Biyoaktivatörlerinin bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesine olumlu etkileri birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Gerek konvansiyonel gerek organik tarımda kullanımı son yıllarda oldukça yaygın hale gelen biyoaktivatörlerin Malatya’da kullanımı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle, bölgede önemli sebze üretim merkezi olan Malatya/ Battalgazi koşullarında farklı sebze türlerinde biyoaktivatörleri ile ilgili denemeler yaparak sonuçları tespit etmek ve üreticilere katkı sağlamak amaçlı denemeler planlanmıştır. Bu çalışmada ise, Kırkağaç 637 kavun çeşidi yetiştiriciliğinde, Bacillus subtilis (T2), Enterococcus spp. (T3), Basillus megatorium (T4), bu üç bakterinin karışımı kokteyl (T5), bitki aktivatörleri ile kontrol (T1) uygulamaları denemeye alınmıştır. Bitki büyüme parametreleri, meyve pomolojik özellikleri ve verim değerleri karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; bitki büyüme parametrelerinde Enterococcus spp. (T3) uygulamasının öne çıktığı saptanmıştır. Bakteri uygulamaları kontrole göre daha iyi sonuçlar verdiği saptanmıştır. Verim sonuçları değerlendirildiğinde; Basillus megatorium (T4) uygulaması istatistiksel önemde fark yaratmış ve en yüksek verim değeri bu uygulamadan alınmıştır. Meyve pomolojik özellikleri bakımından uygulamalar arasında belirgin farklılık görülmemiştir.
The positive effects of bio-activators on plant growth, yield and fruit quality have been proven by many studies. The use of bio-activators, which have become very common in both conventional and organic agriculture in recent years, is almost non-existent in Malatya. For this reason, experiments were planned to determine the results and to contribute to the producers by conducting experiments on bio-activators in different types of vegetables in Malatya/Battalgazi conditions, which is an important vegetable production center in the region. In this study, in the cultivation of Kırkağaç 637 melon cultivars, Bacillus subtilis (T2), Enterococcus spp. (T3), Bacillus megatorium (T4), a mixture of these three bacteria, cocktail (T5), plant activators and control (T1) applications were included in the trial. Plant growth parameters, fruit pomological characteristics and yield values were compared. According to the results of the research; plant growth parameters Enterococcus spp. (T3) application was found to be prominent. Bacterial applications were found to give beter results than control. When the yield results are evaluated; Bacillus megatorium (T4) application made a statistically significant difference and the highest yield value was obtained from this application. There was no significant difference between the applications in terms of fruit pomological properties.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 19, 2022 |
| Submission Date | January 1, 2022 |
| Acceptance Date | January 31, 2022 |
| Published in Issue | Year 2022 Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram