Türkiye'nin soğutma ve dondurma kapasitesi 419.835 m³'tür. Bu kapasitenin %80'i soğutma, geri kalan %20'si dondurma amaçlıdır. Depolar çoğunlukla büyük tüketim merkezlerinde inşa edilmektedir. 67 ilin 48'inde soğuk hava deposu bulunmakla birlikte, toplam kapasitenin %71'i İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da yoğunlaşmıştır. Depolar çoğunlukla elma ve beyaz peynir depolamak için kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak taze meyve-sebze, et, balık ve süt ürünleri de depolanmaktadır. Depolama miktarı illere göre değişmekle birlikte, çoğunlukla ürün cinsine, depolama süresine ve ambalaj malzemesinin türüne göre değişmektedir. -20℃'nin altında depolanan ürünler dondurma tarifesine, -20℃'nin üzerinde depolanan ürünler ise soğuk hava deposu tarifesine tabidir. Soğuk hava depolarının maliyetini etkileyen birçok faktör olmakla birlikte, ortalama maliyetin genellikle %39'unu bina maliyeti, %43'ünü makineler ve %18'ini izolasyon maliyeti oluşturmaktadır.
Cooling and freezing capacity of Turkey is 419.835 m³. 80% of this capacity is available for cooling and the rest 20% for freezing. The stores are mostly constructed in the big consumption centers. Although there are cold stores in the 48 of the 67 provinces, 71% of the total capacity is concentrated in Istanbul, Ankara, Izmir and Bursa. The stores are being used mostly for storage of apples and white cheese. In addition to these, also fresh fruit and vegetables, meat, fish and dairy pro ducts are being stored. Although the storage less is varying according to provinces, they mostly vary according to the type of the product, the storage period and the type of the packaging material. Products which are stored under -20℃ are subject to the freezing fees tariff and the ones stored above -20℃ are subject to the cold storage fees tariff. Although several factors affect the cost of cold stores, 39% of the average cost is generally the building cost, 43% is the machines and 18% is the isolation cost.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1969 |
Submission Date | January 1, 1969 |
Acceptance Date | January 31, 1969 |
Published in Issue | Year 1969 Volume: 2 Issue: 4 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram