Organik tarımda en önemli biyolojik girdi olan bitkisel çoğaltım materyali yani çeşidin, organik tarım şartlarına uyumlu ve yeterli performansı sergileyebilecek nitelikte olması gerekmektedir. Bu nedenle Organik Tarım Yönetmeliği’ne uygun metotlarla ıslah edilen, organik yetiştiriciliğe iyi uyum sağlamış, güvenilir, kaliteli, stabil verime sahip, “organik çeşitlere” ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, Ege ve Akdeniz bölgesi orijinli yerel karpuz genotiplerinin doğrudan organik üretimde kullanılması ya da gelecekte yürütülecek organik karpuz ıslah programlarında değerlendirilmesine yönelik olarak organik tarım koşullarındaki performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplamda 12 genotip ve 2 şahit çeşidin yer aldığı deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. UPOV kriterleri ve karpuzda daha önce yapılan karakterizasyon çalışmalarında belirlenen agronomik özellikler esas alınarak bitki ve meyvelerde en önemli olanlardan 10 ölçülen ve 3 gözlemlenen karakter değerlendirilmiştir. Sonuçta 1, 2, 9, 10 ve 11 no.lu genotipler farklı morfolojik ve fizyolojik özellikler açısından öne çıkmıştır.
The most important biological input in organic agriculture, the plant propagation material, namely the variety, must be compatible with organic farming conditions and have the quality to exhibit adequate performance. For this reason, there is a need for "organic varieties" that are improved with methods in accordance with the Organic Agriculture Regulation, which are well adapted to organic cultivation, reliable, having high quality and stable yield. In this study, it was aimed to determine the performance of local watermelon genotypes originating from the Aegean and Mediterranean regions in organic farming conditions for their use in direct organic production or their evaluation in organic watermelon breeding programs to be carried out in the future. The experiment, which included 12 genotypes and 2 control cultivars in total, was established according to the randomized block design with 3 replications. Based on UPOV criteria and agronomic characteristics determined in previous characterization studies in watermelon, evaluation was made according to 10 measured and 3 observed character values in plants or fruits. As a result, genotypes 1, 2, 9, 10 and 11 were superior in terms of different morphological and physiological characteristics.
Organic variety watermelon local genotype phenological observation agromorphological characterization
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 19, 2022 |
| Submission Date | January 1, 2022 |
| Acceptance Date | January 31, 2022 |
| Published in Issue | Year 2022 Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram