Organik Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Organik Preparat Uygulamalarının Üretim Maliyetleri Üzerine Etkileri
Year 2018,
Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 219 - 224, 28.06.2018
Fadime Ateş
,
Selçuk Karabat
Abstract
Bu çalışmada organik olarak üretilen Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde organik preparat uygulamasının verim ve üretim maliyetleri üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Birim çekirdeksiz kuru üzüm üretim maliyeti açısından yapılan değerlendirmede en yüksek çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 3.68 TL/kg ile P0 uygulamasında olurken en düşük çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 2.68 TL/kg ile konvansiyonel uygulamasından elde edilmiştir. Gelir/masraf oranı en yüksek olarak konvansiyonel uygulamasında (1.57) tespit edilirken en düşük değer 1.30 ile P0 uygulamasında belirlenmiştir. Organik çekirdeksiz kuru üzüm yetiştiriciliğinde kuru üzüm üretim maliyetleri açısından en avantajlı olan organik preparat uygulaması (P1) olmuştur.
References
-
Çelik, H., S. Çelik, B. Kunter, G. Söylemezoğlu, Y. Boz, C. Özer ve A. Atak, 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. 6. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara.
-
Anonim, 2017. TÜİK, Türkiye İstatistik Enstitüsü, Tarımsal Üretim ve Alan İstatistikleri. (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim: 12.08.2017).
-
Willer, H. and J. Lernoud (Eds), 2017. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture (FIBL), Frick.
-
Anaç, D. ve B. Okur, 1996. Toprak Verimliliğinin Doğal Yollarla Arttırılması. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. (Eds: U.Aksoy ve A.Altındişli) Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, İzmir, s: 37-74.
-
Soyergin, S., 2003. Organik Tarımda Toprak Verimliliğinin Korunması, Gübreler ve Organik Toprak İyileştiricileri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 33s.
-
Abetz, P., 1980. Seaweed Extracts: Have They a Place in Australian Agriculture or Horticulture? Journal of the Australian Institute of Agricultural Science 46: 23-29.
-
Şimşek, Z., 1995. Klemantin Mandarinde Bilezik Alma, Demir Bileşikleri ve Deniz Yosunu Özü Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
-
Eyras, M.C., C.M. Rostagno and G.E. Defosse 1998. Biological Evaluation of Seaweed Composting. Comp Sci Util 6: 74-81.
-
Klonsky, K., L. Tourteand and C. Ingels, 1992. Sample Costs to Produce Wine Grapes in the North Coast with Resident Vegetation, University of California Cooperative Extension.
-
Vasquez, S., J. Hashim, J. Fidelibus, M.W. Christensen, L.P. Peacock, W.L. Klonsky, K.M. De Moura R.L., 2008. Sample Costs to Produce Grapes for Organic Raisins the San Joaquin Valey-South, University of California Cooperative Extension.
-
Atis, E., Miran, B., Bektas, Z., Ciftci, K. and Karabat, S., 2013. An Analysis of Marketing Preferences of Sultana Producers in Turkey in Terms of Sustainable Market Power. In 2013 Conference (57th) 05-08.02.2013, Sydney/ Australia (No: 152136). Australian Agricultural and Resource Economics Society.
-
Akgüngör, S., 1996. Türkiye’de Ekolojik Yöntemlerle Üretilen Çekirdeksiz Kuru Üzümün Verim, Maliyeti ve Pazarlaması: Salihli ve Kemalpaşa Örneği. ISBN: 9759492407, İzmir, 68s.
-
Olhan, E., 1997. Türkiye’de Bitkisel Üretimde Girdi Kullanımının Yarattığı Çevre Sorunları ve Ekolojik Tarım Manisa Örneği (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 190s.
-
Bektaş, K.Z. ve B. Miran, 2006. Manisa ve İzmir İllerinde Konvansiyonel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3(3): 285-29.
-
Tanrıvermiş, H., R. Demirci, E. Gündoğmuş ve A. Erkuş, 2004. Türkiye’de Başlıca Konvansiyonel ve Organik Bitkisel Üretim Faaliyetlerinin Karşılaştırılmalı Ekonomik Analizi ve Organik Tarımın Geliştirilmesine Yönelik Yaklaşımlar. Türkiye 6. Tarım Ekonomisi Kongresi, Tokat, 16-18 Eylül, 207-219.
-
Demirci, R., A. Erkuş, H. Tanrıvermiş, E. Gündoğmuş, N. Parıltı ve H. Özüdoğru, 2002. Türkiye’de Ekolojik Tarım Ürünleri Üretiminin Ekonomik Yönü ve Geleceği: Ön Araştırma Sonuçlarının Tartışılması. Türkiye 5. Tarım Ekonomisi Kongresi, Erzurum, 197-210.
Effects of Clinoptilolite Mineral Applications on Organic Sultani Çekirdeksiz Raisin Production Cost
Year 2018,
Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 219 - 224, 28.06.2018
Fadime Ateş
,
Selçuk Karabat
Abstract
In this study, effects of organic prepared applications on yield, quality and production costs at Sultani Çekirdeksiz grape variety were investigated. At the result the highest production cost was determined in no organic prepared (P0) application with 3.68 TL/kg, the lowest production cost was determined conventional plot with 2.68 TL/kg. At the result the highest revenue/cost ratio was determined conventional plot (K) application plot with 1.57 while the lowest revenue/cost ratio was determined no organic prepared (P0) application plot with 1.30. Organic prepared (P1) application was the best advantageous model organic raisin production in terms of organic raisin production cost.
References
-
Çelik, H., S. Çelik, B. Kunter, G. Söylemezoğlu, Y. Boz, C. Özer ve A. Atak, 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. 6. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara.
-
Anonim, 2017. TÜİK, Türkiye İstatistik Enstitüsü, Tarımsal Üretim ve Alan İstatistikleri. (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim: 12.08.2017).
-
Willer, H. and J. Lernoud (Eds), 2017. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture (FIBL), Frick.
-
Anaç, D. ve B. Okur, 1996. Toprak Verimliliğinin Doğal Yollarla Arttırılması. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. (Eds: U.Aksoy ve A.Altındişli) Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, İzmir, s: 37-74.
-
Soyergin, S., 2003. Organik Tarımda Toprak Verimliliğinin Korunması, Gübreler ve Organik Toprak İyileştiricileri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 33s.
-
Abetz, P., 1980. Seaweed Extracts: Have They a Place in Australian Agriculture or Horticulture? Journal of the Australian Institute of Agricultural Science 46: 23-29.
-
Şimşek, Z., 1995. Klemantin Mandarinde Bilezik Alma, Demir Bileşikleri ve Deniz Yosunu Özü Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
-
Eyras, M.C., C.M. Rostagno and G.E. Defosse 1998. Biological Evaluation of Seaweed Composting. Comp Sci Util 6: 74-81.
-
Klonsky, K., L. Tourteand and C. Ingels, 1992. Sample Costs to Produce Wine Grapes in the North Coast with Resident Vegetation, University of California Cooperative Extension.
-
Vasquez, S., J. Hashim, J. Fidelibus, M.W. Christensen, L.P. Peacock, W.L. Klonsky, K.M. De Moura R.L., 2008. Sample Costs to Produce Grapes for Organic Raisins the San Joaquin Valey-South, University of California Cooperative Extension.
-
Atis, E., Miran, B., Bektas, Z., Ciftci, K. and Karabat, S., 2013. An Analysis of Marketing Preferences of Sultana Producers in Turkey in Terms of Sustainable Market Power. In 2013 Conference (57th) 05-08.02.2013, Sydney/ Australia (No: 152136). Australian Agricultural and Resource Economics Society.
-
Akgüngör, S., 1996. Türkiye’de Ekolojik Yöntemlerle Üretilen Çekirdeksiz Kuru Üzümün Verim, Maliyeti ve Pazarlaması: Salihli ve Kemalpaşa Örneği. ISBN: 9759492407, İzmir, 68s.
-
Olhan, E., 1997. Türkiye’de Bitkisel Üretimde Girdi Kullanımının Yarattığı Çevre Sorunları ve Ekolojik Tarım Manisa Örneği (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 190s.
-
Bektaş, K.Z. ve B. Miran, 2006. Manisa ve İzmir İllerinde Konvansiyonel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3(3): 285-29.
-
Tanrıvermiş, H., R. Demirci, E. Gündoğmuş ve A. Erkuş, 2004. Türkiye’de Başlıca Konvansiyonel ve Organik Bitkisel Üretim Faaliyetlerinin Karşılaştırılmalı Ekonomik Analizi ve Organik Tarımın Geliştirilmesine Yönelik Yaklaşımlar. Türkiye 6. Tarım Ekonomisi Kongresi, Tokat, 16-18 Eylül, 207-219.
-
Demirci, R., A. Erkuş, H. Tanrıvermiş, E. Gündoğmuş, N. Parıltı ve H. Özüdoğru, 2002. Türkiye’de Ekolojik Tarım Ürünleri Üretiminin Ekonomik Yönü ve Geleceği: Ön Araştırma Sonuçlarının Tartışılması. Türkiye 5. Tarım Ekonomisi Kongresi, Erzurum, 197-210.