Research Article

YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Volume: 6 Number: 2 December 31, 2022
EN TR

YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Abstract

Betimsel tarama modelindeki bu araştırmanın amacı yönetici ve öğretmenlerin okul yönetiminde veriye dayalı karar verme sürecine ilişkin görüşlerini bazı değişkenlere göre incelemektir. Araştırmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Siirt il merkezinde görev yapan 276 okul yöneticisi ve 2410 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olan ve Siirt merkezde görev yapan ilkokullardan 121 yönetici ve öğretmen, ortaokullardan 137 yönetici ve öğretmen, liselerden ise 126 yönetici ve öğretmen olmak üzere toplam 384 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada betimsel istatistiklerin (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) yanı sıra değişkenler açısından farklılıkların belirlenmesine ilişkin bağımsız örneklem t-testi ile tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçları rapor edilmiştir. Buna göre okul yönetiminde veriye dayalı karar verme sürecinin, ölçeğin tamamında ve tüm boyutlarında “yüksek” düzeyde olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların görüşleri arasında; branş, görev ve okul büyüklüğü açısından anlamlı farklılık bulunmakta iken; mesleki kıdem, öğrenim durumu ve okul türüne göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucunda; öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin veri kullanma kültürü ile veri okuryazarlığı konusunda daha çok desteklenmeleri gerektiği görülmüştür.

Keywords

References

  1. Balcı, A. (2013). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler (10. baskı). Ankara: Pegem.
  2. Campbell, C., & Levin, B. (2009). Using data to support educational improvement. Educational Assessment, Evaluation and Accountability, 21(1), 47-65.
  3. Condy, J., Chigona, A., Gachago, D., & Ivala, E. (2012). Pre-service students' perceptions and experiences of digital storytelling in diverse classrooms. Turkish Online Journal of Educational Technology, 11(3), 278-285.
  4. Datnow, A., & Park, V. (2014). Data-driven leadership. USA: Jossey-Bass Davenport.
  5. Dogan, E., & Demirbolat, A. O. (2021). Data-driven decision-making in schools scale: A study of validity and reliability. International Journal of Curriculum and Instruction, 13(1), 507-523.
  6. Doğan, E. (2021). Evaluating the data-driven decision making process in school management according to the views of the administrator. PhD Thesis, Gazi University.
  7. Ho, J. E. (2016). Cultures and contexts of data-based decision-making in schools. Doctoral Dissertation, University of California Doctor of Philosophy in Education, Los Angeles.
  8. Karakaya, İ. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri. A. Tanrıöğen (Edt.). Ankara: Anı Yayınları

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2022

Submission Date

November 30, 2022

Acceptance Date

December 9, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 6 Number: 2

APA
Yükünç, M., & Saylık, A. (2022). YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 6(2), 243-263. https://doi.org/10.46452/baksoder.1212417
AMA
1.Yükünç M, Saylık A. YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ. USOBED. 2022;6(2):243-263. doi:10.46452/baksoder.1212417
Chicago
Yükünç, Mustafa, and Ahmet Saylık. 2022. “YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ”. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi 6 (2): 243-63. https://doi.org/10.46452/baksoder.1212417.
EndNote
Yükünç M, Saylık A (December 1, 2022) YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 6 2 243–263.
IEEE
[1]M. Yükünç and A. Saylık, “YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ”, USOBED, vol. 6, no. 2, pp. 243–263, Dec. 2022, doi: 10.46452/baksoder.1212417.
ISNAD
Yükünç, Mustafa - Saylık, Ahmet. “YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ”. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 6/2 (December 1, 2022): 243-263. https://doi.org/10.46452/baksoder.1212417.
JAMA
1.Yükünç M, Saylık A. YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ. USOBED. 2022;6:243–263.
MLA
Yükünç, Mustafa, and Ahmet Saylık. “YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ”. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, vol. 6, no. 2, Dec. 2022, pp. 243-6, doi:10.46452/baksoder.1212417.
Vancouver
1.Mustafa Yükünç, Ahmet Saylık. YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİMİNDE VERİYE DAYALI KARAR VERME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ. USOBED. 2022 Dec. 1;6(2):243-6. doi:10.46452/baksoder.1212417

Cited By

All articles sent to the journal are checked by the plagiarism program before the evaluation process.

USOBED works under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0). https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/

cc by nc sa 4.0 ile ilgili görsel sonucu