Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri

Yıl 1977, Cilt: 8 Sayı: 2, 13 - 26, 31.12.1977

Öz

Bu deneme 1973-1976 yılları arasında Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Bağ Koleksiyonu'nda yürütülmüştür. Bu çalışmada Cardinal, Perlette, Tahannebi, Tarsus Beyazı, Siyah Çekirdeksiz, Panse Precoce ve Alphonse Lavallee çeşitleri araştırılmıştır. Bu çeşitlerin hasat zamanını kesin olarak belirlemek amacıyla, verasondan sonra meyvelerin titrasyon asitliği ve suda çözünen kuru madde miktarları araştırılmıştır. Ayrıca örneklerde bir panel tarafından organoleptik analiz yapılmıştır. Hasat ve olgunlaşma dönemlerinde yedi üzüm çeşidinde suda çözünen kuru madde ve asit içerikleri ile T.S.S./Asit oranları bulunmuştur. Ortalama toplam çözünebilir katı-asit oranları şu şekilde bulundu: 27,6:1 Cardinal, 27,3:1 Perlette, 31,8:1 Tahannebi, 25,6:1 Tarsus Beyazı, 27,1:1 Siyah Çekirdeksiz, 26,6:1 Panse Precoce ve 28,5:1 Alphonse Lavallee.

Kaynakça

  • Akman, A.V. 1962. Şarap Analiz Metotları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:33. 111s.
  • Amerine, M.A., E.B. Roessler, 1958. Field Testing of Grape Maturity. Hilgardia, 28(4):93-114.
  • Amerine, M.A., W.V. Cruess, 1960. The Technology of Wine Making. The AVI. Publishing company. Inc. pp:84-88.
  • Amerine, M.A., E.B. Roessler, C.S. Ough. 1965. Acids and Acid Taste. 1. the Effect of pH and Titratable Acidity. Amer. J. Enol. Vit. 16:29-37.
  • Anonim, 1975. Tarım İstatistikleri Özeti. Devlet İstatistik Enstitüsü. Ankara.
  • Boehm, E.V. 1969. How to Test Grapes Maturity? Jour of Agric. South Australia, 73(1):22-27.
  • Branas, J. et Truel, P. 1966. Variétés de Raisin de Table. Imprimerie Paul Dehan. Montpellier. pp:903-952.
  • Corabrink, J.C., L. Ginsburg, A.B. Truter, 1974. Maturity of Table Grapes. The Deciduous Fruit Groner 24(1):8-13.
  • Copeman, P.R. v.d. R. 1924. An investigation into some physical and chemical changes occurring in grapes during ripening. Sci. Bull. 30. Pretoria Gov. Print off.
  • Eriş, A., 1973. Sofralık üzüm çeşitlerinde Olgunluk Zamanının Tayini. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi. 6(3-4):84-106.
  • Eriş, A., 1973, Öküzgözü Üzüm Çeşidinde Koltuk Sürgünlerinin Alınması ile Değişen Yaprak Sathının Şeker ve Asit Miktarlarına Etkisi. TÜBİTAK 4. Bilim Kongresi, 9s.
  • Fidan, Y., 1966. Sofralık Üzüm çeşitlerinden Hafızali, Hamburg Misketi, Çavuş, Balbal ve Razakının Tomurcuk Yapıları ile Mahsuldarlık Durumları Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bakanlığı Zirai İşler Genel Müdürlüğü, Yay. D. 12. 89s.
  • Fidan, Y., 1969. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Standart Sofralık Üzüm Çeşitlerinden Çavuş, Balbal ve Hamburg Misketine Gibberellin Uygulanmasıyla Meydana Gelen Çekirdeksizlik ve Erkencilik Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bakanlığı Zirai İşler Genel Müdürlüğü, Yay. C-11. 84s.
  • Fidan, Y., 1970. Dünya Üzüm İhracatında Yerimiz. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:470. 61s.
  • Fidan, Y., 1973. Tarsus Beyazı Üzüm İhracatımız ve Sorunları. Ankara Üniversitesi, 43s.
  • Fidan, Y., A. Eriş, 1975. Vitis vinifera L.’nin Bazı Çeşitlerinde Olgunluk Zamanları ile Önemli İklimsel Etkenler Arasındaki İlgiler Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1974. 24(3-4):340-347.
  • Galzy, P. et J.M. Evesque, 1954. A Propos de la Maturite des Raisins de Table. Annales de Technologie. 1:45-55.
  • Gülcan, R., 1969. R.99 Anacı Üzerinde Aşılı Sultani Çekirdeksiz Asmalarında Uç Alma Zamanı ile Çubuk Üzerindeki Yerinin Silkme, Verim ve Kaliteye Tesiri Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bak. Zir. İşl. Gn. Md. Yay. C. 10. 59s.
  • İştar, A., 1959. Akdeniz Bölgesi ve Bilhassa İçel Bağcılığı ve Bu Bölgede Yetiştirilen Başlıca Üzüm Çeşitlerinin Ampelografileri ile İçel İli Bağcılığının Geliştirilmesi İmkânları Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:149, s:75-79.
  • Jacob, H.E. 1944. Factors Influencing the Yield, Composition and Quality of Raisine. Univ. of Calif. Bulletin. 683. 44p.
  • Jacob, H.E., 1947. Grapes Growing in California. Calf. Agric. Extension Service. Circular. 116. 83p.
  • Jacob, H.E., A.J. Minkler, 1950. Grape Growing in California. Calif. Agric. Extension Service. Circular 116. Berkeley.
  • Kısakürek, H. 1956. İzmir ve Manisa Bağlarında Yetiştirilen Önemli Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İstihsalin Standardizasyonu ve Standart Çeşitlerin Ampelografik Vasıflar Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:88, s:34-36.
  • Kısmalı, İ., 1972. Gibberellik Asidin Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Uyanma, Erkencilik ve Meyve Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar. (Doktora Tezi). İzmir. 64s.
  • Kliever, W.M., 1965. Changes in Concentration of Glucose, Fructose and Total Soluble in Flowers and Berries of Vitis vinifera. Amer. J. Enol. Viticulture 16:101-110.
  • Kliever, W.M., 1967. Changes in Concentration of Malates, Tartarates and Total Free Acids in Flowers and Berries of Vitis vinifera. Vitis 6(3):318-319.
  • Kliewer, W.M., L.A. Lider, H.B. Schultz, 1967. Influence of Artificial Shading of Vineyards on the Concentration of Sugar and Organic Acid in Grapes. Amer. J. Enol. Viticulture 18:78-86.
  • Lott, R.V. 1967. Changes in the Composition of "Concord" Grapes During Maturation and Ripening. Hort. Res. 7:126-134.
  • Mehta, S.K., J.P. Singh, S.D. Chithara, 1973. Determination of Maturity Standards in Some Seeded Grape Cultivars Under Hissar Conditions. HAU J. Res. Hissar 3(4):214-220.
  • Nelson, K.E., G.A Baker, A.J. Winkler, M.A. Amerine, H.B. Richardson, F.R. Jones, 1963. Chemical and Sensory Variability in table Grapes. Hilgardia. 34:1-42.
  • Oraman, M.N., 1963. Ampelografi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:154. s:91-111.
  • Oraman, M.N., 1972. Bağcılık Tekniği-2. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:470, s:363-367.
  • Oraman, M.N., A. Eriş, 1975. Çavuş, Hafızali ve Karagevrek Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1974. 24(1-2):292-307.
  • Uslu, İ., Özek, B., 1970 Vinifera’larda Olgunluk Tespiti. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Yıllık Rapor, s:296-299.
  • Weaver, R.S., 1956. Plant Regulators in Grape Production. Calif. Agric. Exp. Sta. 725, 26p.
  • Winkler, A.S., 1932. Maturity Tests for table Grapes Univ. of Calif. Bulletin 529. 35p.
  • Winkler, A.S., 1962. General Viticulture. Univ. of California Press. Berkeley. 633p.
  • Yazıcıoğlu, T., N. Aktan, 1964. Sultani Üzümlerinde Olgunluk Durumunun Bu Üzümlerde Elde olunacak Sofra Şarabının Kalitesi Üzerinde Etkisine Dair Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1(2):39-62.

Maturity Tests on Some Table Grape Cultivars

Yıl 1977, Cilt: 8 Sayı: 2, 13 - 26, 31.12.1977

Öz

This experiment has been carried out between 1973-1976 in the collection Vineyard of Horticultural Research Institute, Yalova. Cultivars of Cardinal, Perlette, Tahannebi, Tarsus Beyazı, Siyah Çekirdeksiz (Black seedless), Panse Precoce, and Alphonse Lavallee were investigated in this study. The amount of titratable acidity and the soluble solids of berries were investigated after veraison in an attempt to determine the exact harvesting time of these cultivars. Therewith, organoleptic analysis has been done on the samples by a panel. The amount of total soluble solids and acid contents. aid the ratios of T.S.S./Acid were found in seven grape cultivars, during their harvest and ripening time. The average total soluble solids-acid ratios were found as follows: 27.6:1 Cardinal, 27.3:1 Perlette, 31.8:1 Tahannebi, 25,6:1 Tarsus Beyazı, 27,1:1 Siyah Çekirdeksiz, 26,6:1 Panse Precoce and 28,5:1 Alphonse Lavallee.

Kaynakça

  • Akman, A.V. 1962. Şarap Analiz Metotları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:33. 111s.
  • Amerine, M.A., E.B. Roessler, 1958. Field Testing of Grape Maturity. Hilgardia, 28(4):93-114.
  • Amerine, M.A., W.V. Cruess, 1960. The Technology of Wine Making. The AVI. Publishing company. Inc. pp:84-88.
  • Amerine, M.A., E.B. Roessler, C.S. Ough. 1965. Acids and Acid Taste. 1. the Effect of pH and Titratable Acidity. Amer. J. Enol. Vit. 16:29-37.
  • Anonim, 1975. Tarım İstatistikleri Özeti. Devlet İstatistik Enstitüsü. Ankara.
  • Boehm, E.V. 1969. How to Test Grapes Maturity? Jour of Agric. South Australia, 73(1):22-27.
  • Branas, J. et Truel, P. 1966. Variétés de Raisin de Table. Imprimerie Paul Dehan. Montpellier. pp:903-952.
  • Corabrink, J.C., L. Ginsburg, A.B. Truter, 1974. Maturity of Table Grapes. The Deciduous Fruit Groner 24(1):8-13.
  • Copeman, P.R. v.d. R. 1924. An investigation into some physical and chemical changes occurring in grapes during ripening. Sci. Bull. 30. Pretoria Gov. Print off.
  • Eriş, A., 1973. Sofralık üzüm çeşitlerinde Olgunluk Zamanının Tayini. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi. 6(3-4):84-106.
  • Eriş, A., 1973, Öküzgözü Üzüm Çeşidinde Koltuk Sürgünlerinin Alınması ile Değişen Yaprak Sathının Şeker ve Asit Miktarlarına Etkisi. TÜBİTAK 4. Bilim Kongresi, 9s.
  • Fidan, Y., 1966. Sofralık Üzüm çeşitlerinden Hafızali, Hamburg Misketi, Çavuş, Balbal ve Razakının Tomurcuk Yapıları ile Mahsuldarlık Durumları Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bakanlığı Zirai İşler Genel Müdürlüğü, Yay. D. 12. 89s.
  • Fidan, Y., 1969. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Standart Sofralık Üzüm Çeşitlerinden Çavuş, Balbal ve Hamburg Misketine Gibberellin Uygulanmasıyla Meydana Gelen Çekirdeksizlik ve Erkencilik Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bakanlığı Zirai İşler Genel Müdürlüğü, Yay. C-11. 84s.
  • Fidan, Y., 1970. Dünya Üzüm İhracatında Yerimiz. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:470. 61s.
  • Fidan, Y., 1973. Tarsus Beyazı Üzüm İhracatımız ve Sorunları. Ankara Üniversitesi, 43s.
  • Fidan, Y., A. Eriş, 1975. Vitis vinifera L.’nin Bazı Çeşitlerinde Olgunluk Zamanları ile Önemli İklimsel Etkenler Arasındaki İlgiler Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1974. 24(3-4):340-347.
  • Galzy, P. et J.M. Evesque, 1954. A Propos de la Maturite des Raisins de Table. Annales de Technologie. 1:45-55.
  • Gülcan, R., 1969. R.99 Anacı Üzerinde Aşılı Sultani Çekirdeksiz Asmalarında Uç Alma Zamanı ile Çubuk Üzerindeki Yerinin Silkme, Verim ve Kaliteye Tesiri Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bak. Zir. İşl. Gn. Md. Yay. C. 10. 59s.
  • İştar, A., 1959. Akdeniz Bölgesi ve Bilhassa İçel Bağcılığı ve Bu Bölgede Yetiştirilen Başlıca Üzüm Çeşitlerinin Ampelografileri ile İçel İli Bağcılığının Geliştirilmesi İmkânları Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:149, s:75-79.
  • Jacob, H.E. 1944. Factors Influencing the Yield, Composition and Quality of Raisine. Univ. of Calif. Bulletin. 683. 44p.
  • Jacob, H.E., 1947. Grapes Growing in California. Calf. Agric. Extension Service. Circular. 116. 83p.
  • Jacob, H.E., A.J. Minkler, 1950. Grape Growing in California. Calif. Agric. Extension Service. Circular 116. Berkeley.
  • Kısakürek, H. 1956. İzmir ve Manisa Bağlarında Yetiştirilen Önemli Sofralık Üzüm Çeşitlerinde İstihsalin Standardizasyonu ve Standart Çeşitlerin Ampelografik Vasıflar Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:88, s:34-36.
  • Kısmalı, İ., 1972. Gibberellik Asidin Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Uyanma, Erkencilik ve Meyve Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar. (Doktora Tezi). İzmir. 64s.
  • Kliever, W.M., 1965. Changes in Concentration of Glucose, Fructose and Total Soluble in Flowers and Berries of Vitis vinifera. Amer. J. Enol. Viticulture 16:101-110.
  • Kliever, W.M., 1967. Changes in Concentration of Malates, Tartarates and Total Free Acids in Flowers and Berries of Vitis vinifera. Vitis 6(3):318-319.
  • Kliewer, W.M., L.A. Lider, H.B. Schultz, 1967. Influence of Artificial Shading of Vineyards on the Concentration of Sugar and Organic Acid in Grapes. Amer. J. Enol. Viticulture 18:78-86.
  • Lott, R.V. 1967. Changes in the Composition of "Concord" Grapes During Maturation and Ripening. Hort. Res. 7:126-134.
  • Mehta, S.K., J.P. Singh, S.D. Chithara, 1973. Determination of Maturity Standards in Some Seeded Grape Cultivars Under Hissar Conditions. HAU J. Res. Hissar 3(4):214-220.
  • Nelson, K.E., G.A Baker, A.J. Winkler, M.A. Amerine, H.B. Richardson, F.R. Jones, 1963. Chemical and Sensory Variability in table Grapes. Hilgardia. 34:1-42.
  • Oraman, M.N., 1963. Ampelografi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:154. s:91-111.
  • Oraman, M.N., 1972. Bağcılık Tekniği-2. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:470, s:363-367.
  • Oraman, M.N., A. Eriş, 1975. Çavuş, Hafızali ve Karagevrek Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1974. 24(1-2):292-307.
  • Uslu, İ., Özek, B., 1970 Vinifera’larda Olgunluk Tespiti. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Yıllık Rapor, s:296-299.
  • Weaver, R.S., 1956. Plant Regulators in Grape Production. Calif. Agric. Exp. Sta. 725, 26p.
  • Winkler, A.S., 1932. Maturity Tests for table Grapes Univ. of Calif. Bulletin 529. 35p.
  • Winkler, A.S., 1962. General Viticulture. Univ. of California Press. Berkeley. 633p.
  • Yazıcıoğlu, T., N. Aktan, 1964. Sultani Üzümlerinde Olgunluk Durumunun Bu Üzümlerde Elde olunacak Sofra Şarabının Kalitesi Üzerinde Etkisine Dair Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1(2):39-62.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erkal Gökçay Bu kişi benim

Turgut Demiray Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1977
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1977
Kabul Tarihi 31 Temmuz 1977
Yayımlandığı Sayı Yıl 1977 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gökçay, E., & Demiray, T. (1977). Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri. Bahçe, 8(2), 13-26.
AMA Gökçay E, Demiray T. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri. Bahçe. Aralık 1977;8(2):13-26.
Chicago Gökçay, Erkal, ve Turgut Demiray. “Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri”. Bahçe 8, sy. 2 (Aralık 1977): 13-26.
EndNote Gökçay E, Demiray T (01 Aralık 1977) Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri. Bahçe 8 2 13–26.
IEEE E. Gökçay ve T. Demiray, “Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri”, Bahçe, c. 8, sy. 2, ss. 13–26, 1977.
ISNAD Gökçay, Erkal - Demiray, Turgut. “Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri”. Bahçe 8/2 (Aralık1977), 13-26.
JAMA Gökçay E, Demiray T. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri. Bahçe. 1977;8:13–26.
MLA Gökçay, Erkal ve Turgut Demiray. “Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri”. Bahçe, c. 8, sy. 2, 1977, ss. 13-26.
Vancouver Gökçay E, Demiray T. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Olgunluk Testleri. Bahçe. 1977;8(2):13-26.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram