Conference Paper
BibTex RIS Cite

Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2017, Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 149 - 152, 31.12.2017

Abstract

Ceviz yetiştiriciliğin de ekolojiye uygun çeşit kullanılmadığı taktirde verim ve kalitede büyük sorunlar yaşanmaktadır. Çeşitlerin değişik ekolojik koşullardaki adaptasyon yetenekleri araştırılarak, bölgeye uygun çeşit seçimine gidilmelidir. Yalova ekolojisine en uygun çeşitleri seçmek amacıyla, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde 2008 yılında kurulan bahçede, yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin performansları belirlenerek, ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için bölgesel anlamda gerekli bilgiler elde edilecektir. Bu çalışmada; Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ndeki 8 farklı ceviz çeşidinin (Chandler, Howard, Hartley, Maraş 12, Midland, Pedro, Fernor, Şebin) 2014 yılına ait meyvelerinin toplam yağ, kül ve protein içerikleri belirlenmiştir. Çeşitlerde yapılan analizlerde toplam yağ içerikleri %48.07–61.51, kül içerikleri %1.34–1.97 ve protein içerikleri %16.81–20.04 oranları arasında tespit edilmiştir.

References

  • AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. 17ᵗʰ Edition, Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
  • Bakkalbaşı, E., Ö. Menteş ve N. Artık, 2010. Türkiye’de Yetiştirilen Yerli Bazı Ceviz Çeşitlerinin Fiziksel Özellikleri ve Kimyasal Bileşenleri. Akademik Gıda 8(1):6–12.
  • Berk, A., 2014. Ceviz Üretim ve Dış Ticareti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı, Denizli.
  • Çelik, F., K. M. Cimrin ve A. Kazankaya, 2011. Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilim Dergisi 21(1):42–48.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri 2. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:453. Ankara.
  • Muradoğlu, F., 2005. Hakkâri Merkez İlçe ve Ahlat (Bitlis) Yöresinde Tohumdan Yetişmiş Ceviz (Juglans regia L.) Popülasyonunda Genetik Değişkenlik ve Ümitvar Genotiplerin Seleksiyonu (Doktora Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 157s.
  • Muradoğlu, F. ve F. Balta, 2010. Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilim Dergisi 20(1):41–45.
  • Özrenk, K., M. Güleryüz, A. Kazankaya, F. Balta ve T. Yarılgaç, 2005. Erzincan Yöresinden Selekte Edilmiş Ceviz (Juglans regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu 34(1):171–176.
  • Rietjens, I. M. C. M., M. G. Boersma, L. H. B. Spenkelink, H. M. Awad, N. H. P. Cnubben, J. J. Zanden, H. Woude, G. M. Alink and J. H. Koeman, 2002. The Prooxidant Chemistry of the Natural Antioxidants Vitamin C, Vitamin E, Carotenoids and Flavonoids. Enviromental Toxicology Pharmacology 11:321–333.
  • Şen, S. M., 2011. Ceviz Yetiştiriciliği Besin Değeri Folkloru. ÜÇM Matbacılık.
  • Yiğit, A., Ü. Ertürk ve M. Korukluoğlu, 2005. Fonksiyonel Bir Gıda: Ceviz. Bahçe 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu 34(1): 163–169.
  • Yiğit, T., Y. Sarıtepe, A. S. Özer, A. Aslan ve A. Erdoğan, 2013. Hekimhan (Malatya) Yöresinde Selekte Edilen Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Tiplerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Meyve Bilimi 1(1):41–45.

Determination of Some Chemical Properties of Domestic and Foreign Walnut Cultivars Grown in Yalova Location

Year 2017, Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 149 - 152, 31.12.2017

Abstract

Serious efficiency and quality problems were experienced in walnut cultivation if appropriate cultivars were not used according to the ecology. Adaptability in different ecological conditions of the type should investigated and go into the selection of suitable varieties. In order to select the most suitable varieties for Yalova ecology, Atatürk Central Horticultural Research Institute have determined the performance of domestic and foreign walnut cultivars planted in 2008 to obtained the required information in terms of the region for the development of walnut production will be achieved. In this study; total oil, ash and protein content of the fruit of 9 walnut cultivars of (Chandler, Howard, Hartley, Maraş 12, Midland, Pedro, Fernor, Şebin) were determined in 2014 at Atatürk Central Horticultural Research Institute. Total oil, ash and protein content of walnut were determined between 48.07–61.51%, 1.34–1.97% and 16.81–20.04%.

References

  • AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. 17ᵗʰ Edition, Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
  • Bakkalbaşı, E., Ö. Menteş ve N. Artık, 2010. Türkiye’de Yetiştirilen Yerli Bazı Ceviz Çeşitlerinin Fiziksel Özellikleri ve Kimyasal Bileşenleri. Akademik Gıda 8(1):6–12.
  • Berk, A., 2014. Ceviz Üretim ve Dış Ticareti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı, Denizli.
  • Çelik, F., K. M. Cimrin ve A. Kazankaya, 2011. Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilim Dergisi 21(1):42–48.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri 2. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:453. Ankara.
  • Muradoğlu, F., 2005. Hakkâri Merkez İlçe ve Ahlat (Bitlis) Yöresinde Tohumdan Yetişmiş Ceviz (Juglans regia L.) Popülasyonunda Genetik Değişkenlik ve Ümitvar Genotiplerin Seleksiyonu (Doktora Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 157s.
  • Muradoğlu, F. ve F. Balta, 2010. Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilim Dergisi 20(1):41–45.
  • Özrenk, K., M. Güleryüz, A. Kazankaya, F. Balta ve T. Yarılgaç, 2005. Erzincan Yöresinden Selekte Edilmiş Ceviz (Juglans regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu 34(1):171–176.
  • Rietjens, I. M. C. M., M. G. Boersma, L. H. B. Spenkelink, H. M. Awad, N. H. P. Cnubben, J. J. Zanden, H. Woude, G. M. Alink and J. H. Koeman, 2002. The Prooxidant Chemistry of the Natural Antioxidants Vitamin C, Vitamin E, Carotenoids and Flavonoids. Enviromental Toxicology Pharmacology 11:321–333.
  • Şen, S. M., 2011. Ceviz Yetiştiriciliği Besin Değeri Folkloru. ÜÇM Matbacılık.
  • Yiğit, A., Ü. Ertürk ve M. Korukluoğlu, 2005. Fonksiyonel Bir Gıda: Ceviz. Bahçe 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu 34(1): 163–169.
  • Yiğit, T., Y. Sarıtepe, A. S. Özer, A. Aslan ve A. Erdoğan, 2013. Hekimhan (Malatya) Yöresinde Selekte Edilen Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Tiplerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Meyve Bilimi 1(1):41–45.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Yılmaz Boz

Aysun Öztürk

Özlem Utku

Mustafa Bıyıklı

Erdal Orman

Publication Date December 31, 2017
Submission Date December 1, 2017
Acceptance Date December 31, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu

Cite

APA Boz, Y., Öztürk, A., Utku, Ö., … Bıyıklı, M. (2017). Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe, 46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu), 149-152.
AMA Boz Y, Öztürk A, Utku Ö, Bıyıklı M, Orman E. Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. December 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):149-152.
Chicago Boz, Yılmaz, Aysun Öztürk, Özlem Utku, Mustafa Bıyıklı, and Erdal Orman. “Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli Ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46, no. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (December 2017): 149-52.
EndNote Boz Y, Öztürk A, Utku Ö, Bıyıklı M, Orman E (December 1, 2017) Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 46 (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu 149–152.
IEEE Y. Boz, A. Öztürk, Ö. Utku, M. Bıyıklı, and E. Orman, “Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 46, no. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, pp. 149–152, 2017.
ISNAD Boz, Yılmaz et al. “Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli Ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46/(Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (December2017), 149-152.
JAMA Boz Y, Öztürk A, Utku Ö, Bıyıklı M, Orman E. Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46:149–152.
MLA Boz, Yılmaz et al. “Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli Ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 46, no. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 2017, pp. 149-52.
Vancouver Boz Y, Öztürk A, Utku Ö, Bıyıklı M, Orman E. Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):149-52.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram