Conference Paper
BibTex RIS Cite

Çilekte Yapraktan Kalsiyum ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri

Year 2017, Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 297 - 302, 31.12.2017

Abstract

Bu çalışmada Rubygem çilek çeşidinde yetiştirme periyodu süresince Kalsiyum, Bor, Kalsiyum + Bor ve Kontrol (su) yaprak uygulamalarının hasat ve bunu izleyen 1 ile 3 gün sonrasında 22℃, %55–65 oransal nem raf ömrü koşullarında bazı kalite parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Yaprak uygulamaları Kalsiyum için taç yaprak dökümünde başlayarak (19 Şubat) 20 günde bir ara ile 100 ml/10 L dozda, Bor uygulaması ise çiçeklenme başlangıcında (10 Şubat) 30 günde bir ara ile 20 ml/10 L dozda uygulanmıştır. Kalsiyum + Bor uygulaması ile kombine uygulama şeklinde verilmeye devam etmiştir. Farklı uygulamaların raf ömrü süresince ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, SÇKM, titre edilebilir asit miktarı, meyve eti rengi, toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasitesi parametreleri değişimi üzerine etkili olduğu belirlenmiştir.

References

  • Anonim, 2016. http://www.tzob.org.tr/bas%c4 %b1n-odas%c4%b1/haberler/artmıd/470/artic leıd/1489/199ilekte-verim-de-252retim-deart %c4%b1yor%e2%80%a6. (Erişim tarihi: 19.09.2016).
  • Budak, Z. ve İ. Erdal, 2016. Yapraktan Kalsiyum Uygulamasının Farklı Sera Domates Çeşitlerinde Verim, Meyve Kalitesi ve Mineral Beslenmesine Etkisi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 4(1):1–10.
  • Cemeroğlu, B. S, 2013. Gıda Analizleri Kitabı. s. 102–108.
  • Çakıcı, H. ve H. Arslan, 2012. Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49(3):293–298.
  • Esringü, A, M. Turan, A. Güneş, A. Eşitken and P. Sambo, 2011. Boron Application Improves on Yield And Chemical Composition of Strawberry. Acta Agric Scand Sect B–Soil and Plant Sci 61:245–252.
  • FAO, 2014. www.faostat.com (Erişim: 06.07.2016).
  • Kacar, B. ve V. Katkat, 2007. Bitki Besleme. Nobel Yayın No: 849, Fen ve Biyoloji Yayınları: 29, Ankara. 657s.
  • Kadivec, M., S. M. Bornsek, T. Polak, L. Demsar, J. Hribar, T. Pozrl, 2013. Phenolic Content of Strawberry Spreads During Processing and Storage. J. Agric. Food Chem. 61:9220−9229.
  • Klimczak, I., M. Malecka, M. Szlachta and A. Glıszczyńska–Świglo, 2007. Effect of Storage on the Content of Polyphenols, Vitamin C and the Antioxidant Activity of Orange Juices. Journal of Food Composition and Analysis, 20:313–322.
  • Köksal, F. ve İ. Erdal, 2011. Yapraktan Kalsiyum Uygulamasının Sprey Karanfil Çeşitlerinin Verim ve Kalite Parametreleri ile Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. Bahçe 40(2):13–20.
  • Özkaya, O., D. Omur, G. C. Scovazzo, G. Volpe, 2009. Evaluation of quality Parameters of Strawberry Fruits İn Modified Atmosphere Packaging during Storage. African Journal of Biotechnology 8(5):789–793.
  • Özkaya, O., A. Şener, M. A. Saridaş, Ü. Ünal, A. Valizadeh and Ö. Dündar, 2015. Influence of Fast Cold Chain and Modified Atmosphere Packaging Storage on Postharvest Quality of Early Season–Harvested Sweet Cherries. Journal of Food Processing and Preservation 39(6):2119–2128.
  • Özkaya, O., D. Yildirim, Ö. Dündar and S. S. Tükel, 2016. Effects of 1–Methylcyclopropene (1–MCP) and Modified Atmosphere Packaging on Postharvest Storage Quality of Nectarine Fruit. Scientia Horticulturae, 198; 454–461.
  • Penca, S., N. Bellaloui, C. Greve, H. Hu and H. Brown, 2001. Boron Transport and Soluble Carbonhydrate Concentrations in Olive. J. Amer Soc. Sei. 126(3):291–296.
  • Waliszewski, K. N., O. Márquez and V. T. Pardio, 2009. Quantification and Characterisation of Polyphenol Oxidase from Vanilla Bean. Food Chemistry 117:196–203.

Effects of Foliar Application of Calcium and Boron on Quality Parameters and Biochemical Composition of Strawberry Fruit During Shelf Life

Year 2017, Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 297 - 302, 31.12.2017

Abstract

Floral applications of Calcium, Boron, Calcium + Boron and control (water) nutrition’s effects on some quality parameters of Rubygem strawberry fruits were evaluated after harvest and 1, 3th day of shelf life at 22℃, 55–65%. Floral applications of 100 ml/L Calcium were started from petal falls (19 February) continued with 20 days intervals; 20 ml/L Boron application was started from first flowering (10 February) continued with 30 days intervals. Calcium + Boron combinations were done within two applications. Effects of different nutrition applications on fruit weight loss, firmness, TSS, titratable acidity, color, total phenolic content and antioxidant capacity were evaluated after harvest and during shelf life. The results showed that different nutrition applications had effects on some quality parameters.

References

  • Anonim, 2016. http://www.tzob.org.tr/bas%c4 %b1n-odas%c4%b1/haberler/artmıd/470/artic leıd/1489/199ilekte-verim-de-252retim-deart %c4%b1yor%e2%80%a6. (Erişim tarihi: 19.09.2016).
  • Budak, Z. ve İ. Erdal, 2016. Yapraktan Kalsiyum Uygulamasının Farklı Sera Domates Çeşitlerinde Verim, Meyve Kalitesi ve Mineral Beslenmesine Etkisi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 4(1):1–10.
  • Cemeroğlu, B. S, 2013. Gıda Analizleri Kitabı. s. 102–108.
  • Çakıcı, H. ve H. Arslan, 2012. Yapraktan Potasyum, Bor ve Çinko Uygulamalarının Camarosa Çilek Çeşidinde Verim ve Kaliteye Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49(3):293–298.
  • Esringü, A, M. Turan, A. Güneş, A. Eşitken and P. Sambo, 2011. Boron Application Improves on Yield And Chemical Composition of Strawberry. Acta Agric Scand Sect B–Soil and Plant Sci 61:245–252.
  • FAO, 2014. www.faostat.com (Erişim: 06.07.2016).
  • Kacar, B. ve V. Katkat, 2007. Bitki Besleme. Nobel Yayın No: 849, Fen ve Biyoloji Yayınları: 29, Ankara. 657s.
  • Kadivec, M., S. M. Bornsek, T. Polak, L. Demsar, J. Hribar, T. Pozrl, 2013. Phenolic Content of Strawberry Spreads During Processing and Storage. J. Agric. Food Chem. 61:9220−9229.
  • Klimczak, I., M. Malecka, M. Szlachta and A. Glıszczyńska–Świglo, 2007. Effect of Storage on the Content of Polyphenols, Vitamin C and the Antioxidant Activity of Orange Juices. Journal of Food Composition and Analysis, 20:313–322.
  • Köksal, F. ve İ. Erdal, 2011. Yapraktan Kalsiyum Uygulamasının Sprey Karanfil Çeşitlerinin Verim ve Kalite Parametreleri ile Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. Bahçe 40(2):13–20.
  • Özkaya, O., D. Omur, G. C. Scovazzo, G. Volpe, 2009. Evaluation of quality Parameters of Strawberry Fruits İn Modified Atmosphere Packaging during Storage. African Journal of Biotechnology 8(5):789–793.
  • Özkaya, O., A. Şener, M. A. Saridaş, Ü. Ünal, A. Valizadeh and Ö. Dündar, 2015. Influence of Fast Cold Chain and Modified Atmosphere Packaging Storage on Postharvest Quality of Early Season–Harvested Sweet Cherries. Journal of Food Processing and Preservation 39(6):2119–2128.
  • Özkaya, O., D. Yildirim, Ö. Dündar and S. S. Tükel, 2016. Effects of 1–Methylcyclopropene (1–MCP) and Modified Atmosphere Packaging on Postharvest Storage Quality of Nectarine Fruit. Scientia Horticulturae, 198; 454–461.
  • Penca, S., N. Bellaloui, C. Greve, H. Hu and H. Brown, 2001. Boron Transport and Soluble Carbonhydrate Concentrations in Olive. J. Amer Soc. Sei. 126(3):291–296.
  • Waliszewski, K. N., O. Márquez and V. T. Pardio, 2009. Quantification and Characterisation of Polyphenol Oxidase from Vanilla Bean. Food Chemistry 117:196–203.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Okan Özkaya

Ömür Dündar

Hatice Demircioğlu

Nihal Yavuz

Aslıhan Özkaya This is me

Mehmet Ali Sarıdaş

Sevgi Paydaş Kargı

Publication Date December 31, 2017
Submission Date December 1, 2017
Acceptance Date December 31, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Cite

APA Özkaya, O., Dündar, Ö., Demircioğlu, H., … Yavuz, N. (2017). Çilekte Yapraktan Kalsiyum ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 297-302.
AMA Özkaya O, Dündar Ö, Demircioğlu H, et al. Çilekte Yapraktan Kalsiyum ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe. December 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):297-302.
Chicago Özkaya, Okan, Ömür Dündar, Hatice Demircioğlu, Nihal Yavuz, Aslıhan Özkaya, Mehmet Ali Sarıdaş, and Sevgi Paydaş Kargı. “Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri”. Bahçe 46, no. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December 2017): 297-302.
EndNote Özkaya O, Dündar Ö, Demircioğlu H, Yavuz N, Özkaya A, Sarıdaş MA, Paydaş Kargı S (December 1, 2017) Çilekte Yapraktan Kalsiyum ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe 46 (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 297–302.
IEEE O. Özkaya, Ö. Dündar, H. Demircioğlu, N. Yavuz, A. Özkaya, M. A. Sarıdaş, and S. Paydaş Kargı, “Çilekte Yapraktan Kalsiyum ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 46, no. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, pp. 297–302, 2017.
ISNAD Özkaya, Okan et al. “Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri”. Bahçe 46/(Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December2017), 297-302.
JAMA Özkaya O, Dündar Ö, Demircioğlu H, Yavuz N, Özkaya A, Sarıdaş MA, Paydaş Kargı S. Çilekte Yapraktan Kalsiyum ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe. 2017;46:297–302.
MLA Özkaya, Okan et al. “Çilekte Yapraktan Kalsiyum Ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite Ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 46, no. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2017, pp. 297-02.
Vancouver Özkaya O, Dündar Ö, Demircioğlu H, Yavuz N, Özkaya A, Sarıdaş MA, et al. Çilekte Yapraktan Kalsiyum ve Bor Uygulamalarının Raf Ömrü Süresince Meyve Kalite ve Biyokimyasal Değişimleri Üzerine Etkileri. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):297-302.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram