Çeviri

Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış

Sayı: 11 30 Haziran 2020
  • Jenny Berglund *
  • Bill Gent *
PDF İndir
EN TR

Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış

Öz

Bu makale, Müslümanların “destekleyici eğitim” (Arapça'yı okumayı ve ardından Kuran'ı ezberlemeyi ve okutmayı temel alan geleneksel -hafızlık- eğitimi) ile Müslüman öğrencilerin Kuran'ı ezberleyip okudukları ve temel eğitiminin içinde var olan din eğitimine odaklanmaktadır. Amaç, bu iki eğitim deneyimini öğrencilerin nasıl algıladıklarını daha iyi kavramak ve aynı zamanda iki farklı kurum tarafından kendilerine öğretilen bilgi, beceri ve değerleri müzakere etmektir. Diğer bir amaç da bulgularımızı gelişen kültürlerarası eğitim alanlarına yerleştirmektir. Ezberleme süreci ile ilgili olarak her iki eğitim türünün de genellikle farklı ve birbirine muhalif olduğu düşünülse de- önceki dindışı ve “modern”, sonraki ise dinî ve “modası geçmiş” olarak- hem İngiliz hem de İsveçli öğrenciler tarafından, ikisi arasında bir dereceye kadar bir ortak alan tanımlayabilmişlerdir. Bu nedenle Müslüman öğrencilerin, her iki eğitim geleneğine katılımları hakkındaki düşüncelerinin, yeni bilgi ve anlayışı teşvik eden eğitim kültürleri arasındaki diyalogu ve tartışmayı teşvik etme anlamında kültürlerarası bir boyuta sahip olduğu araştırmacılar için giderek daha belirgin hale gelmiştir. Bu makale, bu sonuca yönelik kanıtlardan bazılarını ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Berglund, J. 2015. Publicly Funded Islamic Education in Europe and the United States. Washington: Brookings Institution. Berglund, J. 2017. “ Secular Normativity and the Religi fi cation of Muslims in Swedish Public Schooling. ” Oxford Review of Education 43: 5. doi:10.1080/03054985.2017.1352349.
  2. Cherti, M., and L. Bradley. 2011. Inside Madsassas: Understanding and Engaging with British-Muslim Faith Supplementary Schools. London: Institute for Public Policy Research.
  3. Cole, M. I. 2008. Every Muslim Child Matters: Practical Guidance for Schools and Children ’ s Services. Stoke on Trent: Trentham.Council of Europe. 2017. “ Adult Migrants: Integration and Education. ” https://rm.coe.int/ 1680306f0b
  4. Gent, B. 2011. “ The World of the British Hifz Class Student: Observations, Findings and Implications for Education and Further Research. ” British Journal of Religious Education 33 (1): 3 – 15. doi:10.1080/01416200.2011.523516.
  5. Gent, B. 2016. “ The Hidden Olympians: The Role of Hu ff az in the English Muslim Community. ” Contemporary Islam: Dynamics of Muslim Life 10 (1): 17 – 34. doi:10.1007/s11562-014-0321-z.
  6. Gent, B. 2018. Muslim Supplementary Classes & Their Place in the Wider Learning Community: A Redbridge-Based Study. Manchester: Beacon Books.
  7. Gilliat-Ray, S. 2010. Muslims in Britain: An Introduction. Cambridge UK: Cambridge University Press.
  8. Lewis, P., and S. Hamid. 2018. British Muslims: New Directions in Islamic Thought, Creativity and Activism. Edinburgh: Edinburgh University Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Çeviri

Yazarlar

Jenny Berglund * Bu kişi benim
Sweden

Bill Gent * Bu kişi benim
United Kingdom

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

28 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Berglund, J., & Gent, B. (2020). Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış (M. Göksu, çev.). Balıkesir İlahiyat Dergisi, 11, 252-266. https://izlik.org/JA73LH25FU
AMA
1.Berglund J, Gent B. Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış. BAİD. 2020;(11):252-266. https://izlik.org/JA73LH25FU
Chicago
Berglund, Jenny, ve Bill Gent. 2020. “Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış”. çeviren Mehmet Göksu. Balıkesir İlahiyat Dergisi, sy 11 (Haziran): 252-66. https://izlik.org/JA73LH25FU.
EndNote
Berglund J, Gent B (01 Haziran 2020) Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış. Balıkesir İlahiyat Dergisi 11 252–266.
IEEE
[1]J. Berglund ve B. Gent, “Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış”, BAİD, sy 11, ss. 252–266, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73LH25FU
ISNAD
Berglund, Jenny - Gent, Bill. “Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış”. Balıkesir İlahiyat Dergisi. Trc. Mehmet Göksu. 11 (01 Haziran 2020): 252-266. https://izlik.org/JA73LH25FU.
JAMA
1.Berglund J, Gent B. Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış. BAİD. 2020;:252–266.
MLA
Berglund, Jenny, ve Bill Gent. “Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış”. Balıkesir İlahiyat Dergisi, çeviren Mehmet Göksu, sy 11, Haziran 2020, ss. 252-66, https://izlik.org/JA73LH25FU.
Vancouver
1.Jenny Berglund, Bill Gent. Kur’an Eğitimi ve Doktriner Olmayan [Laik] Din Eğitimi: Kültürler Arası Bir Bakış. BAİD [Internet]. 01 Haziran 2020;(11):252-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73LH25FU