Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma

Year 1984, Volume: 13 Issue: 1, 19 - 26, 31.12.1984

Abstract

Çalışmada, Yalova koşullarında yetiştirilen bazı konservelik şeftali çeşitlerinin kompostoya uygunluk durumları incelenmiştir. Önce taze kalite özellikleri saptanan meyveler, daha sonra kompostoya işlenmiş tir. Çeşitlerin kompostoya uygunluğunda; renk, sertlik ve bazı duyusal özellikler yanında taze haldeki suda çözünür madde değerleri ölçüt olarak alınmış ve bu nitelikler "tartılı derecelendirme" yöntemine göre değerlendirilmiştir. Kompostoya uygunluk yönünden Carolyn, Sudanella, Halfort ve Escarolita çeşitleri ilk dört sırada yer almışlardır.

References

  • Anonim, 1981. Tarım istatistikleri özeti. DİE yayınları, Ankara.
  • Anonim, 1981. Ilıman iklim meyve türlerinde standart çeşitler. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Cruess, W.V., 1958. Canning of fruits. Commercial fruit and vegetable products. McGraw Hill Book Comp. Inc. pp:146-206.
  • Demirören, S., F. Öz, M. Büyükyılmaz, G. Çelebiloğlu, 1976. Marmara bölgesinde yerli ve yabancı şeftali çeşitlerinin seçimi (sonuç raporu). Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.
  • Ertan, Ü., İ.S. Özelkök, K. Kaynaş, D. Demirören, 1982. Marmara bölgesinde bazı standart şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojisi üzerinde araştırmalar (sonuç raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.
  • Feliu, A.R. 1969. Characteristics and technology of process able peaches in Spain. BINIA 29(60):7-84.
  • Joslyn, M.A., J.L. Heid, 1963. Food processing operations. The AVI Pub. Comp. Inc. Westport, Connecticut.
  • Lees, R., 1968. The laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books, London. 180s.
  • Leonard, S., 1955. Cannery losses for cling peaches of 1954 season. Univ. Cal. Ag. Exp. Sta. Kept. 180.
  • Lock, A., 1969. Practical canning. Food Trade Press, London. 475s.
  • Paul, A.A., D.A.T. Southgate, 1976. The composition of foods. Her Majesty’s Stationary Office London. 218s.
  • Salunkhe, D.K., P.B. Deshpanse, J.Y. Do, 1968. Effects of maturity and storage on physical and biochemical changes in peach and apricot fruits. Jour. of Hort. Science, 43:235-427.
  • Strachan, C.C., 1956. Quality of canned peaches affected by maturity, ripening and storage. Canad. Food Industry. 27(7):20-23.
  • Van Dlaricom, L.O., 1947. Effect of syrup density on the flavor rating of canned peaches. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 50:229-230.
  • Vural, R., 1976. Konservecilik Araştırma Enstitüsü Sonuç Raporları. Gıda Kontrol Araştırma Enstitüsü, Bursa.

A Study On the Suitability of Some Peach Cultivars for Canning

Year 1984, Volume: 13 Issue: 1, 19 - 26, 31.12.1984

Abstract

The purpose of this study is to determine the canning qualities of some clingstone peach varieties. The samples were obtained from the experiment orchard of Yalova Atatürk Horticultural Research Institute. In this study the following varieties of clingstone peaches; Escarolita, Vesuvio, Shasta, Vivian, Fortuna, Andros, Klamt, Sudanella, Carolyn, Halford were used. J.H. Hale freestone variety was taken as control. At first, some pomological characteristics of the fresh fruits were evaluated. Then all varieties were canned, Physical, chemical and organoleptic tests were carried out to determine whether fresh fruit characteristics could be correlated with the final product. The quality properties of cling tone varieties were as follows: fruit width 6.5-7.8 cm, fruit length 6.1-7.2 cm, fruit weight 151.7-240.0 gms, stone weight 5.2-7.0 gms, flesh firmness 300-388 gms, pH 3.90-4.10, total acidity as malic acid 0.40-0.51%, soluble solids 12.0-16.0%, soluble solids/acid ratio 25.0-37.2. Because of the small pit cavities, clingstone varieties gave thicker halves that have not flatten during heating. The flesh in the pit cavity was yellow, not red. The suitable varieties, retained their form, size, flavor, color and aroma during pasteurization in the cans were Carolyn, Sudanella, Halfort and Escarolita.

References

  • Anonim, 1981. Tarım istatistikleri özeti. DİE yayınları, Ankara.
  • Anonim, 1981. Ilıman iklim meyve türlerinde standart çeşitler. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Cruess, W.V., 1958. Canning of fruits. Commercial fruit and vegetable products. McGraw Hill Book Comp. Inc. pp:146-206.
  • Demirören, S., F. Öz, M. Büyükyılmaz, G. Çelebiloğlu, 1976. Marmara bölgesinde yerli ve yabancı şeftali çeşitlerinin seçimi (sonuç raporu). Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.
  • Ertan, Ü., İ.S. Özelkök, K. Kaynaş, D. Demirören, 1982. Marmara bölgesinde bazı standart şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojisi üzerinde araştırmalar (sonuç raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.
  • Feliu, A.R. 1969. Characteristics and technology of process able peaches in Spain. BINIA 29(60):7-84.
  • Joslyn, M.A., J.L. Heid, 1963. Food processing operations. The AVI Pub. Comp. Inc. Westport, Connecticut.
  • Lees, R., 1968. The laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books, London. 180s.
  • Leonard, S., 1955. Cannery losses for cling peaches of 1954 season. Univ. Cal. Ag. Exp. Sta. Kept. 180.
  • Lock, A., 1969. Practical canning. Food Trade Press, London. 475s.
  • Paul, A.A., D.A.T. Southgate, 1976. The composition of foods. Her Majesty’s Stationary Office London. 218s.
  • Salunkhe, D.K., P.B. Deshpanse, J.Y. Do, 1968. Effects of maturity and storage on physical and biochemical changes in peach and apricot fruits. Jour. of Hort. Science, 43:235-427.
  • Strachan, C.C., 1956. Quality of canned peaches affected by maturity, ripening and storage. Canad. Food Industry. 27(7):20-23.
  • Van Dlaricom, L.O., 1947. Effect of syrup density on the flavor rating of canned peaches. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 50:229-230.
  • Vural, R., 1976. Konservecilik Araştırma Enstitüsü Sonuç Raporları. Gıda Kontrol Araştırma Enstitüsü, Bursa.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Filiz Fidan This is me

Hüseyin Çetin This is me

Publication Date December 31, 1984
Submission Date January 1, 1984
Acceptance Date January 31, 1984
Published in Issue Year 1984 Volume: 13 Issue: 1

Cite

APA Fidan, F., & Çetin, H. (1984). Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe, 13(1), 19-26.
AMA Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. December 1984;13(1):19-26.
Chicago Fidan, Filiz, and Hüseyin Çetin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 13, no. 1 (December 1984): 19-26.
EndNote Fidan F, Çetin H (December 1, 1984) Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe 13 1 19–26.
IEEE F. Fidan and H. Çetin, “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”, Bahçe, vol. 13, no. 1, pp. 19–26, 1984.
ISNAD Fidan, Filiz - Çetin, Hüseyin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 13/1 (December1984), 19-26.
JAMA Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1984;13:19–26.
MLA Fidan, Filiz and Hüseyin Çetin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe, vol. 13, no. 1, 1984, pp. 19-26.
Vancouver Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1984;13(1):19-26.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram