Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Enginar (Cynara scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi

Year 1990, Volume: 19 Issue: 1-2, 32 - 40, 31.12.1990

Abstract

Çalışma 1988 ve 1989 yıllarında, Yalova kofullarında yetiştirilen Bayrampaşa-1, Bayrampaşa-21, Sakız-4, Sakız-9, 1-3, 1-6, Camus de Bretagne, Violet de Province ve Bologna enginar çeşitlerinde, önsoğutma uygulamalarının depolamaya etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Enginar başlarının yarı soğutma süresi, hava ile önsoğutmada 120 dakika, su ile önsoğutmada 65 dakika olarak saptanmıştır. Depolama süresince toplam ağırlık kaybı ve kalite kaybı hava ve su ile önsoğutma yapılarak önemli ölçüde azaltılmıştır. Su ile önsoğutma uygulaması, 30 ve 60 gün 0℃’de depolamadan sonra raf ömrünün uzamasında daha etkili olmuştur. Bulgularımıza göre enginar çeşitleri 0℃ sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren koşulda 30 gün depolanabilirler. Depolama süresi, önsoğutma uygulaması ve depolama ambalajının polietilen ile kaplanmasıyla 60 güne uzatılabilir.

References

  • Abak, K., 1987. Enginar ve Kuşkonmaz Yetiştiriciliği. TAV Yayın No.15, Yalova 64 s.
  • Ailen, F.W., L.R. McKinnon, 1935. Precooling Investigations with Decidiuous Fruits. Calif. Univ., Bull. No:590. 142 e.
  • Andre, P., R. Blanc, Y. Chambroy, C. Flanzy, C. Foury, F. Martin, C. Pelisse, 1980. Trials of the Preservation of Artichokes by Combined Utilization of Vacuum Refrigeration, Controlled Atmospheres and Cold Storage. Rev. Hort. 211:33-40. (Hort. Abst. 50(10): No:7797).
  • Anonyms, 1971. ASHRAF Guide Data Book. Veg. Chp. 29:381-394.
  • Hall, H., S. Wada, R.E. Voss, 1975. Growing Artichokes. Calif. Univ., Leaflet No:2730.
  • Hardenburg, R.E., A.E. Watada, C.Y. Wand, 1990. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, Florist, and Nursery Slocks. USDA Handbook No:66, 130 e.
  • Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:494, İzmir. 413 s.
  • Kaşmire, R.F., 1985. Post-harvest Handling Systems: Leafy, Root and stem Vegetables. In: Post-harvest Technology of Horticultural Crops. (Ed. A.A. Kader, R.F. Kaşmire, F.C. Mitchell, M.S. Reid, H.F. Sommer ve J.F. Thompson) Coop. Ext. Univ. Calif. Special Pub., No.3311, 192 p.
  • Lipton, W.S., S.K. Steward, 1983. Effects of Precooling on the Market Quality of Globe Artichokes. USDA Mar. Res. Rep. 663.
  • Macit, F., A. Şalk, 1970. Enginar. E.Ü. Ziraat Fak. Tek. Bul. No.14. İzmir.
  • Moline, H.E., W.J. Lipton, 1987. Market Diseases of Beets, Chicory, Endive, Escarole, Globe Artichokes, Lettuce, Rhubarb, Spinach, and sweet potatoes. USDA Agric. Handbook No:155.
  • Pala, M., B. Saygı, O. Devres, 1988. Meyve ve Sebzelerin Önsoğutulması. Gıda işleme ve Saklanmasında Soğuk Tekniği Uygulamaları Semineri. 1. Ticaret Odası Yayın No:33:111-121.
  • Ryall, A.L., W.L. Lipton, 1979. Handling Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. 6. The Avi Pub. Com. Inc. Westport. 587p.
  • Ryder, E.J., N.E. Devos, M.E. Bari, 1983. The Globe Artichokes. Hort. Sci. 18(5):646-653.
  • Salunkhe, D.K., B.B. Desai, 1984. Post-harvest Biotechnology of Vegetables. Vol.2. CRC Press Inc. Florida. 194p.
  • Seelig, R.A., P.F. Chamey, 1967. Artichokes. Fruit Vegetable Facts and Pointers. United Fresh Fruit and Veg. Ass. USA.
  • Sims, W.L., W.E. Rubatzky, R.H. Sciaroni, W.H. Lange, 1977. Growing Globe Artichoke in California. Calif. Univ. Leaflet No:2675.

Effects of Precooling on Storage Potentials of Some Artichoke (Cynara scolymus L.) Varieties

Year 1990, Volume: 19 Issue: 1-2, 32 - 40, 31.12.1990

Abstract

Studies were conducted on nine artichoke varieties, i.e., Bayrampaşa-1, Bayrampaşa-21, Sakiz-4, Sakiz-9, 1-3, 1-6, Camus de Bretagne, Violet de Province, and Bologna grown in Yalova during two consecutive years 1988 and 1989, in an attempt to investigate the effect of precooling in storage potentials of these globe artichoke varieties. Half-cooling periods of globe artichoke varieties were 120 minutes by forced-air cooling and 65 minutes by hydro cooling. Total weight losses of globe artichokes decreased by hydro cooling and by forced-air cooling compared to untreated ones and quality losses were also highly affected by precooling Especially hydro cooling treatments particularly extend shelf life after cold storage for 30 or 60 days at 0℃. Based on these studies, the varieties of globe artichokes can be stored for 30 days at 0℃ and 90 to 95%RH. Storage life can be extended to 60 days by using polyethylene liner and precooling treatments.

References

  • Abak, K., 1987. Enginar ve Kuşkonmaz Yetiştiriciliği. TAV Yayın No.15, Yalova 64 s.
  • Ailen, F.W., L.R. McKinnon, 1935. Precooling Investigations with Decidiuous Fruits. Calif. Univ., Bull. No:590. 142 e.
  • Andre, P., R. Blanc, Y. Chambroy, C. Flanzy, C. Foury, F. Martin, C. Pelisse, 1980. Trials of the Preservation of Artichokes by Combined Utilization of Vacuum Refrigeration, Controlled Atmospheres and Cold Storage. Rev. Hort. 211:33-40. (Hort. Abst. 50(10): No:7797).
  • Anonyms, 1971. ASHRAF Guide Data Book. Veg. Chp. 29:381-394.
  • Hall, H., S. Wada, R.E. Voss, 1975. Growing Artichokes. Calif. Univ., Leaflet No:2730.
  • Hardenburg, R.E., A.E. Watada, C.Y. Wand, 1990. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, Florist, and Nursery Slocks. USDA Handbook No:66, 130 e.
  • Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:494, İzmir. 413 s.
  • Kaşmire, R.F., 1985. Post-harvest Handling Systems: Leafy, Root and stem Vegetables. In: Post-harvest Technology of Horticultural Crops. (Ed. A.A. Kader, R.F. Kaşmire, F.C. Mitchell, M.S. Reid, H.F. Sommer ve J.F. Thompson) Coop. Ext. Univ. Calif. Special Pub., No.3311, 192 p.
  • Lipton, W.S., S.K. Steward, 1983. Effects of Precooling on the Market Quality of Globe Artichokes. USDA Mar. Res. Rep. 663.
  • Macit, F., A. Şalk, 1970. Enginar. E.Ü. Ziraat Fak. Tek. Bul. No.14. İzmir.
  • Moline, H.E., W.J. Lipton, 1987. Market Diseases of Beets, Chicory, Endive, Escarole, Globe Artichokes, Lettuce, Rhubarb, Spinach, and sweet potatoes. USDA Agric. Handbook No:155.
  • Pala, M., B. Saygı, O. Devres, 1988. Meyve ve Sebzelerin Önsoğutulması. Gıda işleme ve Saklanmasında Soğuk Tekniği Uygulamaları Semineri. 1. Ticaret Odası Yayın No:33:111-121.
  • Ryall, A.L., W.L. Lipton, 1979. Handling Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. 6. The Avi Pub. Com. Inc. Westport. 587p.
  • Ryder, E.J., N.E. Devos, M.E. Bari, 1983. The Globe Artichokes. Hort. Sci. 18(5):646-653.
  • Salunkhe, D.K., B.B. Desai, 1984. Post-harvest Biotechnology of Vegetables. Vol.2. CRC Press Inc. Florida. 194p.
  • Seelig, R.A., P.F. Chamey, 1967. Artichokes. Fruit Vegetable Facts and Pointers. United Fresh Fruit and Veg. Ass. USA.
  • Sims, W.L., W.E. Rubatzky, R.H. Sciaroni, W.H. Lange, 1977. Growing Globe Artichoke in California. Calif. Univ. Leaflet No:2675.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Kenan Kaynaş

Güngör Şimşek This is me

Publication Date December 31, 1990
Submission Date January 1, 1990
Acceptance Date January 31, 1990
Published in Issue Year 1990 Volume: 19 Issue: 1-2

Cite

APA Kaynaş, K., & Şimşek, G. (1990). Bazı Enginar (Cynara scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi. Bahçe, 19(1-2), 32-40.
AMA Kaynaş K, Şimşek G. Bazı Enginar (Cynara scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi. Bahçe. December 1990;19(1-2):32-40.
Chicago Kaynaş, Kenan, and Güngör Şimşek. “Bazı Enginar (Cynara Scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi”. Bahçe 19, no. 1-2 (December 1990): 32-40.
EndNote Kaynaş K, Şimşek G (December 1, 1990) Bazı Enginar (Cynara scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi. Bahçe 19 1-2 32–40.
IEEE K. Kaynaş and G. Şimşek, “Bazı Enginar (Cynara scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi”, Bahçe, vol. 19, no. 1-2, pp. 32–40, 1990.
ISNAD Kaynaş, Kenan - Şimşek, Güngör. “Bazı Enginar (Cynara Scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi”. Bahçe 19/1-2 (December1990), 32-40.
JAMA Kaynaş K, Şimşek G. Bazı Enginar (Cynara scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi. Bahçe. 1990;19:32–40.
MLA Kaynaş, Kenan and Güngör Şimşek. “Bazı Enginar (Cynara Scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi”. Bahçe, vol. 19, no. 1-2, 1990, pp. 32-40.
Vancouver Kaynaş K, Şimşek G. Bazı Enginar (Cynara scolymus L.) Çeşitlerinde Önsoğutmanın Depolamaya Etkisi. Bahçe. 1990;19(1-2):32-40.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram