Review

HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI

Volume: 5 Number: 1 June 11, 2025
EN AR TR

HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI

Abstract

On dört asırlık İslam Medeniyetini inşa eden Müslümanlar, şiir ve edebiyatı sadece günlük hayatın konuşma dilinde kullanmakla kalmayıp ekonomiden hukuka, siyasetten eğitime, astronomiden tıbba kadar hayatın birçok alanında kullanmışlardır. Diğer toplumlardan farklı olarak tefsir, hadis, fıkıh, gramer, siyer gibi ilimlerin metodolojilerini (usullerini), bin beyitlik Elfiye’lerle yazmışlardır. Usûl-ü Hadis ilminin esasları Hz. Peygamber (s.a.v.) döneminde doğmuş, ilk üç asırda gelişmiş, dördüncü asırda Râmhürmüzî’nin “el-Muhaddisü’l-fâsıl” adlı kitabıyla ayrı bir ilim dalına intikal etmiştir. Hâkim en-Nîsâbûrî, Hatîb el-Bağdâdî ve İbnü’s-Salâh ile iyice gelişmiş, yedinci asrın ortalarında İbn Ferah el-İşbîlî’nin “Garâmî Sahîh” adlı manzûmesiyle farklı bir boyut kazanmıştır. Hadis Usûlü, artık manzûm olarak yazılmaya başlanmış, sonra kısa, orta ve uzun beyitli birçok manzûmeler yazılmıştır. Mecdüddin el-Fîrûzâbâdî, Kemalüddin eş-Şümünnî, İbn Zekrî et-Tilimsânî, Radıyyüddin el-Gazzî ve İbn Fettûh el-Beykûnî gibi âlimlerin manzûmeleri; Şihabüddin el-Hüveyyî, Zeynüddin el-Irâkî, Muhammed b. Abdurrahman el-Berşensî ve Celalüddin es-Süyûtî gibi âlimlerin Elfiyye’leri, Hadis Usûlü’nde yazılan belli başlı manzûm eserler arasında yer almıştır. 2020 yılında FSM Vakıf Üniversitesinde tamamladığımız “Hadis Usûlü Literatüründe Manzûm Eserler ve Türkçe Manzûm Hadis Usûlü Çalışması” adlı doktora tezimiz, Arapça yazılan Hadis Usulü eserlerini doktora seviyesinde inceleyen bir tez olması yönüyle ülkemizde bir ilktir. Bu makalemiz mevzubahis çalışmanın kısa bir özeti mahiyetindeir. Cumhuriyet döneminde yapılan hadis usulü çalışmalarını incelediğimizde -maalesef- Hadis Usulünü Türkçe Manzume ile kaleme alan bir esere rastlanmamıştır. Buradan hareketle, zengin kafiye yapısı, 7+7=14’lü hece ölçüsü, çekici üslubu ve akademik muhtevasıyla “el-Manzumetü’l-Fehmiyye” adlı 80 beyitlik Türkçe Manzum Hadis Usulü çalışmamız yine alanında bir “ilk”tir. Bu çalışmamızın, lisans ve lisansüstü seviyede Hadis Usûlünü daha kolay ve çekici bir yolla tedris esilmesine katkı sağlaması ümit edilmektedir.

Keywords

Supporting Institution

Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Ethical Statement

Bu makale akademik etik kurallarına uyularak hazırlanmıştır.

Thanks

Makalenin değerini anlayan herkese teşekkürler

References

  1. Ahmet Muhtar Abdulhamid Ömer, Mu’cemü’l-lügati’l-arabiyyeti’l-mu’âsıra (by. Âlemü’l-Kütüb, 1429/2008)
  2. Alevi, Ebu Mevâhib Abdülhafîz b. Hasen, Nazmu mustalahi’l-hadîs (Fas: el-Matba’atü’l-Mevleviyye, 1321/1903)
  3. Altıkulaç, Tayyar, “İbnü’l-Cezerî”, DİA
  4. Aybakan, Bilal, “Şâfiî”, DİA
  5. Aydemir, Abdullah, “Ebü’l-Âliye”, DİA
  6. Aydın, Osman, Manzum Hadis Usulu, (İstanbul: Kitabi Yayınevi, 2024)
  7. Baytar, Abdurrezzak b. Hasan b. İbrahim, Hilyetü’l-beşer fi târîhi’l-karni’s-sâlisi aşar (Beyrut: Dâru Sâdır, 1413/1993)
  8. Benli, Ali, “Nudehî”, DİA

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Hadith

Journal Section

Review

Publication Date

June 11, 2025

Submission Date

February 20, 2025

Acceptance Date

June 10, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 5 Number: 1

APA
Çiçek, F. (2025). HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI. BALAGH - Journal of Islamic and Humanities Studies, 5(1), 81-114. https://izlik.org/JA86RG26WC
AMA
1.Çiçek F. HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI. BALAGH. 2025;5(1):81-114. https://izlik.org/JA86RG26WC
Chicago
Çiçek, Fehmi. 2025. “HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI”. BALAGH - Journal of Islamic and Humanities Studies 5 (1): 81-114. https://izlik.org/JA86RG26WC.
EndNote
Çiçek F (June 1, 2025) HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI. BALAGH - Journal of Islamic and Humanities Studies 5 1 81–114.
IEEE
[1]F. Çiçek, “HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI”, BALAGH, vol. 5, no. 1, pp. 81–114, June 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86RG26WC
ISNAD
Çiçek, Fehmi. “HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI”. BALAGH - Journal of Islamic and Humanities Studies 5/1 (June 1, 2025): 81-114. https://izlik.org/JA86RG26WC.
JAMA
1.Çiçek F. HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI. BALAGH. 2025;5:81–114.
MLA
Çiçek, Fehmi. “HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI”. BALAGH - Journal of Islamic and Humanities Studies, vol. 5, no. 1, June 2025, pp. 81-114, https://izlik.org/JA86RG26WC.
Vancouver
1.Fehmi Çiçek. HADİS USULÜNÜN MANZUM KAYNAKLARI VE TÜRKÇE MANZUM HADİS USULÜ ÇALIŞMASI. BALAGH [Internet]. 2025 Jun. 1;5(1):81-114. Available from: https://izlik.org/JA86RG26WC

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)