Amaç: Bu araştırmada kadınların gebelik döneminde kullandığı bitkisel ürünler, kullanım nedenleri ve etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışmanın örneklemini bir hastanede doğum yapan 349 lohusa oluşturmuştur. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu ve Bitkisel Ürün Kullanım Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı testler, ki kare testi, lojistik regresyon analizi kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan lohusaların yaş ortalaması 28.78 ± 4.85’tir. Lohusaların %49.00’ı gebelik döneminde bitkisel ürün kullanmıştır. Gelir düzeyi (p = 0.039), gebelikte sorun yaşama (p = 0.018), hazırlık sınıfına katılım (p = 0.006) durumlarına göre bitkisel ürün kullanımının farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır (p < 0.05). Gebelikte en çok kullanılan ilk üç bitkisel ürün nane, ıhlamur, sarımsaktır. Bitkisel ürünün kullanım amacı %43.20 bağışıklığı güçlendirmektir. Ürünlerin gebeliğin her döneminde kullanım sıklığı %65.90’dır. %65.70’i yan etkisi olmayacağına inanmaktadır. Gebelerin %92.20’si bitkisel ürünleri kendi istekleri ile kullanmıştır. Sağlık personeline danışmayanların oranı ise %79.53 olarak tespit edilmiştir.
Sonuç: Gebeliğin her döneminde farklı şikayetler ile farklı bitkisel ürünler kullanıldığı belirlenmiştir. Bitkisel ürünlerin oluşturabileceği riskler hakkında gebelerin yeterli bilgiye sahip olmadığı, kendi istekleri ile bitkisel ürün kullandığı ve sağlık personeline danışmadığı görülmektedir. Sağlık profesyonelleri gebeleri bitkisel ürünler hakkında bilgilendirmeli, kullanımları hakkında sorgulamalıdır, tavsiyelerde bulunmalıdır.
Objective: In this study, it was aimed to determine the herbal products used by women during pregnancy, the reasons for their use and the factors affecting them.
Material and Methods: The sample of the descriptive and cross-sectional study consisted of 349 postpartum women who gave birth in a hospital. Data were collected with the Introductory Information Form and the Herbal Product Usage Form. In the analysis of the data, descriptive tests, chi-square test, logistic regression analysis were used.
Results: The mean age of puerperant women participating in the study was 28.78 ± 4.85. 49.00% of women used herbal products during pregnancy. It was concluded that the use of herbal products differed according to income level (p = 0.039), having problems during pregnancy (p = 0.018), and participation in the preparatory class (p = 0.006) (p < 0.05). The first three herbal products most commonly used during pregnancy are mint, linden and garlic. The purpose of use of the herbal product is to strengthen the immunity of 43.20%. The frequency of use of the products in every period of pregnancy is 65.90%. 65.70% believe that there will be no side effects. 92.20% of pregnant women used herbal products voluntarily. The rate of those who did not consult health personnel was determined as 79.53%.
Conclusion: It has been determined that different herbal products are used with different complaints in each period of pregnancy. It is seen that pregnant women do not have enough information about the risks that herbal products may pose, use herbal products voluntarily and do not consult health personnel. Health professionals should inform pregnant women about herbal products, inquire about their use, and give advice.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 23, 2023 |
Submission Date | September 19, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |