Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 149 - 152, 31.12.2017

Öz

Ceviz yetiştiriciliğin de ekolojiye uygun çeşit kullanılmadığı taktirde verim ve kalitede büyük sorunlar yaşanmaktadır. Çeşitlerin değişik ekolojik koşullardaki adaptasyon yetenekleri araştırılarak, bölgeye uygun çeşit seçimine gidilmelidir. Yalova ekolojisine en uygun çeşitleri seçmek amacıyla, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde 2008 yılında kurulan bahçede, yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin performansları belirlenerek, ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için bölgesel anlamda gerekli bilgiler elde edilecektir. Bu çalışmada; Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ndeki 8 farklı ceviz çeşidinin (Chandler, Howard, Hartley, Maraş 12, Midland, Pedro, Fernor, Şebin) 2014 yılına ait meyvelerinin toplam yağ, kül ve protein içerikleri belirlenmiştir. Çeşitlerde yapılan analizlerde toplam yağ içerikleri %48.07–61.51, kül içerikleri %1.34–1.97 ve protein içerikleri %16.81–20.04 oranları arasında tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. 17ᵗʰ Edition, Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
  • Bakkalbaşı, E., Ö. Menteş ve N. Artık, 2010. Türkiye’de Yetiştirilen Yerli Bazı Ceviz Çeşitlerinin Fiziksel Özellikleri ve Kimyasal Bileşenleri. Akademik Gıda 8(1):6–12.
  • Berk, A., 2014. Ceviz Üretim ve Dış Ticareti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı, Denizli.
  • Çelik, F., K. M. Cimrin ve A. Kazankaya, 2011. Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilim Dergisi 21(1):42–48.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri 2. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:453. Ankara.
  • Muradoğlu, F., 2005. Hakkâri Merkez İlçe ve Ahlat (Bitlis) Yöresinde Tohumdan Yetişmiş Ceviz (Juglans regia L.) Popülasyonunda Genetik Değişkenlik ve Ümitvar Genotiplerin Seleksiyonu (Doktora Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 157s.
  • Muradoğlu, F. ve F. Balta, 2010. Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilim Dergisi 20(1):41–45.
  • Özrenk, K., M. Güleryüz, A. Kazankaya, F. Balta ve T. Yarılgaç, 2005. Erzincan Yöresinden Selekte Edilmiş Ceviz (Juglans regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu 34(1):171–176.
  • Rietjens, I. M. C. M., M. G. Boersma, L. H. B. Spenkelink, H. M. Awad, N. H. P. Cnubben, J. J. Zanden, H. Woude, G. M. Alink and J. H. Koeman, 2002. The Prooxidant Chemistry of the Natural Antioxidants Vitamin C, Vitamin E, Carotenoids and Flavonoids. Enviromental Toxicology Pharmacology 11:321–333.
  • Şen, S. M., 2011. Ceviz Yetiştiriciliği Besin Değeri Folkloru. ÜÇM Matbacılık.
  • Yiğit, A., Ü. Ertürk ve M. Korukluoğlu, 2005. Fonksiyonel Bir Gıda: Ceviz. Bahçe 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu 34(1): 163–169.
  • Yiğit, T., Y. Sarıtepe, A. S. Özer, A. Aslan ve A. Erdoğan, 2013. Hekimhan (Malatya) Yöresinde Selekte Edilen Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Tiplerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Meyve Bilimi 1(1):41–45.

Determination of Some Chemical Properties of Domestic and Foreign Walnut Cultivars Grown in Yalova Location

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 149 - 152, 31.12.2017

Öz

Serious efficiency and quality problems were experienced in walnut cultivation if appropriate cultivars were not used according to the ecology. Adaptability in different ecological conditions of the type should investigated and go into the selection of suitable varieties. In order to select the most suitable varieties for Yalova ecology, Atatürk Central Horticultural Research Institute have determined the performance of domestic and foreign walnut cultivars planted in 2008 to obtained the required information in terms of the region for the development of walnut production will be achieved. In this study; total oil, ash and protein content of the fruit of 9 walnut cultivars of (Chandler, Howard, Hartley, Maraş 12, Midland, Pedro, Fernor, Şebin) were determined in 2014 at Atatürk Central Horticultural Research Institute. Total oil, ash and protein content of walnut were determined between 48.07–61.51%, 1.34–1.97% and 16.81–20.04%.

Kaynakça

  • AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. 17ᵗʰ Edition, Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
  • Bakkalbaşı, E., Ö. Menteş ve N. Artık, 2010. Türkiye’de Yetiştirilen Yerli Bazı Ceviz Çeşitlerinin Fiziksel Özellikleri ve Kimyasal Bileşenleri. Akademik Gıda 8(1):6–12.
  • Berk, A., 2014. Ceviz Üretim ve Dış Ticareti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı, Denizli.
  • Çelik, F., K. M. Cimrin ve A. Kazankaya, 2011. Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilim Dergisi 21(1):42–48.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri 2. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:453. Ankara.
  • Muradoğlu, F., 2005. Hakkâri Merkez İlçe ve Ahlat (Bitlis) Yöresinde Tohumdan Yetişmiş Ceviz (Juglans regia L.) Popülasyonunda Genetik Değişkenlik ve Ümitvar Genotiplerin Seleksiyonu (Doktora Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 157s.
  • Muradoğlu, F. ve F. Balta, 2010. Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilim Dergisi 20(1):41–45.
  • Özrenk, K., M. Güleryüz, A. Kazankaya, F. Balta ve T. Yarılgaç, 2005. Erzincan Yöresinden Selekte Edilmiş Ceviz (Juglans regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu 34(1):171–176.
  • Rietjens, I. M. C. M., M. G. Boersma, L. H. B. Spenkelink, H. M. Awad, N. H. P. Cnubben, J. J. Zanden, H. Woude, G. M. Alink and J. H. Koeman, 2002. The Prooxidant Chemistry of the Natural Antioxidants Vitamin C, Vitamin E, Carotenoids and Flavonoids. Enviromental Toxicology Pharmacology 11:321–333.
  • Şen, S. M., 2011. Ceviz Yetiştiriciliği Besin Değeri Folkloru. ÜÇM Matbacılık.
  • Yiğit, A., Ü. Ertürk ve M. Korukluoğlu, 2005. Fonksiyonel Bir Gıda: Ceviz. Bahçe 2. Ulusal Ceviz Sempozyumu 34(1): 163–169.
  • Yiğit, T., Y. Sarıtepe, A. S. Özer, A. Aslan ve A. Erdoğan, 2013. Hekimhan (Malatya) Yöresinde Selekte Edilen Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Tiplerinin Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Meyve Bilimi 1(1):41–45.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yılmaz Boz

Aysun Öztürk

Özlem Utku

Mustafa Bıyıklı

Erdal Orman

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Kabul Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Boz, Y., Öztürk, A., Utku, Ö., … Bıyıklı, M. (2017). Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe, 46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu), 149-152.
AMA Boz Y, Öztürk A, Utku Ö, Bıyıklı M, Orman E. Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. Aralık 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):149-152.
Chicago Boz, Yılmaz, Aysun Öztürk, Özlem Utku, Mustafa Bıyıklı, ve Erdal Orman. “Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (Aralık 2017): 149-52.
EndNote Boz Y, Öztürk A, Utku Ö, Bıyıklı M, Orman E (01 Aralık 2017) Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 46 (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu 149–152.
IEEE Y. Boz, A. Öztürk, Ö. Utku, M. Bıyıklı, ve E. Orman, “Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”, Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, ss. 149–152, 2017.
ISNAD Boz, Yılmaz vd. “Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46/(Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (Aralık2017), 149-152.
JAMA Boz Y, Öztürk A, Utku Ö, Bıyıklı M, Orman E. Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46:149–152.
MLA Boz, Yılmaz vd. “Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 2017, ss. 149-52.
Vancouver Boz Y, Öztürk A, Utku Ö, Bıyıklı M, Orman E. Yalova Lokasyonu’nda Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):149-52.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram