Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma

Yıl 1984, Cilt: 13 Sayı: 1, 19 - 26, 31.12.1984

Öz

Çalışmada, Yalova koşullarında yetiştirilen bazı konservelik şeftali çeşitlerinin kompostoya uygunluk durumları incelenmiştir. Önce taze kalite özellikleri saptanan meyveler, daha sonra kompostoya işlenmiş tir. Çeşitlerin kompostoya uygunluğunda; renk, sertlik ve bazı duyusal özellikler yanında taze haldeki suda çözünür madde değerleri ölçüt olarak alınmış ve bu nitelikler "tartılı derecelendirme" yöntemine göre değerlendirilmiştir. Kompostoya uygunluk yönünden Carolyn, Sudanella, Halfort ve Escarolita çeşitleri ilk dört sırada yer almışlardır.

Kaynakça

  • Anonim, 1981. Tarım istatistikleri özeti. DİE yayınları, Ankara.
  • Anonim, 1981. Ilıman iklim meyve türlerinde standart çeşitler. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Cruess, W.V., 1958. Canning of fruits. Commercial fruit and vegetable products. McGraw Hill Book Comp. Inc. pp:146-206.
  • Demirören, S., F. Öz, M. Büyükyılmaz, G. Çelebiloğlu, 1976. Marmara bölgesinde yerli ve yabancı şeftali çeşitlerinin seçimi (sonuç raporu). Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.
  • Ertan, Ü., İ.S. Özelkök, K. Kaynaş, D. Demirören, 1982. Marmara bölgesinde bazı standart şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojisi üzerinde araştırmalar (sonuç raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.
  • Feliu, A.R. 1969. Characteristics and technology of process able peaches in Spain. BINIA 29(60):7-84.
  • Joslyn, M.A., J.L. Heid, 1963. Food processing operations. The AVI Pub. Comp. Inc. Westport, Connecticut.
  • Lees, R., 1968. The laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books, London. 180s.
  • Leonard, S., 1955. Cannery losses for cling peaches of 1954 season. Univ. Cal. Ag. Exp. Sta. Kept. 180.
  • Lock, A., 1969. Practical canning. Food Trade Press, London. 475s.
  • Paul, A.A., D.A.T. Southgate, 1976. The composition of foods. Her Majesty’s Stationary Office London. 218s.
  • Salunkhe, D.K., P.B. Deshpanse, J.Y. Do, 1968. Effects of maturity and storage on physical and biochemical changes in peach and apricot fruits. Jour. of Hort. Science, 43:235-427.
  • Strachan, C.C., 1956. Quality of canned peaches affected by maturity, ripening and storage. Canad. Food Industry. 27(7):20-23.
  • Van Dlaricom, L.O., 1947. Effect of syrup density on the flavor rating of canned peaches. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 50:229-230.
  • Vural, R., 1976. Konservecilik Araştırma Enstitüsü Sonuç Raporları. Gıda Kontrol Araştırma Enstitüsü, Bursa.

A Study On the Suitability of Some Peach Cultivars for Canning

Yıl 1984, Cilt: 13 Sayı: 1, 19 - 26, 31.12.1984

Öz

The purpose of this study is to determine the canning qualities of some clingstone peach varieties. The samples were obtained from the experiment orchard of Yalova Atatürk Horticultural Research Institute. In this study the following varieties of clingstone peaches; Escarolita, Vesuvio, Shasta, Vivian, Fortuna, Andros, Klamt, Sudanella, Carolyn, Halford were used. J.H. Hale freestone variety was taken as control. At first, some pomological characteristics of the fresh fruits were evaluated. Then all varieties were canned, Physical, chemical and organoleptic tests were carried out to determine whether fresh fruit characteristics could be correlated with the final product. The quality properties of cling tone varieties were as follows: fruit width 6.5-7.8 cm, fruit length 6.1-7.2 cm, fruit weight 151.7-240.0 gms, stone weight 5.2-7.0 gms, flesh firmness 300-388 gms, pH 3.90-4.10, total acidity as malic acid 0.40-0.51%, soluble solids 12.0-16.0%, soluble solids/acid ratio 25.0-37.2. Because of the small pit cavities, clingstone varieties gave thicker halves that have not flatten during heating. The flesh in the pit cavity was yellow, not red. The suitable varieties, retained their form, size, flavor, color and aroma during pasteurization in the cans were Carolyn, Sudanella, Halfort and Escarolita.

Kaynakça

  • Anonim, 1981. Tarım istatistikleri özeti. DİE yayınları, Ankara.
  • Anonim, 1981. Ilıman iklim meyve türlerinde standart çeşitler. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Cruess, W.V., 1958. Canning of fruits. Commercial fruit and vegetable products. McGraw Hill Book Comp. Inc. pp:146-206.
  • Demirören, S., F. Öz, M. Büyükyılmaz, G. Çelebiloğlu, 1976. Marmara bölgesinde yerli ve yabancı şeftali çeşitlerinin seçimi (sonuç raporu). Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.
  • Ertan, Ü., İ.S. Özelkök, K. Kaynaş, D. Demirören, 1982. Marmara bölgesinde bazı standart şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojisi üzerinde araştırmalar (sonuç raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova.
  • Feliu, A.R. 1969. Characteristics and technology of process able peaches in Spain. BINIA 29(60):7-84.
  • Joslyn, M.A., J.L. Heid, 1963. Food processing operations. The AVI Pub. Comp. Inc. Westport, Connecticut.
  • Lees, R., 1968. The laboratory handbook of methods of food analyses. Leonard Hill Books, London. 180s.
  • Leonard, S., 1955. Cannery losses for cling peaches of 1954 season. Univ. Cal. Ag. Exp. Sta. Kept. 180.
  • Lock, A., 1969. Practical canning. Food Trade Press, London. 475s.
  • Paul, A.A., D.A.T. Southgate, 1976. The composition of foods. Her Majesty’s Stationary Office London. 218s.
  • Salunkhe, D.K., P.B. Deshpanse, J.Y. Do, 1968. Effects of maturity and storage on physical and biochemical changes in peach and apricot fruits. Jour. of Hort. Science, 43:235-427.
  • Strachan, C.C., 1956. Quality of canned peaches affected by maturity, ripening and storage. Canad. Food Industry. 27(7):20-23.
  • Van Dlaricom, L.O., 1947. Effect of syrup density on the flavor rating of canned peaches. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 50:229-230.
  • Vural, R., 1976. Konservecilik Araştırma Enstitüsü Sonuç Raporları. Gıda Kontrol Araştırma Enstitüsü, Bursa.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Filiz Fidan Bu kişi benim

Hüseyin Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1984
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1984
Kabul Tarihi 31 Ocak 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Fidan, F., & Çetin, H. (1984). Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe, 13(1), 19-26.
AMA Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. Aralık 1984;13(1):19-26.
Chicago Fidan, Filiz, ve Hüseyin Çetin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 13, sy. 1 (Aralık 1984): 19-26.
EndNote Fidan F, Çetin H (01 Aralık 1984) Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe 13 1 19–26.
IEEE F. Fidan ve H. Çetin, “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”, Bahçe, c. 13, sy. 1, ss. 19–26, 1984.
ISNAD Fidan, Filiz - Çetin, Hüseyin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe 13/1 (Aralık1984), 19-26.
JAMA Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1984;13:19–26.
MLA Fidan, Filiz ve Hüseyin Çetin. “Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma”. Bahçe, c. 13, sy. 1, 1984, ss. 19-26.
Vancouver Fidan F, Çetin H. Bazı Şeftali Çeşitlerinin Kompostoya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe. 1984;13(1):19-26.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram