Bu deneme 1973-1976 yılları arasında Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Bağ Koleksiyonu'nda yürütülmüştür. Bu çalışmada Cardinal, Perlette, Tahannebi, Tarsus Beyazı, Siyah Çekirdeksiz, Panse Precoce ve Alphonse Lavallee çeşitleri araştırılmıştır. Bu çeşitlerin hasat zamanını kesin olarak belirlemek amacıyla, verasondan sonra meyvelerin titrasyon asitliği ve suda çözünen kuru madde miktarları araştırılmıştır. Ayrıca örneklerde bir panel tarafından organoleptik analiz yapılmıştır. Hasat ve olgunlaşma dönemlerinde yedi üzüm çeşidinde suda çözünen kuru madde ve asit içerikleri ile T.S.S./Asit oranları bulunmuştur. Ortalama toplam çözünebilir katı-asit oranları şu şekilde bulundu: 27,6:1 Cardinal, 27,3:1 Perlette, 31,8:1 Tahannebi, 25,6:1 Tarsus Beyazı, 27,1:1 Siyah Çekirdeksiz, 26,6:1 Panse Precoce ve 28,5:1 Alphonse Lavallee.
This experiment has been carried out between 1973-1976 in the collection Vineyard of Horticultural Research Institute, Yalova. Cultivars of Cardinal, Perlette, Tahannebi, Tarsus Beyazı, Siyah Çekirdeksiz (Black seedless), Panse Precoce, and Alphonse Lavallee were investigated in this study. The amount of titratable acidity and the soluble solids of berries were investigated after veraison in an attempt to determine the exact harvesting time of these cultivars. Therewith, organoleptic analysis has been done on the samples by a panel. The amount of total soluble solids and acid contents. aid the ratios of T.S.S./Acid were found in seven grape cultivars, during their harvest and ripening time. The average total soluble solids-acid ratios were found as follows: 27.6:1 Cardinal, 27.3:1 Perlette, 31.8:1 Tahannebi, 25,6:1 Tarsus Beyazı, 27,1:1 Siyah Çekirdeksiz, 26,6:1 Panse Precoce and 28,5:1 Alphonse Lavallee.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1977 |
Submission Date | January 1, 1977 |
Acceptance Date | July 31, 1977 |
Published in Issue | Year 1977 Volume: 8 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram