Bu çalışmada açıkta domates üretiminin yoğun olduğu Bursa, Çanakkale ve Manisa illerinden seçilen toplam 98 işletmeden sörvey yolu ile toplanan veriler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede, işletmelerde uygulanan üretim teknikleri incelenmiş olup, üretimde kullanılan girdiler fiziksel değerler olarak verilmiştir. Domates işletmelerinde ortalama işletme arazisi 75.7 da olarak belirlenmiştir. İşletmeciler ortalama 43.2 yaş ve 5.4 yıl eğitime sahip olup, her işletmedeki birey sayısı 5.3 olarak saptanmıştır. Sofralık domates üretiminde dekara 91.6 saat erkek işgücüne, 2.09 saat traktör çeki-gücüne, sanayi domatesi üretiminde ise dekara 61.93 saat erkek işgücüne, 1.57 saat traktör çeki-gücüne gereksinim duyulmaktadır.
Ege Bölgesi Marmara Bölgesi Sofralık Domates Sanayi Domatesi Üretim Pazarlama Ekonomi
The study has been carried out in Bursa, Çanakkale, and Manisa provinces. 98 tomatoes producing farms were interviewed. 74 %of total tomatoes production of Turkey has been realized in Aegean. Marmara and Mediterranean regions. On the studied farms production techniques were analyzed and inputs used were determined. Percentage of land among the tomato growing forms soil preparation is done by tractors, sowing or planting of seedlings is done by land. For fresh tomatoes growing farms tractor requirement is 2.09 hours/decar labor requirement is 91.6 hours/decar and 61.93 hours/decar respectively. Tomatoes are fertilized by the growers more than recommended amount.
Aegean Region Marmara Region Table Tomato Industrial Tomato Production Marketing Economy
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1993 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1993 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 22 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram