Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri

Yıl 2022, Cilt: 51 Sayı: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 220 - 225, 19.12.2022

Öz

Biyoaktivatörlerinin bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesine olumlu etkileri birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Gerek konvansiyonel gerek organik tarımda kullanımı son yıllarda oldukça yaygın hale gelen biyoaktivatörlerin Malatya’da kullanımı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle, bölgede önemli sebze üretim merkezi olan Malatya/ Battalgazi koşullarında farklı sebze türlerinde biyoaktivatörleri ile ilgili denemeler yaparak sonuçları tespit etmek ve üreticilere katkı sağlamak amaçlı denemeler planlanmıştır. Bu çalışmada ise, Kırkağaç 637 kavun çeşidi yetiştiriciliğinde, Bacillus subtilis (T2), Enterococcus spp. (T3), Basillus megatorium (T4), bu üç bakterinin karışımı kokteyl (T5), bitki aktivatörleri ile kontrol (T1) uygulamaları denemeye alınmıştır. Bitki büyüme parametreleri, meyve pomolojik özellikleri ve verim değerleri karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; bitki büyüme parametrelerinde Enterococcus spp. (T3) uygulamasının öne çıktığı saptanmıştır. Bakteri uygulamaları kontrole göre daha iyi sonuçlar verdiği saptanmıştır. Verim sonuçları değerlendirildiğinde; Basillus megatorium (T4) uygulaması istatistiksel önemde fark yaratmış ve en yüksek verim değeri bu uygulamadan alınmıştır. Meyve pomolojik özellikleri bakımından uygulamalar arasında belirgin farklılık görülmemiştir.

Kaynakça

  • Aksoy, U., Altındişli, A., İlter, E. 2002. Ekolojik tarımda ekim nöbeti, organik tarım eğitimi ders notları. Emre Basımevi, İzmir, s:3-8.
  • Aslantaş, R., Cakmakı, R. Sahin, F. 2007. Effect of plant growth promoting rhizo bacteria on young apple tree growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulturae, 111:371-377.
  • Bayram C.A., 2014. Adıyaman koşullarında bazı bitki aktivatörlerinin Galia C8 ve Kırkağaç 637 kavun çeşitlerinde verim, kalite, bitki büyümesi ve beslenme durumuna etkileri (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana, 148s.
  • Burdman, S., Jurkevitch E., Okoni, Y. 2000. Recent advances in the use of plant growth promoting rhizo bacteria (PGPR) in agriculture. Microbial Interactions in Agriculture and Forestry, pp:229-250.
  • Çakmakçı, R., Erdoğan, Ü. 2006. Bitki gelişme promotörü rizobakteri kullanımındaki son gelişmeler:organik tarım perspektif ve uygulamaları. Organik Tarım Kongresi.
  • Eşitken, A., Karlidag, H., Ercisli, S., Turan, M., Sahin, F. 2003-a. The effects of spraying a growth promoting bacterium on the yield, growth and nutrient element composition of leaves of apricot (Prunus armeniaca L. cv. Hacıhaliloglu). Australian Journal of Agricultural Research, 54:377-380.
  • Esringü, A., Kotan, R., Bayram, F., Ekinci, M., Yıldırım, E., Nadaroğlu, H. Katırcıoğlu, H., 2016. Sarımsak yetiştiriciliğinde farklı bakteri biyo-formülasyonu uygulamalarının bitki gelişimi parametreleri, verim ve enzim düzeyleri üzerine etkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD (Özel Sayı):214-227.
  • Sudhakar, P., Chattopadhyay, G.N., Gangwar, S.K., Ghosh, J.K., 2000. Effect of foliar application of Azotobacter, Azospirillum and Beijerinckia on leaf yield and quality of mulberry (Morus alba). The Journal of Agricultural Science, pp:227-234.
  • Mena-Violente, H.G., Olalde, V., 2007. Alteration of tomato fruit quality by root ınoculation with plant growth-promoting rhizo bacteria (PGPR):Bacillus subtilis BEB-13bs. Scientia Horticulturae, 113:103-106.
  • Gholamı, A., Shahsavani, S., Nezarat, S. 2009. The effect of plant growth promoting rhizo bacteria (PGPR) on germination, seedling growth and yield of maize. World Academy of Science, Engineering and Technology, 49:19-24.
  • Altuntaş, Ö., Kutsal, İ.K. 2018. Use of some bacteria and mycorrhizae as bio-fertilizers in vegetable growing and beneficial effects in salinity and drought stress conditions. Physical Methods for Stimulation of Plant and Mushroom Development, pp:65-94.
  • Lucy, M., Reed, E., Glick, B.R., 2004. Applications of free living plant growth-promoting rhizo bacteria. Antonie van Leeuwenhoek, 86(1):1-25.
  • TUİK, 2021. www.tuik.gov.tr (Erişim:12.09.2021).
  • Çoşkun, R., Ünlü, M., Eren, A., Köksal, Y., Ünlü, A. 2008. Bazı kavun saf hatlarının morfolojik Karakterizasyonu ile Fusarium oxysporum f.sp melonis’e reaksiyonlarının tespiti ve hibrit çeşit ıslahı amacıyla kullanımına yönelik çalışmalar. s:35-39, 7. Sebze Tarımı Sempozyumu, s:26-29.
  • Ekici, M., Yıldırım, E., Kotan, R. 2015. Bazı bitki gelişimini teşvik eden rizo bakterilerin brokoli (Brassica oleraceae L. var. italica) fide gelişimi ve fide kalitesi üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28(2):53-59.
  • Carletti, S. 2000. Use of plant growth-promoting rhizo bacteria in plant micropropagation. Auburn University (http://www.ag.auburn.edu/argentina/ pdfmanuscripts/carletti.pdf).
  • Mirik, M., Aysan, Y. Çınar, Ö. 2008. Biological Control of Bacterial Spot Disease of Pepper with Bacillusstrains. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 32:369-379.
  • Kloepper, J.W., Ryu, C.M., Zhang, S. 2004. Induced systemic resistance and promotion of plant growth by Bacillus spp. Phytopathology, 94(11):1259-1266.
  • Kokalis-Burelle, N., Kloepper, J.W., Reddy, M.S. 2006. Plant growth promoting rhizo bacteria as transplant amendments and their effects on indigenous rhizosphere microorganisms. Applied Soil Ecology, 31:91-100.
  • Turan, M., Ekinci, M., Yildirim, E., Güneş, A., Karagöz, K., Kotan, R., Dursun, A. 2014. Plant growth-promoting rhizo bacteria improved growth, nutrient, and hormone content of cabbage (Brassica oleracea) seedlings. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 38:327-333.
  • Turan, M., Ataoğlu, N., Sezen, Y. 2004. Fosfor çözücü bakterinin (Bacillus megaterium) domates (Lycopersicom esculentum L.) bitkisinin verimi ve fosfor alımı üzerine etkileri. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim 2004, Tokat, 1:939-944.
  • Pırlak, L., Köse, M. 2009. Effect of plant growth promoting rhizo bacteria on yield and some fruit properties of strawberry. Journal of Plant Nutrition, 32:1173-1184.
  • Karlıdağ, H., Eşitken, A., Turan, M., Sahin, F., 2007. Effects of root inoculation of plant growth promoting rhizo bacteria (PGPR) on yield, growth and nutrient element contents of leaves of apple. Scientia Horticulturae, 114:16-20.
  • Aslantaş, R., Çakmakçı, R., Sahin, F. 2007. Effect of plant growth promoting rhizo bacteria on young apple tree growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulturae, 111:371-377.
  • Karthikeyan, B., Joe, M.M., Jaleel, C.A., Deiveekasundaram, M. 2010. Effect of root inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on plant growth, alkaloid content and nutrient control of Catharanthus roseus (L.) G. Don. Natura Croatica:Periodicum Musei Historiae Naturalis Croatici, 19(1):205-212.
  • Eşitken, A., Ercişli, S., Şevik, İ., Şahin, F. 2003. Effect of indole-3-butyric acid and different strains of Agrobacterium rubi on adventive root formation from softwood and semi-hardwood wild sour cherry cuttings. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 27(1):37-42.
  • TUİK, 2016. www.tuik.gov.tr (Erişim:12.03.2017).
  • Elsheikh, E.A.E., Elzidany, A.A. 1997. Effects of rhizobium inoculation, organic and chemical fertilizers on yield and physical properties of Faba bean seeds. Plant Foods Hum. Nutr. 51:137-144.

The Effects of Some Beneficial Bacterial Species on Plant Development and Production in Kırkağaç Melon

Yıl 2022, Cilt: 51 Sayı: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 220 - 225, 19.12.2022

Öz

The positive effects of bio-activators on plant growth, yield and fruit quality have been proven by many studies. The use of bio-activators, which have become very common in both conventional and organic agriculture in recent years, is almost non-existent in Malatya. For this reason, experiments were planned to determine the results and to contribute to the producers by conducting experiments on bio-activators in different types of vegetables in Malatya/Battalgazi conditions, which is an important vegetable production center in the region. In this study, in the cultivation of Kırkağaç 637 melon cultivars, Bacillus subtilis (T2), Enterococcus spp. (T3), Bacillus megatorium (T4), a mixture of these three bacteria, cocktail (T5), plant activators and control (T1) applications were included in the trial. Plant growth parameters, fruit pomological characteristics and yield values were compared. According to the results of the research; plant growth parameters Enterococcus spp. (T3) application was found to be prominent. Bacterial applications were found to give beter results than control. When the yield results are evaluated; Bacillus megatorium (T4) application made a statistically significant difference and the highest yield value was obtained from this application. There was no significant difference between the applications in terms of fruit pomological properties.

Kaynakça

  • Aksoy, U., Altındişli, A., İlter, E. 2002. Ekolojik tarımda ekim nöbeti, organik tarım eğitimi ders notları. Emre Basımevi, İzmir, s:3-8.
  • Aslantaş, R., Cakmakı, R. Sahin, F. 2007. Effect of plant growth promoting rhizo bacteria on young apple tree growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulturae, 111:371-377.
  • Bayram C.A., 2014. Adıyaman koşullarında bazı bitki aktivatörlerinin Galia C8 ve Kırkağaç 637 kavun çeşitlerinde verim, kalite, bitki büyümesi ve beslenme durumuna etkileri (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana, 148s.
  • Burdman, S., Jurkevitch E., Okoni, Y. 2000. Recent advances in the use of plant growth promoting rhizo bacteria (PGPR) in agriculture. Microbial Interactions in Agriculture and Forestry, pp:229-250.
  • Çakmakçı, R., Erdoğan, Ü. 2006. Bitki gelişme promotörü rizobakteri kullanımındaki son gelişmeler:organik tarım perspektif ve uygulamaları. Organik Tarım Kongresi.
  • Eşitken, A., Karlidag, H., Ercisli, S., Turan, M., Sahin, F. 2003-a. The effects of spraying a growth promoting bacterium on the yield, growth and nutrient element composition of leaves of apricot (Prunus armeniaca L. cv. Hacıhaliloglu). Australian Journal of Agricultural Research, 54:377-380.
  • Esringü, A., Kotan, R., Bayram, F., Ekinci, M., Yıldırım, E., Nadaroğlu, H. Katırcıoğlu, H., 2016. Sarımsak yetiştiriciliğinde farklı bakteri biyo-formülasyonu uygulamalarının bitki gelişimi parametreleri, verim ve enzim düzeyleri üzerine etkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD (Özel Sayı):214-227.
  • Sudhakar, P., Chattopadhyay, G.N., Gangwar, S.K., Ghosh, J.K., 2000. Effect of foliar application of Azotobacter, Azospirillum and Beijerinckia on leaf yield and quality of mulberry (Morus alba). The Journal of Agricultural Science, pp:227-234.
  • Mena-Violente, H.G., Olalde, V., 2007. Alteration of tomato fruit quality by root ınoculation with plant growth-promoting rhizo bacteria (PGPR):Bacillus subtilis BEB-13bs. Scientia Horticulturae, 113:103-106.
  • Gholamı, A., Shahsavani, S., Nezarat, S. 2009. The effect of plant growth promoting rhizo bacteria (PGPR) on germination, seedling growth and yield of maize. World Academy of Science, Engineering and Technology, 49:19-24.
  • Altuntaş, Ö., Kutsal, İ.K. 2018. Use of some bacteria and mycorrhizae as bio-fertilizers in vegetable growing and beneficial effects in salinity and drought stress conditions. Physical Methods for Stimulation of Plant and Mushroom Development, pp:65-94.
  • Lucy, M., Reed, E., Glick, B.R., 2004. Applications of free living plant growth-promoting rhizo bacteria. Antonie van Leeuwenhoek, 86(1):1-25.
  • TUİK, 2021. www.tuik.gov.tr (Erişim:12.09.2021).
  • Çoşkun, R., Ünlü, M., Eren, A., Köksal, Y., Ünlü, A. 2008. Bazı kavun saf hatlarının morfolojik Karakterizasyonu ile Fusarium oxysporum f.sp melonis’e reaksiyonlarının tespiti ve hibrit çeşit ıslahı amacıyla kullanımına yönelik çalışmalar. s:35-39, 7. Sebze Tarımı Sempozyumu, s:26-29.
  • Ekici, M., Yıldırım, E., Kotan, R. 2015. Bazı bitki gelişimini teşvik eden rizo bakterilerin brokoli (Brassica oleraceae L. var. italica) fide gelişimi ve fide kalitesi üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28(2):53-59.
  • Carletti, S. 2000. Use of plant growth-promoting rhizo bacteria in plant micropropagation. Auburn University (http://www.ag.auburn.edu/argentina/ pdfmanuscripts/carletti.pdf).
  • Mirik, M., Aysan, Y. Çınar, Ö. 2008. Biological Control of Bacterial Spot Disease of Pepper with Bacillusstrains. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 32:369-379.
  • Kloepper, J.W., Ryu, C.M., Zhang, S. 2004. Induced systemic resistance and promotion of plant growth by Bacillus spp. Phytopathology, 94(11):1259-1266.
  • Kokalis-Burelle, N., Kloepper, J.W., Reddy, M.S. 2006. Plant growth promoting rhizo bacteria as transplant amendments and their effects on indigenous rhizosphere microorganisms. Applied Soil Ecology, 31:91-100.
  • Turan, M., Ekinci, M., Yildirim, E., Güneş, A., Karagöz, K., Kotan, R., Dursun, A. 2014. Plant growth-promoting rhizo bacteria improved growth, nutrient, and hormone content of cabbage (Brassica oleracea) seedlings. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 38:327-333.
  • Turan, M., Ataoğlu, N., Sezen, Y. 2004. Fosfor çözücü bakterinin (Bacillus megaterium) domates (Lycopersicom esculentum L.) bitkisinin verimi ve fosfor alımı üzerine etkileri. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim 2004, Tokat, 1:939-944.
  • Pırlak, L., Köse, M. 2009. Effect of plant growth promoting rhizo bacteria on yield and some fruit properties of strawberry. Journal of Plant Nutrition, 32:1173-1184.
  • Karlıdağ, H., Eşitken, A., Turan, M., Sahin, F., 2007. Effects of root inoculation of plant growth promoting rhizo bacteria (PGPR) on yield, growth and nutrient element contents of leaves of apple. Scientia Horticulturae, 114:16-20.
  • Aslantaş, R., Çakmakçı, R., Sahin, F. 2007. Effect of plant growth promoting rhizo bacteria on young apple tree growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulturae, 111:371-377.
  • Karthikeyan, B., Joe, M.M., Jaleel, C.A., Deiveekasundaram, M. 2010. Effect of root inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on plant growth, alkaloid content and nutrient control of Catharanthus roseus (L.) G. Don. Natura Croatica:Periodicum Musei Historiae Naturalis Croatici, 19(1):205-212.
  • Eşitken, A., Ercişli, S., Şevik, İ., Şahin, F. 2003. Effect of indole-3-butyric acid and different strains of Agrobacterium rubi on adventive root formation from softwood and semi-hardwood wild sour cherry cuttings. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 27(1):37-42.
  • TUİK, 2016. www.tuik.gov.tr (Erişim:12.03.2017).
  • Elsheikh, E.A.E., Elzidany, A.A. 1997. Effects of rhizobium inoculation, organic and chemical fertilizers on yield and physical properties of Faba bean seeds. Plant Foods Hum. Nutr. 51:137-144.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özlem Altuntaş

Canan Karakuş Karaman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2022
Kabul Tarihi 31 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 51 Sayı: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Altuntaş, Ö., & Karakuş Karaman, C. (2022). Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri. Bahçe, 51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu), 220-225.
AMA Altuntaş Ö, Karakuş Karaman C. Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri. Bahçe. Aralık 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):220-225.
Chicago Altuntaş, Özlem, ve Canan Karakuş Karaman. “Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri”. Bahçe 51, sy. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (Aralık 2022): 220-25.
EndNote Altuntaş Ö, Karakuş Karaman C (01 Aralık 2022) Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri. Bahçe 51 (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu 220–225.
IEEE Ö. Altuntaş ve C. Karakuş Karaman, “Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri”, Bahçe, c. 51, sy. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, ss. 220–225, 2022.
ISNAD Altuntaş, Özlem - Karakuş Karaman, Canan. “Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri”. Bahçe 51/(Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (Aralık2022), 220-225.
JAMA Altuntaş Ö, Karakuş Karaman C. Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2022;51:220–225.
MLA Altuntaş, Özlem ve Canan Karakuş Karaman. “Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri”. Bahçe, c. 51, sy. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 2022, ss. 220-5.
Vancouver Altuntaş Ö, Karakuş Karaman C. Bazı Yararlı Bakteri Türlerinin Kırkağaç Kavununda Bitki Gelişimi ve Verimi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):220-5.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram