Bu araştırmanın amacı Türkiye’de farklı branşlardaki
öğretmen adaylarının genetiği değiştirilmiş gıdaya dair algılarını metaforlar yoluyla
incelemektir. Araştırma üç farklı branştan 133 öğretmen adayı ile yürütülmüştür.
Araştırmada “Genetiği değiştirilmiş gıda … gibidir, çünkü …” cümle kalıbı kullanılarak
veriler toplanmıştır. Çalışma bu açıdan olgu bilim deseninde nitel bir araştırmadır.
Araştırma sonucu öğretmen adayları 75 farklı metafor üretmişlerdir. Bu metaforlar
dört kategori altında toplanmıştır. Yüzdelik sıralamada “tehdit” kategorisi (68.4%) birinci sırada, “faydasızlık” (11.3%) ikinci sırada, “avantaj” (11.3%) üçüncü sırada ve “ihtiyaç” (9%) dördüncü sırada yer almaktadır. Sonuç olarak öğretmen
adaylarının çoğunluğunun genetiği değiştirilmiş gıdaya karşı olumlu bir algısı yoktur.
Ayrıca öğretmen adaylarının cinsiyetlerine ve bölümlerine göre genetiği değiştirilmiş
gıdaya dair metaforik algıları anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretmen adaylarının GDG’ya karşı olumsuz tutuma sahip
olma nedenlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışmalar yapılabilir. Yine öğretmen
adaylarının GDG’ya karşı olumsuz algılarının öğretmenlerde nasıl olduğu bir diğer
araştırma konusudur.
The purpose of this research is to examine the perceptions
of genetically modified food by the teacher candidates in different branches in
Turkey through metaphors. The study was conducted with 133 teacher candidates from
three different branches. In the study "Genetically modified food ... looks
like, because ..." data was collected with the sentence pattern. This study
is a qualitative research in case studies. As a result, the teacher candidates produced
75 different metaphors. These metaphors are grouped under four categories. The category
"threat" (68.4%) is in the first rank, "uselessness" (11.3%)
is in the second rank, "advantage" (11.3%) is in the third rank and "need"
(9%) is in the fourth rank. As a result, the majority of teacher candidates have
no positive perception of genetically modified food. In addition, the metaphorical
perceptions of the genetically modified food according to the gender and branches
of the teacher candidates do not differ significantly. Studies aiming to reveal
the reasons why teacher candidates have negative holdings against GDG can be
done. Another research question is how the negative perceptions of the teacher
candidates towards GDG are in teachers.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 18, 2017 |
Submission Date | March 7, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |