Research Article
BibTex RIS Cite

Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü

Year 1968, Volume: 1 Issue: 1, 35 - 40, 31.12.1968

Abstract

Yükselen yaşam standardı ve Avrupa Ortak Pazarı'na daha sıkı bağlanması nedeniyle Türkiye, tüketicilerin yüksek kaliteli işlenmiş gıdalara olan talebinin artması ve işlenmiş gıda üreticileri arasında artan rekabetle karakterize edilen yeni bir gıda üretim türünün eşiğinde görünmektedir. Bu durumda, gıda işleme endüstrisinde modern kalite kontrol uygulamalarının uygulanması gerekecektir. Kalite kontrol departmanının sorumlulukları şu başlıklar altında açıklanmaktadır: Şartname ve talimatların oluşturulması, kontrol sisteminin kurulması, kontrolün yürütülmesi, arıza tespiti ve personel eğitimi. Farklı büyüklükteki fabrikalarda kalite kontrol departmanının gerekli büyüklüğü kısaca tartışılmaktadır. Kalite kontrolünün yalnızca yüksek ve eşit kalitede işlenmiş gıda üretimi için gerekli olmadığı, aynı zamanda hammadde, makine ve iş gücünün daha ekonomik kullanılmasını da mümkün kıldığı vurgulanmaktadır.

References

  • Kramer A., B.A. Twigg, 1966. Fundamentals of quality control for the food industry, AVI Publishing Co., Inc. Revised Edition.
  • Herschdoerfer, S.M., 1967. Quality control in the food industry. Vol.1, Academic Press, (Vol.2 and 3 of this work will soon be available).

Quality Control in The Food Processing Industry

Year 1968, Volume: 1 Issue: 1, 35 - 40, 31.12.1968

Abstract

Because of its rising standard of living and its tighter association to the European Common Market Turkey seems now to be on the threshold of a new type of food production characterized by increased consumer demands for high quality processed food and an increased competition among the processed food manufacturers. It will then be necessary to apply modern quality control in the food processing industry. The responsibilities of the quality control department are described under the following headings; Establishment of specifications and instructions, setting up control system, carrying out the control, trouble shooting and training of personnel. The necessary size of the quality control department in factories of different sizes is briefly discussed. It is stressed that the quality control is not only necessary for the production of processed foods with a high and even quality but that it also makes possible a more economical utilization of raw materials, machinery and manpower.

References

  • Kramer A., B.A. Twigg, 1966. Fundamentals of quality control for the food industry, AVI Publishing Co., Inc. Revised Edition.
  • Herschdoerfer, S.M., 1967. Quality control in the food industry. Vol.1, Academic Press, (Vol.2 and 3 of this work will soon be available).
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

G. Sjöström This is me

Translators
Publication Date December 31, 1968
Submission Date January 1, 1968
Acceptance Date December 31, 1968
Published in Issue Year 1968 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Sjöström, G. (1968). Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü (G. Omca, Trans.). Bahçe, 1(1), 35-40.
AMA Sjöström G. Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü. Bahçe. December 1968;1(1):35-40.
Chicago Sjöström, G. “Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü”. Translated by Gönül Omca. Bahçe 1, no. 1 (December 1968): 35-40.
EndNote Sjöström G (December 1, 1968) Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü. Bahçe 1 1 35–40.
IEEE G. Sjöström, “Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü”, Bahçe, vol. 1, no. 1, pp. 35–40, 1968.
ISNAD Sjöström, G. “Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü”. Bahçe. Trans. Gönül Omca 1/1 (December1968), 35-40.
JAMA Sjöström G. Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü. Bahçe. 1968;1:35–40.
MLA Sjöström, G. “Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü”. Bahçe, translated by Gönül Omca, vol. 1, no. 1, 1968, pp. 35-40.
Vancouver Sjöström G. Gıda Sanayiinde Kalite Kontrolü. Bahçe. 1968;1(1):35-40.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram