Carbaryl ile seyreltme denemeleri 1967-1973 yılları arasında Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda yapılmıştır. Denemeler bir veya iki ağaç parselinde 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Farklı uygulama zamanları da denenmiştir. Tam çiçeklenmeden 15 gün sonra 20 günden daha fazla seyreltme yapılmıştır. Bu denemelere göre 120 g Carbaryl (%50 W.P.) 100 lt su konsantrasyonu Starking Delicious elma çeşidinde hafif meyve seyreltmesi ile sonuçlanırken, 150 g Carbaryl (%50 W.P.) 100 lt su konsantrasyonu normal meyve seyreltmesi vermiştir. Golden Delicious için 180 g Carbaryl (%50 W.P.) 100 lt su önerilmektedir.
Thinning trials carried out Carbaryl at Yalova Horticultural Research Station in the period of 1967-1973. The trials were set up in one or two tree plots with 4 replications. Different application time were also tested. 15 days after full bloom were thinned heavier than 20 days. According to these trials a 120 g carbaryl (%50 W.P.) 100 lt water concentration resulted rather light fruit thinning in the case of 150 g carbaryl (%50 W.P.) 100 lt water concentration gave normal fruit thinning on Starking Delicious apple variety. 180 g carbaryl (%50 W.P.) 100 lt water recommended for Golden Delicious.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1974 |
Submission Date | January 1, 1974 |
Acceptance Date | January 31, 1974 |
Published in Issue | Year 1974 Volume: 7 Issue: 1-2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram