Conference Paper
BibTex RIS Cite

Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 209 - 218, 28.06.2018

Abstract

Bu araştırma Yozgat ilinin bağcılık potansiyelinin ortaya konulması amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yozgat ili merkez dahil olmak üzere 14 ilçede üreticilerle görüşerek bağların genel özellikleri, yetiştirilen çeşitler, anaç kullanımı, budama, terbiye şekilleri, toprak işleme durumu, gübreleme ve hastalık ve zararlılarla mücadele ile ürünün değerlendirme şekilleri gibi kriterler yönünden bir değerlendirme yapılmıştır. Aynı zamanda iklim verileri ile toprak özellikleri de değerlendirilerek Yozgat ili bağcılık profili ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda bağcılığın aslında Yozgat ilinde özellikle Sorgun, Çekerek, Şefaatli ve Yerköy olmak üzere bazı ilçelerde önemli bir tarım kolu olduğu, ancak bakımsızlık ve göç nedeni ile bağ alanlarında ciddi azalmaların görüldüğü belirlenmiştir. Mevcut bağlarda ise çoğunlukla yerli bağcılık yapıldığı, iklim özellikleri bakımından bazı bölgelerin bağcılık için uygun olduğu, toprakların ise besin maddelerince fakir topraklardan oluştuğu belirlenmiştir. Bununla birlikte son yıllarda bağcılığa olan ilginin giderek arttığı da tespit edilmiştir.

References

  • Anonim, 2013. Yozgat İl Çevre Durum Raporu 2012. Yozgat Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü (http://www.csb.gov.tr/db/ced/editordosya/yozgaticdr2012.pdf) (Erişim: Temmuz 2017).
  • Akşit, İ., 1981. Hititler. Türkiye’nin Tarih Hazineleri Orta Anadolu Uygarlığı. Sandoz Yayınları 2: 160.
  • Oraman, M.N., 1965. Arkeolojik Buluntuların Işığı altında Türkiye Bağcılığının Tarihçesi Üzerinde Araştırmalar 1. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 15(2): 96-108.
  • Cangi, R., A. Doğan, A. Yağcı ve C. Uyak, 2016. Asma Fidanı Üretim Tekniği. Elektronik Yayın. 91s. (https: //tr.scribd.com/document/357464367/asma-fidan%c4%b1-uretim-tekni%c4%9fi) (Erişim: Temmuz 2017).
  • Anonim, 2017-a. TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim: Temmuz 2017).
  • Anonim, 2017-b. Yozgat Müzesi Arkeolojik Eserler Envanter Kayıtları.
  • Anonim, 2017-c. Yozgat İli Arazi Varlığı. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İl Rapor No: 66, Ankara, 2000.
  • Anonim, 2017-d. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. (http://www.tarim.gov.tr/konular/tarimsal-destekler) (Erişim: Ağustos 2017).
  • Eggenberger, W., W. Koblet, M. Mischler, H. Schwarzenbach and J.L. Simon, 1975. Weinbau. Verlag Huber and Co. A.G., Frauenfeld, pp: 187.
  • Çelik, S., 1998. Bağcılık (Ampeloloji). Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Tekirdağ, 223-227s.
  • Oraman, M.N., 1970. Bağcılık Tekniği-1. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 415, Ankara, 240 s.
  • Çelik, H., Y.S. Ağaoğlu, Y. Fidan, B. Marasalı ve G. Söylemezoğlu, 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara, 253s.

The Evaluation of Yozgat Viticulture

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 209 - 218, 28.06.2018

Abstract

This research was performed to determine of the potential of Yozgat viticulture. Interviews were made with the producers in 14 districts also including Yozgat province center to investigate criteria such as general characteristics of vineyard, cultivated varieties, rootstock using, pruning, training techniques, tillage, fertilizing, diseases and pests management and evaluation types of products. Climate data and soil characteristics were also assessed and viticulture profile of Yozgat was revealed. As a result of the research, it was determined that the viticulture has a significant agricultural section in some district of Yozgat, especially in Sorgun, Çekerek, Şefaatli and Yerköy, but the vineyard areas decreased due to the lack of care and migration. It was found that the vineyards have been still performing with traditional techniques, some of the climatic zones have suitable for viticulture and most of the soils have poor for nutrient minerals. However, it was also observed in recent years that the interest in viticulture has increased.

References

  • Anonim, 2013. Yozgat İl Çevre Durum Raporu 2012. Yozgat Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü (http://www.csb.gov.tr/db/ced/editordosya/yozgaticdr2012.pdf) (Erişim: Temmuz 2017).
  • Akşit, İ., 1981. Hititler. Türkiye’nin Tarih Hazineleri Orta Anadolu Uygarlığı. Sandoz Yayınları 2: 160.
  • Oraman, M.N., 1965. Arkeolojik Buluntuların Işığı altında Türkiye Bağcılığının Tarihçesi Üzerinde Araştırmalar 1. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 15(2): 96-108.
  • Cangi, R., A. Doğan, A. Yağcı ve C. Uyak, 2016. Asma Fidanı Üretim Tekniği. Elektronik Yayın. 91s. (https: //tr.scribd.com/document/357464367/asma-fidan%c4%b1-uretim-tekni%c4%9fi) (Erişim: Temmuz 2017).
  • Anonim, 2017-a. TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim: Temmuz 2017).
  • Anonim, 2017-b. Yozgat Müzesi Arkeolojik Eserler Envanter Kayıtları.
  • Anonim, 2017-c. Yozgat İli Arazi Varlığı. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İl Rapor No: 66, Ankara, 2000.
  • Anonim, 2017-d. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. (http://www.tarim.gov.tr/konular/tarimsal-destekler) (Erişim: Ağustos 2017).
  • Eggenberger, W., W. Koblet, M. Mischler, H. Schwarzenbach and J.L. Simon, 1975. Weinbau. Verlag Huber and Co. A.G., Frauenfeld, pp: 187.
  • Çelik, S., 1998. Bağcılık (Ampeloloji). Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Tekirdağ, 223-227s.
  • Oraman, M.N., 1970. Bağcılık Tekniği-1. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 415, Ankara, 240 s.
  • Çelik, H., Y.S. Ağaoğlu, Y. Fidan, B. Marasalı ve G. Söylemezoğlu, 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara, 253s.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Conference Paper
Authors

Emine Sema Çetin

Selda Daler

Publication Date June 28, 2018
Submission Date September 11, 2017
Acceptance Date June 20, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu

Cite

APA Çetin, E. S., & Daler, S. (2018). Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi. Bahçe, 47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu), 209-218.
AMA Çetin ES, Daler S. Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi. Bahçe. June 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):209-218.
Chicago Çetin, Emine Sema, and Selda Daler. “Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi”. Bahçe 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (June 2018): 209-18.
EndNote Çetin ES, Daler S (June 1, 2018) Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi. Bahçe 47 (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu 209–218.
IEEE E. S. Çetin and S. Daler, “Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi”, Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, pp. 209–218, 2018.
ISNAD Çetin, Emine Sema - Daler, Selda. “Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi”. Bahçe 47/(Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (June2018), 209-218.
JAMA Çetin ES, Daler S. Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi. Bahçe. 2018;47:209–218.
MLA Çetin, Emine Sema and Selda Daler. “Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi”. Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 2018, pp. 209-18.
Vancouver Çetin ES, Daler S. Yozgat İli Bağcılığının Değerlendirilmesi. Bahçe. 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):209-18.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram