Tüm araştırmalar, üzümlerin uygun olgunluk zamanını belirlemek için, üzüm taneleri üzerinde meydana gelen bazı fiziksel ve kimyasal değişiklikleri temel alarak incelenmiştir. Farklı ekolojik ve bölgesel faktörler, bazı teknik uygulamalar ve diğer dışsal uygulamalar üzümlerin olgunluk zamanı üzerinde etkilidir. Doğal olarak, aynı koşullar altında; tüm çeşitlerin de farklı olgunluk zamanları vardır. Şimdiye kadar yapılan birçok araştırma, olgunluk zamanının birçok farklı faktörle kontrol edilebileceğini göstermiştir. Sofralık üzümlerin olgunluğunun belirlenmesinde; özellikle üzümün tadı çok önemlidir. Yenen aromalar her bölgede ve ülkede değişmektedir. Bu nedenle, üzüm hasadı sırasında bu faktör dikkate alınmalıdır. Ayrıca, tanelerin şeker ve asitlik içeriği de çok önemlidir. Çünkü, hem şeker hem de asitlik lezzetlilikle ilişkilidir. Ancak, şeker veya asitliğin tek başına olgunluk zamanı üzerinde bir etkisi yoktur. Bununla birlikte, optimum olgunluk indeksi şeker-asit oranının birleştirilmesiyle belirlenir. Dolayısıyla, üzümlerin lezzetliliğinin yüksek olduğu ve şeker-asit oranının optimum olgunluk indeksini verdiği zaman uygun olgunluk zamanı belirlenir. Öte yandan, üzümlerin olgunluğunun belirlenmesinde bazı fiziksel faktörlerin de dikkate alınması gerekir. Ancak bu faktörler, lezzet ve kimyasal faktörlerle birlikte değerlendirilmelidir.
All researches were investigated for suitable maturity time of grapes, that the basis occurrence of some physical and chemical changes in the grape berries. Different ecological and regional factors, some technical applications and other exogenous treatments are effective on the maturity time of grapes. Naturally, in same conditions; all varieties also have different maturity time. Until now, many researches have demonstrated that; maturity time can be controlled by many different factors. In determination maturity of table grapes; particularly the taste of grape is very important. Eating-flavors are changed in every region and country. So, this factor must be taken into consideration during harvesting of grapes. Also, sugar and acidity content of berries are very important. Because, both sugar or acidity is related with palatability. But, sugar or acidity alone has not determination on maturity time. However, optimum index of maturity is determinate by combining sugar- acid ratio. Thus, suitable maturity time are determinate, when palatability of grapes is higher and just time sugar-acid ratio is giving optimum index of maturity. On the other hand, on the determination of maturity of grapes some physical factors must be taken into consideration. But these factors must be taken into consideration together with palatability and chemical factors.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1973 |
Submission Date | January 1, 1973 |
Acceptance Date | January 31, 1973 |
Published in Issue | Year 1973 Volume: 6 Issue: 3-4 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram