Çalışma 1988 ve 1989 yıllarında, Yalova kofullarında yetiştirilen Bayrampaşa-1, Bayrampaşa-21, Sakız-4, Sakız-9, 1-3, 1-6, Camus de Bretagne, Violet de Province ve Bologna enginar çeşitlerinde, önsoğutma uygulamalarının depolamaya etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Enginar başlarının yarı soğutma süresi, hava ile önsoğutmada 120 dakika, su ile önsoğutmada 65 dakika olarak saptanmıştır. Depolama süresince toplam ağırlık kaybı ve kalite kaybı hava ve su ile önsoğutma yapılarak önemli ölçüde azaltılmıştır. Su ile önsoğutma uygulaması, 30 ve 60 gün 0℃’de depolamadan sonra raf ömrünün uzamasında daha etkili olmuştur. Bulgularımıza göre enginar çeşitleri 0℃ sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren koşulda 30 gün depolanabilirler. Depolama süresi, önsoğutma uygulaması ve depolama ambalajının polietilen ile kaplanmasıyla 60 güne uzatılabilir.
Studies were conducted on nine artichoke varieties, i.e., Bayrampaşa-1, Bayrampaşa-21, Sakiz-4, Sakiz-9, 1-3, 1-6, Camus de Bretagne, Violet de Province, and Bologna grown in Yalova during two consecutive years 1988 and 1989, in an attempt to investigate the effect of precooling in storage potentials of these globe artichoke varieties. Half-cooling periods of globe artichoke varieties were 120 minutes by forced-air cooling and 65 minutes by hydro cooling. Total weight losses of globe artichokes decreased by hydro cooling and by forced-air cooling compared to untreated ones and quality losses were also highly affected by precooling Especially hydro cooling treatments particularly extend shelf life after cold storage for 30 or 60 days at 0℃. Based on these studies, the varieties of globe artichokes can be stored for 30 days at 0℃ and 90 to 95%RH. Storage life can be extended to 60 days by using polyethylene liner and precooling treatments.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1990 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 1990 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990 Cilt: 19 Sayı: 1-2 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram