Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma

Yıl 1973, Cilt: 6 Sayı: 1-2, 57 - 69, 31.12.1973

Öz

Zeytinyağı-potas eriyiği içinde bandırılarak kurutulan Sultaniyeler açık altın sarısı (light golden-yellow) bir renk, bandırılmadan kurutulanlar ise Kaliforniya tipi Sultaniyeler gibi koyu (bluish-hrown) bir renk almaktadırlar. Bu mukayeseli ön çalışma açık ve koyu renkli sultaniye üzümlerin işlemeden önce ve sonraki durumlarına göre temizlik ve ezik dane nispetlerini tespit için yapılmıştır. Açık ve koyu renkli üzümler 1972 yılı kurutma mevsiminde Manisa ve Turgutlu bölgesinde üretilmiş ve çalışmada her biri 2.5 tonluk iki pilot üretim kullanılmıştır. Bu ön çalışma; işlemeden önce ve sonraki durumları itibariyle Türkiye’de üretilen koyu renkli Sultaniye’lerin açık renklilerden daha temiz ve daha yüksek bir standarda sahip olduklarını göstermiştir.

Kaynakça

  • Grncarevic, M., Hawker, J.S., 1971. Browning of sultana grape berries during drying. J. Sci. Fd. Agrio. 22(5).
  • Kerridge, G.H., Grncarevic, M., 1965. Production of dark colored sultanas by sun drying in Australia. Fd. Technol. Aust. 17, 328-331.
  • Kerridge, G.H., 1970. A study of improved methods for the drying, storage and packing of sultana raisins in Turkey. FAO. AGS: SF/TUR 13 Technical report 3.

A Comparative Preliminary Study on the Quality Characteristics of the Dark Colored Californian Type and Light-Colored Turkish Type Sultaniye Produced in Manisa and Turgutlu Area

Yıl 1973, Cilt: 6 Sayı: 1-2, 57 - 69, 31.12.1973

Öz

Turkish sultana raisins are light-yellow colored because they are dipped in a caustic soda-olive oil emulsion previous to the drying. When dipping is omitted, the dried raisins have dark bluish-brown color like the Californian sultana raisins. A comparative study has been made about the cleanliness (number of cap-stems, pieces of stem, sand and grit content) and skin damage of the dark colored undipped raisins and the yellow-colored dipped raisins before and after processing in an ordinary Turkish factory. Both types of raisins were produced in Turkey and for the study pilot production of 2.5 tons were used. The study indicated that before as well as after the processing in the factory the undipped sultanas are cleaner and are less damaged than the ordinary dipped light-colored sultanas.

Kaynakça

  • Grncarevic, M., Hawker, J.S., 1971. Browning of sultana grape berries during drying. J. Sci. Fd. Agrio. 22(5).
  • Kerridge, G.H., Grncarevic, M., 1965. Production of dark colored sultanas by sun drying in Australia. Fd. Technol. Aust. 17, 328-331.
  • Kerridge, G.H., 1970. A study of improved methods for the drying, storage and packing of sultana raisins in Turkey. FAO. AGS: SF/TUR 13 Technical report 3.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Paul J. Mathot Bu kişi benim

Hasan Hüseyin Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1973
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1973
Kabul Tarihi 31 Ocak 1973
Yayımlandığı Sayı Yıl 1973 Cilt: 6 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Mathot, P. J., & Çetin, H. H. (1973). Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe, 6(1-2), 57-69.
AMA Mathot PJ, Çetin HH. Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe. Aralık 1973;6(1-2):57-69.
Chicago Mathot, Paul J., ve Hasan Hüseyin Çetin. “Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma”. Bahçe 6, sy. 1-2 (Aralık 1973): 57-69.
EndNote Mathot PJ, Çetin HH (01 Aralık 1973) Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe 6 1-2 57–69.
IEEE P. J. Mathot ve H. H. Çetin, “Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma”, Bahçe, c. 6, sy. 1-2, ss. 57–69, 1973.
ISNAD Mathot, Paul J. - Çetin, Hasan Hüseyin. “Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma”. Bahçe 6/1-2 (Aralık1973), 57-69.
JAMA Mathot PJ, Çetin HH. Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe. 1973;6:57–69.
MLA Mathot, Paul J. ve Hasan Hüseyin Çetin. “Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma”. Bahçe, c. 6, sy. 1-2, 1973, ss. 57-69.
Vancouver Mathot PJ, Çetin HH. Manisa ve Turgutlu Bölgesinde Üretilen Açık Renkli Türk Tipi ve Koyu Renkli Kaliforniya Tipi Sultaniye Kuru Üzümlerin Kalite Özellikleri Üzerine Mukayeseli Bir Ön Çalışma. Bahçe. 1973;6(1-2):57-69.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram