Kuru üzüm dünyada birçok ülkede üretilmektedir. Ancak, üretici ülkelerden her yıl ihraç edilen tonlarca üzümün yalnızca yaklaşık 15.000 tonu çekirdekli üzümlerden üretilmektedir. Bu kuru üzümlerin neredeyse tamamı tek bir üzüm çeşidinden, İskenderiye Misketi'nden (Eş. Muscat Gordo Blanco White Hanneport) üretilmektedir. İhracat için üretilen bazı kuru üzümler de Razaki çeşidinden (Eş. Dattier, Waltham Cross) üretilmektedir; ancak bunlar, belirgin bir lezzete sahip olmamaları ve çekirdek çıkarma işlemi sırasında ezilen içi boş çekirdeklere sahip olma eğilimleri nedeniyle daha düşük kaliteli olarak kabul edilmektedir. Bu kuru üzümlerin yalnızca küçük bir kısmı çekirdekleri bozulmadan satılmaktadır. Çoğunun çekirdekleri kurutma işleminden sonra mekanik olarak çıkarılmıştır.
Raisins are produced in many countries in the world. However, of the tons exported from the producing countries each year only about 15.000 tons are produced from seeded grapes. These raisins are produced almost entirely from the one grape variety, Muscat of Alexandria (Syn. Muscat Gordo Blanco White Hanneport). Some raisins for export are also produced from the variety Razaki (Syn. Dattier, Waltham Cross) but they are considered inferior because of the lack of a distinctive flavor and a tendency to have hollow seeds, which crush in the seed removal process. Only a small amount of these raisins is sold with the seeds intact. Most have the seeds removed mechanically after drying.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Translators | |
Publication Date | December 31, 1970 |
Submission Date | January 1, 1970 |
Acceptance Date | January 31, 1970 |
Published in Issue | Year 1970 Volume: 3 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram