Conference Paper
BibTex RIS Cite

Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 517 - 523, 28.06.2018

Abstract

Bağcılıkta sıkça kullanılan kültürel yöntemlerden birisi sıcak su uygulamalarıdır. Sıcak su uygulaması ile birçok hastalık ve zararlı eliminasyonu yapılabilir. Bu çalışmada; 2017 yılında Aralık-Mart ayları arasında 7 farklı dönemde alınan Narince üzüm çeşidine ait kalemler kullanılmıştır. Alınan kalemler iki kısma ayrılmıştır. Kalemlerin 1. kısmına alındıkları gün 7 farklı sıcaklık derecesinde (45, 47, 49, 50, 51, 53 ve 55℃) 30 dakika sıcak su uygulaması yapılmış ve 2. kısım ile beraber soğuk hava koşullarında muhafaza edilmiştir. Ayrılan 2. kısım kalemlere sıcak su uygulaması aşılama öncesinde yapılmıştır. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü ve her tekerrürde 30 göz olacak şekilde oluşturulmuştur. Sıcaklık derecesi arttıkça gözlerdeki uyanmalar belirli bir dereceye kadar artış göstermiş, belli bir dereceden sonra uyanmada azalmalar meydana gelmiştir. Hemen sıcak su uygulaması yapılan ile aşı öncesi sıcak su uygulaması yapılan kalemlerde hastalık gelişimi bakımından bir fark görülmemiştir. Elde edilen bulgular daha önce yapılan birçok çalışma ile paralellik göstermiştir Sıcak su uygulamalarının hastalık ve zararlı ile mücadelede birçok olumlu özelliği bulunmaktadır. Sağlıklı fidan üretimi amacıyla buna benzer çalışmaların yapılması ve pratikte kullanılması önerilmektedir.

References

  • Buchanan, G.A. and J.R. Whiting, 1991. Phylloxera Management: Prevention is better than Cure. Australian and New Zealand Wine Industry Journal (6): 223-230.
  • Bauer, C., Schulz, T.F., Lorenz, D., Eichhorn, K.W. and Plapp, R., 1994. Population Dynamics of Agrobacterium vitis in two Grapevine varieties During the Vegetation Period. Vitis (33): 25-29.
  • Mahmoodzadeh, H., Nazemieh, A., Majidi, I., Paygami, I., Khalighi, A., 2003: Effects of Thermotherapy Treatments on Systemic Agrobacterium vitis in Dormant Grape Cutting. Phytopathology (151): 481-484.
  • Vizitiu, D., Dejeu, L., 2011. Crown Gall (Agrobacterium spp.) and Grapevine. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology (15): 130-138.
  • Çelik, H., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., Gürsoy, Z., Baydar, N.G., Yüksel, İ., Gökçay, E., İlbay, A.K., İlhan, İ., 2000. Türkiye’de Virüssüz Sertifikalı Asma Fidanı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi (Eureka EU 679 Vitis). TUBİTAK TOAG-1108 no.lu Proje Sonuç Raporu. Ankara.
  • Akgül, D.S., Savaş, Y., Savaş, N.G., Yağcı, A., 2016. Kontrollü Koşullarda Sıcak Su Uygulamalarının Botryosphaeriaceae Funguslarının Büyümesine, Asma Kalem ve Çeliklerinde Göz Canlılığına Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53(1): 99-107.
  • Lear, B., Lider, L.A., 1959. Eradication of Root-Knot Nematodes from Grapevine Rootings by Hot Water. Plant Disease Reporter, 14(3): 314-317.
  • Bouzar, H., Moore, L. W., 1987. Isolation of Different Agrobacterium biovars from a Natural Oak Savanna and Tallgrass Pairie. Applied and Environmental Microbiology (53): 717-721.
  • Burr, T.J., Reid, C.L., Yoshimura, M., Momol, E.A., Bazzi, C., 1995. Survival and Tumorigenicity of Agrobacterium vitis in Living and Decaying Grape Roots and Canes in soil. Plant Disease (79): 677-82.
  • Küsek, M., 2007. Bağlarda Ura Neden Olan Agrobacterium vitis’in Tanılanması ve Mücadele Olanaklarının Araştırılması (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 103s.
  • Diana, V.B., Dejeu, L., 2011. Crown Gall (Agrobacterium spp.) and Grapevine. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 15(1): 130-138.
  • Mahmoodzadeh, H., Nazemieh, A., Majidi, I., Paygami, I., Khalighi, A., 2004. Evaluation of Crown Gall Resistance in Vitis vinifera and Hybrids of Vitis spp. Vitis 43(2): 75-79.
  • Anonim, 2003. Report on an International Vine Nursery Study Tour and Summary of the 14. ICVG Conference, Locorotondo-Italy.
  • Cruous, P.W., Swart, L., Coertze, S. 2001. The Effect of Hot-Water Treatment on Fungi Occurring In Apparently Healthy Grapevine Cuttings. Phytopathol. Mediterr. 40 (Supplement): 464-466.
  • Goussard, P.G., 1977. Effect of Hot-Water Treatment on Vine Cutting a Done-Year Old Grafts. Vitis, 16: 272-278.
  • Gök, S., S. Tangolar, B. Bayram ve F. Ergenoğlu, 1998. Razakı (Vitis vinifera L.) ve Cosmo 20 (Berlandiari × Riparia) odun çeliklerinin köklenme ve sürgün özellikleri üzerine sıcak su uygulamasının etkisi. 4. Bağcılık Sempozyumu 20-23.10.1998, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 315-319.
  • Kacar, E., Burçak, İ., Altındişli, A., 2012. Effects of Hot Water Treatment on Different Rootstocks Used For Grafted Vine Propagation. 35. World Congress of Vine and Wine, İzmir, 201-208.
  • Gerhard, R., Cheng-Yung Chengund F. Schneider, 1971. Probleme Der Reben-Veredlung. Heft 8: 9-27.
  • Ağaoğlu, Y., Çelik, H., 1978. Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Ethrel Uygulamaları ve Dikim Şekillerinin Köklenme Üzerine Etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, Cilt: 27, Fasikülden Ayrı Basım.
  • Hamilton, R., 1997. Hot Water Treatment of Grapevine Propagating Material. The Australian Grapegrower and Winemaker.
  • Ilgın, C. ve Y.Z. Gürsoy, 2005. Aşılamada Kullanılan Asma Çelik ve Kalemlerini Sıcak Suda Bırakmanın Materyalin Canlılığı Üzerine Etkisi. 6. Türkiye Bağcılık Sempozyumu, Tekirdağ (1): 114-120.
  • Waite, H., Gramaje, D., Whitelaw-Weckert, M., Torley, P., Hardie, W.J., 2013. Soaking Grapevine Cuttings in Water: a Potential Source of Cross Contamination by Micro-Organisms. Phytopathologia Mediterranea 52(2): 359− 368.
  • Yıldırım, İ., 2017. Agrobacterium vitis ile Bulaşık Asma Kalemlerine Sıcak Su Uygulamalarının Kalem Gelişimi ve Fidan Randımanı Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.
  • Ophel, K., P.R. Nicholas, P.A. Magareyand A.W. Bass, 1990. Hot Water Treatment of Dormant Grape Cuttings Recudes Crown Gall incidence in a Field Nursery. American Journal of Enology and Viticulture 41: 325-329.
  • Offer, C.J., P.G. Goussard, 1980. Effect of Hot-Water Treatments on Bud Burst and Rooting of Grapevine Cuttings. Vitis 19: 1-3.
  • Converse, R.H. and E. Tanne, 1984. Heat Therapy and Stolon Apex Eulture to Eliminare Niild Yellow-Edge Virus from Strawberry. Physiopathology. 7(1): 1315-1316.
  • Graham, A., 2006. Hot Water Treatment of Grapevine Roortstock Cuttings Grown in a Cool Climate. Phytopathologia Mediterranea 46: 124 ().
  • Karabulut, Ö.A., G. Kuruoğlu, K. İlhan, Ü. Arslan, 2005. Hasat Sonrası Hastalıklara Karşı Sıcaklık Uygulamalarının Kullanımı. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 20(1): 94-101
  • Zobani, A., Belal, E., Balkees, B., Jeash, M., 2013. Impact of Postharvest Hot Water Treatment on Quality and Prevention of Gray Mold Incident of Table Grapes. Jordan Journal of Agricultural Sciences 9(1): 141-151.
  • Sağlam, H., A. Yağcı ve Ö.Ç. Sağlam, 2017. Bazı Asma Çeşit ve Amerikan Asma Anaçlarında Sıcak Su Uygulamasının Çelik ve Kalemlerde Canlılık Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14(1).

Effects of Hot Water Applications on Bud Vitality Before or Except to Grafted Scions in Received Different Period

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 517 - 523, 28.06.2018

Abstract

One of the frequently used cultural methods in viniculture is treatment hot water. Hot water application can be done with many diseases and harmful elimination. In this study; in 2017, Narince grape varieties belonging to 7 different periods between December and March were used. The items are divided into two parts. Hot water application for 30 minutes was made in the 1st part of the items in 7 different temperature days (45, 47, 49, 50, 51, 53 and 55℃). And stored in cold weather conditions with part 2. The experiment was designed to have 4 replicates and 30 replicates per replicate plot design. As temperature increases, bud vitality increases to a certain degree. After a certain degree they woke up to wake up. Immediate application of hot water and hot water application before grafted vaccination did not show any difference in disease development. The findings were in parallel with many previous studies. It is suggested that similar studies and practical use should be made for the production of healthy sampling.

References

  • Buchanan, G.A. and J.R. Whiting, 1991. Phylloxera Management: Prevention is better than Cure. Australian and New Zealand Wine Industry Journal (6): 223-230.
  • Bauer, C., Schulz, T.F., Lorenz, D., Eichhorn, K.W. and Plapp, R., 1994. Population Dynamics of Agrobacterium vitis in two Grapevine varieties During the Vegetation Period. Vitis (33): 25-29.
  • Mahmoodzadeh, H., Nazemieh, A., Majidi, I., Paygami, I., Khalighi, A., 2003: Effects of Thermotherapy Treatments on Systemic Agrobacterium vitis in Dormant Grape Cutting. Phytopathology (151): 481-484.
  • Vizitiu, D., Dejeu, L., 2011. Crown Gall (Agrobacterium spp.) and Grapevine. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology (15): 130-138.
  • Çelik, H., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., Gürsoy, Z., Baydar, N.G., Yüksel, İ., Gökçay, E., İlbay, A.K., İlhan, İ., 2000. Türkiye’de Virüssüz Sertifikalı Asma Fidanı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi (Eureka EU 679 Vitis). TUBİTAK TOAG-1108 no.lu Proje Sonuç Raporu. Ankara.
  • Akgül, D.S., Savaş, Y., Savaş, N.G., Yağcı, A., 2016. Kontrollü Koşullarda Sıcak Su Uygulamalarının Botryosphaeriaceae Funguslarının Büyümesine, Asma Kalem ve Çeliklerinde Göz Canlılığına Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53(1): 99-107.
  • Lear, B., Lider, L.A., 1959. Eradication of Root-Knot Nematodes from Grapevine Rootings by Hot Water. Plant Disease Reporter, 14(3): 314-317.
  • Bouzar, H., Moore, L. W., 1987. Isolation of Different Agrobacterium biovars from a Natural Oak Savanna and Tallgrass Pairie. Applied and Environmental Microbiology (53): 717-721.
  • Burr, T.J., Reid, C.L., Yoshimura, M., Momol, E.A., Bazzi, C., 1995. Survival and Tumorigenicity of Agrobacterium vitis in Living and Decaying Grape Roots and Canes in soil. Plant Disease (79): 677-82.
  • Küsek, M., 2007. Bağlarda Ura Neden Olan Agrobacterium vitis’in Tanılanması ve Mücadele Olanaklarının Araştırılması (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 103s.
  • Diana, V.B., Dejeu, L., 2011. Crown Gall (Agrobacterium spp.) and Grapevine. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 15(1): 130-138.
  • Mahmoodzadeh, H., Nazemieh, A., Majidi, I., Paygami, I., Khalighi, A., 2004. Evaluation of Crown Gall Resistance in Vitis vinifera and Hybrids of Vitis spp. Vitis 43(2): 75-79.
  • Anonim, 2003. Report on an International Vine Nursery Study Tour and Summary of the 14. ICVG Conference, Locorotondo-Italy.
  • Cruous, P.W., Swart, L., Coertze, S. 2001. The Effect of Hot-Water Treatment on Fungi Occurring In Apparently Healthy Grapevine Cuttings. Phytopathol. Mediterr. 40 (Supplement): 464-466.
  • Goussard, P.G., 1977. Effect of Hot-Water Treatment on Vine Cutting a Done-Year Old Grafts. Vitis, 16: 272-278.
  • Gök, S., S. Tangolar, B. Bayram ve F. Ergenoğlu, 1998. Razakı (Vitis vinifera L.) ve Cosmo 20 (Berlandiari × Riparia) odun çeliklerinin köklenme ve sürgün özellikleri üzerine sıcak su uygulamasının etkisi. 4. Bağcılık Sempozyumu 20-23.10.1998, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 315-319.
  • Kacar, E., Burçak, İ., Altındişli, A., 2012. Effects of Hot Water Treatment on Different Rootstocks Used For Grafted Vine Propagation. 35. World Congress of Vine and Wine, İzmir, 201-208.
  • Gerhard, R., Cheng-Yung Chengund F. Schneider, 1971. Probleme Der Reben-Veredlung. Heft 8: 9-27.
  • Ağaoğlu, Y., Çelik, H., 1978. Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Ethrel Uygulamaları ve Dikim Şekillerinin Köklenme Üzerine Etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, Cilt: 27, Fasikülden Ayrı Basım.
  • Hamilton, R., 1997. Hot Water Treatment of Grapevine Propagating Material. The Australian Grapegrower and Winemaker.
  • Ilgın, C. ve Y.Z. Gürsoy, 2005. Aşılamada Kullanılan Asma Çelik ve Kalemlerini Sıcak Suda Bırakmanın Materyalin Canlılığı Üzerine Etkisi. 6. Türkiye Bağcılık Sempozyumu, Tekirdağ (1): 114-120.
  • Waite, H., Gramaje, D., Whitelaw-Weckert, M., Torley, P., Hardie, W.J., 2013. Soaking Grapevine Cuttings in Water: a Potential Source of Cross Contamination by Micro-Organisms. Phytopathologia Mediterranea 52(2): 359− 368.
  • Yıldırım, İ., 2017. Agrobacterium vitis ile Bulaşık Asma Kalemlerine Sıcak Su Uygulamalarının Kalem Gelişimi ve Fidan Randımanı Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.
  • Ophel, K., P.R. Nicholas, P.A. Magareyand A.W. Bass, 1990. Hot Water Treatment of Dormant Grape Cuttings Recudes Crown Gall incidence in a Field Nursery. American Journal of Enology and Viticulture 41: 325-329.
  • Offer, C.J., P.G. Goussard, 1980. Effect of Hot-Water Treatments on Bud Burst and Rooting of Grapevine Cuttings. Vitis 19: 1-3.
  • Converse, R.H. and E. Tanne, 1984. Heat Therapy and Stolon Apex Eulture to Eliminare Niild Yellow-Edge Virus from Strawberry. Physiopathology. 7(1): 1315-1316.
  • Graham, A., 2006. Hot Water Treatment of Grapevine Roortstock Cuttings Grown in a Cool Climate. Phytopathologia Mediterranea 46: 124 ().
  • Karabulut, Ö.A., G. Kuruoğlu, K. İlhan, Ü. Arslan, 2005. Hasat Sonrası Hastalıklara Karşı Sıcaklık Uygulamalarının Kullanımı. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 20(1): 94-101
  • Zobani, A., Belal, E., Balkees, B., Jeash, M., 2013. Impact of Postharvest Hot Water Treatment on Quality and Prevention of Gray Mold Incident of Table Grapes. Jordan Journal of Agricultural Sciences 9(1): 141-151.
  • Sağlam, H., A. Yağcı ve Ö.Ç. Sağlam, 2017. Bazı Asma Çeşit ve Amerikan Asma Anaçlarında Sıcak Su Uygulamasının Çelik ve Kalemlerde Canlılık Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14(1).
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Conference Paper
Authors

Seda Sucu

Adem Yağcı

Rüstem Cangi

Publication Date June 28, 2018
Submission Date September 11, 2017
Acceptance Date June 20, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu

Cite

APA Sucu, S., Yağcı, A., & Cangi, R. (2018). Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi. Bahçe, 47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu), 517-523.
AMA Sucu S, Yağcı A, Cangi R. Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi. Bahçe. June 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):517-523.
Chicago Sucu, Seda, Adem Yağcı, and Rüstem Cangi. “Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen Veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi”. Bahçe 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (June 2018): 517-23.
EndNote Sucu S, Yağcı A, Cangi R (June 1, 2018) Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi. Bahçe 47 (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu 517–523.
IEEE S. Sucu, A. Yağcı, and R. Cangi, “Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, pp. 517–523, 2018.
ISNAD Sucu, Seda et al. “Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen Veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi”. Bahçe 47/(Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (June2018), 517-523.
JAMA Sucu S, Yağcı A, Cangi R. Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi. Bahçe. 2018;47:517–523.
MLA Sucu, Seda et al. “Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen Veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 2018, pp. 517-23.
Vancouver Sucu S, Yağcı A, Cangi R. Farklı Dönemlerde Alınan Asma Çeliklerine Hemen veya Aşı Öncesi Sıcak Su Uygulamalarının Göz Canlılığı Üzerine Etkisi. Bahçe. 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):517-23.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram