Dondurarak kurutmanın fiziksel prensipleri açıklanmış ve düşük sıcaklıklarda süblimleşme süreciyle sonuçlanmıştır. Dondurarak kurutma ekipmanlarının yapısı hakkında kısa bir açıklama yapılmış ve sürekli çalışan makinelerin geliştirilmesinde son zamanlarda kullanılan yönteme de değinilmiştir. İkinci bölüm, ekonomik durumu ele alarak, dondurarak kurutmanın yalnızca özel gıda maddeleri için uygun, pahalı bir işlem olmaya devam ettiğini belirtmektedir.
The physical principles of freeze drying had been described, resulting in a sublimated process at low temperatures. A short description of the construction of freeze-drying equipment follows, mentioning also the process recently made in development of continuously operating machinery. The second chapter deals with the economic situation, pointing out that freeze drying remains an expensive process suitable for only special foodstuffs.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1968 |
Submission Date | July 1, 1968 |
Acceptance Date | July 31, 1968 |
Published in Issue | Year 1968 Volume: 1 Issue: 3 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram