inputs used were determined. Percentage of land among the tomato growing forms soil preparation is done by tractors, sowing or planting of seedlings is done by land. For fresh tomatoes growing farms tractor requirement is 2.09 hours/decar labor requirement is 91.6 hours/decar and 61.93 hours/decar respectively. Tomatoes are fertilized by the growers more than recommended amount.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1993 |
Submission Date | January 1, 1993 |
Acceptance Date | January 31, 1993 |
Published in Issue | Year 1993 Volume: 22 Issue: 1-2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram