Research Article
BibTex RIS Cite

Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti

Year 1974, Volume: 7 Issue: 3-4, 81 - 88, 31.12.1974

Abstract

1969-1971 yılları arasında olgunlaşma periyotlarına göre Antalya, Mersin ve Adana bölgelerinden alınan portakal, limon, grapefruit (altıntop) ve mandarin çeşitlerinin önce laboratuvar analizleri yapılmış, daha sonra pastörize usare ve konsantreye işlenmiştir. Usare sanayiine en uygun çeşitler Kozan, Finike, Kemer ve Ağva yerli portakalları olarak tespit edilmiştir. Denemeye alınan diğer çeşitlerde iyi neticeler vermiştir. Usare sanayiine uygun çeşitlerin tespitinde meyvelerin fiziksel, kimyasal ve organoleptik özellikleri göz önünde tutularak seçim yapılmıştır. Pazar değeri çok düşük ve ihracatı mümkün olmayan yerli çeşitlerimizin çeşitli yönleri ile teknolojik işlenmesi mümkün iken bugüne kadar gereken önem verilmemiştir. Tespit edilen çeşitlerle çalışmak, fabrikaya hem ekonomik yönden hem de mamul maddenin kalitesinin yüksek olması bakımından faydalıdır. Gelişen usare sanayiinin önümüzdeki yıllarda hammadde ihtiyacını karşılayabilmek ve üstün kaliteli mamul madde elde edebilmek için bölgenin ekolojik şartlarına uygun yerli çeşitlerin üzerinde önemle durulması gerekmektedir.

References

  • Acker, L., 1968. Handbuch der Lebensmittel Chemie Band V/2 Tell Springer-Verlag Berlin-Heidelberg-New York.
  • Braverman, J.B.S., 1949. Citrus Product Chemical Composition and Chemical Technology Intersciench Publishers Ltd. New York-London.
  • Bretthauer, G., 1958. Fruchtsaft Industrie 3.
  • Renk, E., 1956. Fruchtsaft Industrie 1.
  • Renk, E., 1961. Detsche Lebensmittel Rundschau 57.
  • Demair, Phil, W., 1970. Laboratori unbuch für den Lebensmittelchemiker 8. Auflage Verlag Gisela Liedl, München.
  • Maerz and Paul, 1930. Dictionary of Color McGraw Hill Book Company, Inc. New York, 370 Seventh Avenue.
  • Özsan Bilal, 1967. Türkiye’de Turunçgil Ziraatı. Tarım Bakanlığı Teknik Kitap D-3, Dizerkonca Matbaası, İstanbul.
  • Özsan, Mithat, Bahçecioğlu, H.R, 1970. Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Turunçgil Tür ve Çeşitlerinin Değişik Ekolojik Şartlar altında Gösterdikleri Özellikler üzerinde Araştırmalar. TOAG Tarım Ormancılık Araştırma Grubu, Bayındır Sokak 33, Ankara.
  • Tressler and Joslyn, 1961. Fruit and Vegetable Juice Processing Technology Westport. Connecticut the AVI Publishing Company, Inc. 11.
  • Wucherpfennig, K., Franke, I., 1965. Datsche Lebensmittel Rundschau 61.

Determination of Qualitative Characteristics of Local Citrus Cultivars for Juice Industry

Year 1974, Volume: 7 Issue: 3-4, 81 - 88, 31.12.1974

Abstract

Purpose of the study is to determine the suitability of local citrus varieties for the fruit varieties for the fruit juice industry, Oranges, lemons, grapefruit and mandarins from Antalya, Mersin and Adana regions are processed for juice and concentrates after carrying out laboratory tests in accordance with the maturity time of the fruits in the period of 1969-1971. For orange juice Kozan, Finike, Kemer and Ağva varieties give the best results. The remaining varieties are also suitable for juice production. Determination of the suitability is based on physical, chemical and organoleptic characteristics of the fruits.

References

  • Acker, L., 1968. Handbuch der Lebensmittel Chemie Band V/2 Tell Springer-Verlag Berlin-Heidelberg-New York.
  • Braverman, J.B.S., 1949. Citrus Product Chemical Composition and Chemical Technology Intersciench Publishers Ltd. New York-London.
  • Bretthauer, G., 1958. Fruchtsaft Industrie 3.
  • Renk, E., 1956. Fruchtsaft Industrie 1.
  • Renk, E., 1961. Detsche Lebensmittel Rundschau 57.
  • Demair, Phil, W., 1970. Laboratori unbuch für den Lebensmittelchemiker 8. Auflage Verlag Gisela Liedl, München.
  • Maerz and Paul, 1930. Dictionary of Color McGraw Hill Book Company, Inc. New York, 370 Seventh Avenue.
  • Özsan Bilal, 1967. Türkiye’de Turunçgil Ziraatı. Tarım Bakanlığı Teknik Kitap D-3, Dizerkonca Matbaası, İstanbul.
  • Özsan, Mithat, Bahçecioğlu, H.R, 1970. Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Turunçgil Tür ve Çeşitlerinin Değişik Ekolojik Şartlar altında Gösterdikleri Özellikler üzerinde Araştırmalar. TOAG Tarım Ormancılık Araştırma Grubu, Bayındır Sokak 33, Ankara.
  • Tressler and Joslyn, 1961. Fruit and Vegetable Juice Processing Technology Westport. Connecticut the AVI Publishing Company, Inc. 11.
  • Wucherpfennig, K., Franke, I., 1965. Datsche Lebensmittel Rundschau 61.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Mehmet Başeğmez This is me

Emel Çağlar This is me

Publication Date December 31, 1974
Submission Date January 1, 1974
Acceptance Date January 31, 1974
Published in Issue Year 1974 Volume: 7 Issue: 3-4

Cite

APA Başeğmez, M., & Çağlar, E. (1974). Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe, 7(3-4), 81-88.
AMA Başeğmez M, Çağlar E. Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe. December 1974;7(3-4):81-88.
Chicago Başeğmez, Mehmet, and Emel Çağlar. “Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti”. Bahçe 7, no. 3-4 (December 1974): 81-88.
EndNote Başeğmez M, Çağlar E (December 1, 1974) Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe 7 3-4 81–88.
IEEE M. Başeğmez and E. Çağlar, “Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti”, Bahçe, vol. 7, no. 3-4, pp. 81–88, 1974.
ISNAD Başeğmez, Mehmet - Çağlar, Emel. “Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti”. Bahçe 7/3-4 (December1974), 81-88.
JAMA Başeğmez M, Çağlar E. Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe. 1974;7:81–88.
MLA Başeğmez, Mehmet and Emel Çağlar. “Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti”. Bahçe, vol. 7, no. 3-4, 1974, pp. 81-88.
Vancouver Başeğmez M, Çağlar E. Yerli Turunçgil Çeşitlerinin Meyve Suyu Sanayiine Uygunluk Durumlarının Tespiti. Bahçe. 1974;7(3-4):81-8.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram