Spring sowing of peas was compared with winter sowing using 5 wrinkled varieties, Gregory’s Surprise, Kelvedon Wonder, Perfected Freezer, Senator and Yeşilköy 6 and two smooth seeded varieties, Karagöz and Meteor. With spring sowing, the two smooth-seeded varieties showed the best establishment but with spring sowing, they were not significantly better than the wrinkled varieties Perfected Freezer and Senator. Yield was measured as dried peas. With winter sowing, the two best yielders were Karagöz and Senator, smooth and wrinkled seeded respectively. With summer sowing, three wrinkled varieties. Perfected Freezer, Senator and Yeşilköy 6 were the highest yielders. Karagöz sown in winter gave a slightly higher than Perfected Freezer sown in spring. As compared with smooth-seeded varieties, wrinkled peas are better in quality having a lower starch/sugar ratio than smooth seeded varieties. They are preferred by the processing industry for quick freezing, dehydrating and canning. The present work suggests that if wrinkled varieties are sown in spring they could do as well as local smooth-seeded varieties sown in winter.
Bezelyenin ilkbahar ekimi, 5 buruşuk çeşit (Gregory’s Surprise, Kelvedon Wonder, Perfected Freezer, Senator ve Yeşilköy 6) ve iki düz tohumlu çeşit (Karagöz ve Meteor) kullanılarak yapılan kış ekimiyle karşılaştırılmıştır. İlkbahar ekiminde, iki düz tohumlu çeşit en iyi tutunmayı göstermiş, ancak ilkbahar ekiminde buruşuk çeşitler (Perfected Freezer ve Senator) ile karşılaştırıldığında önemli bir fark görülmemiştir.
Verim, kuru bezelye olarak ölçülmüştür. Kış ekiminde en iyi iki verim sırasıyla düz tohumlu Karagöz ve Senator ve buruşuk tohumlu Karagöz olmuştur. Yaz ekiminde ise üç buruşuk çeşit (Perfected Freezer, Senator ve Yeşilköy 6) en yüksek verimi vermiştir. Kışın ekilen Karagöz, ilkbaharda ekilen Perfected Freezer'dan biraz daha yüksek verim vermiştir. Düz tohumlu çeşitlerle karşılaştırıldığında, buruşuk bezelyeler daha kalitelidir ve düz tohumlu çeşitlere göre daha düşük nişasta/şeker oranına sahiptir. İşleme endüstrisi tarafından hızlı dondurma, kurutma ve konserveleme için tercih edilirler. Mevcut çalışma, buruşuk çeşitlerin ilkbaharda ekilmesi durumunda, kışın ekilen yerel düz tohumlu çeşitler kadar iyi sonuç verebileceğini ileri sürmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1968 |
Submission Date | January 1, 1968 |
Acceptance Date | December 31, 1968 |
Published in Issue | Year 1968 Volume: 1 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram