Research Article
BibTex RIS Cite

Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma

Year 1973, Volume: 6 Issue: 1-2, 57 - 69, 31.12.1973

Abstract

Zeytinyağı-potas eriyiği içinde bandırılarak kurutulan Sultaniyeler açık altın sarısı (light golden-yellow) bir renk, bandırılmadan kurutulanlar ise Kaliforniya tipi Sultaniyeler gibi koyu (bluish-hrown) bir renk almaktadırlar. Bu mukayeseli ön çalışma açık ve koyu renkli sultaniye üzümlerin işlemeden önce ve sonraki durumlarına göre temizlik ve ezik dane nispetlerini tespit için yapılmıştır. Açık ve koyu renkli üzümler 1972 yılı kurutma mevsiminde Manisa ve Turgutlu bölgesinde üretilmiş ve çalışmada her biri 2.5 tonluk iki pilot üretim kullanılmıştır. Bu ön çalışma; işlemeden önce ve sonraki durumları itibariyle Türkiye’de üretilen koyu renkli Sultaniye’lerin açık renklilerden daha temiz ve daha yüksek bir standarda sahip olduklarını göstermiştir.

References

  • Grncarevic, M., Hawker, J.S., 1971. Browning of sultana grape berries during drying. J. Sci. Fd. Agrio. 22(5).
  • Kerridge, G.H., Grncarevic, M., 1965. Production of dark colored sultanas by sun drying in Australia. Fd. Technol. Aust. 17, 328-331.
  • Kerridge, G.H., 1970. A study of improved methods for the drying, storage and packing of sultana raisins in Turkey. FAO. AGS: SF/TUR 13 Technical report 3.

A Comparative Preliminary Study on the Quality Characteristics of the Dark Colored Californian Type and Light-Colored Turkish Type Sultaniye Produced in Manisa and Turgutlu Area

Year 1973, Volume: 6 Issue: 1-2, 57 - 69, 31.12.1973

Abstract

Turkish sultana raisins are light-yellow colored because they are dipped in a caustic soda-olive oil emulsion previous to the drying. When dipping is omitted, the dried raisins have dark bluish-brown color like the Californian sultana raisins. A comparative study has been made about the cleanliness (number of cap-stems, pieces of stem, sand and grit content) and skin damage of the dark colored undipped raisins and the yellow-colored dipped raisins before and after processing in an ordinary Turkish factory. Both types of raisins were produced in Turkey and for the study pilot production of 2.5 tons were used. The study indicated that before as well as after the processing in the factory the undipped sultanas are cleaner and are less damaged than the ordinary dipped light-colored sultanas.

References

  • Grncarevic, M., Hawker, J.S., 1971. Browning of sultana grape berries during drying. J. Sci. Fd. Agrio. 22(5).
  • Kerridge, G.H., Grncarevic, M., 1965. Production of dark colored sultanas by sun drying in Australia. Fd. Technol. Aust. 17, 328-331.
  • Kerridge, G.H., 1970. A study of improved methods for the drying, storage and packing of sultana raisins in Turkey. FAO. AGS: SF/TUR 13 Technical report 3.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Paul J. Mathot This is me

Hasan Hüseyin Çetin This is me

Publication Date December 31, 1973
Submission Date January 1, 1973
Acceptance Date January 31, 1973
Published in Issue Year 1973 Volume: 6 Issue: 1-2

Cite

APA Mathot, P. J., & Çetin, H. H. (1973). Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe, 6(1-2), 57-69.
AMA Mathot PJ, Çetin HH. Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe. December 1973;6(1-2):57-69.
Chicago Mathot, Paul J., and Hasan Hüseyin Çetin. “Manisa Ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi Ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma”. Bahçe 6, no. 1-2 (December 1973): 57-69.
EndNote Mathot PJ, Çetin HH (December 1, 1973) Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe 6 1-2 57–69.
IEEE P. J. Mathot and H. H. Çetin, “Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma”, Bahçe, vol. 6, no. 1-2, pp. 57–69, 1973.
ISNAD Mathot, Paul J. - Çetin, Hasan Hüseyin. “Manisa Ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi Ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma”. Bahçe 6/1-2 (December1973), 57-69.
JAMA Mathot PJ, Çetin HH. Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe. 1973;6:57–69.
MLA Mathot, Paul J. and Hasan Hüseyin Çetin. “Manisa Ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi Ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma”. Bahçe, vol. 6, no. 1-2, 1973, pp. 57-69.
Vancouver Mathot PJ, Çetin HH. Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe. 1973;6(1-2):57-69.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram