AMAÇ: Bu çalışma 6-18 ay arası bebeği olan annelerin, emzirme ve anne sütüne ilişkin geleneksel uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEMLER: Tanımlayıcı tipteki çalışmanın evrenini Aralık 2012-Şubat 2013 tarihleri arasında Çanakkale ili, Ezine ilçesindeki bir Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 6-18 ay bebeği olan tüm anneler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemine, çalışmaya katılmayı kabul eden 212 anne alınmıştır. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veriler Ki-kare, yüzdelik ve aritmetik ortalama ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Yaş ortalaması 28.47±4.71 olan annelerin, %51.4’ü okur yazar/ilkokul mezunu, %82.5’i ev hanımı, %75.5’i orta gelirli ve %53.8’i kasabada ikamet etmektedir. Annelerin %85.4’ü ilk 6 ayda anne sütünün yeterli olduğunu düşünmektedir. Annelerin anne sütünü artırdığını düşündükleri besinler %58 sütlü tatlılar, %42 soğan/sarımsak, %16.6 bulgur, %16.5 kuru üzüm, %11.3 börülcedir. Sütü artırdığına inanılan içecekler %57.5 bitkisel çaylar, %50.5 su, %38.2 süttür. Anne sütünü artırmak için yapılan geleneksel uygulamalar ise %29.7 sık emzirme, %23.1 nazar boncuğu takma, %23.1 çok sıvı tüketmedir. Annelerin ortalama emzirme süresi 12.61±4.31 ay olup, %13.2’si ilk 6 ay içinde bebeklerini memeden ayırmıştır. Annelerin memeden ayırma yöntemleri incelendiğinde; biberonla ek besin vermek (%25.3), su ve meyve suyuyla oyalamak (%14), memeye salça sürmek (%10), saç koymak (%10), kara sürmek (%8.7), bebeği ayrı eve göndermek (%8.7) gibi geleneksel yöntemler uyguladıkları tespit edilmiştir.
SONUÇ: Çalışmanın sonucunda, annelerin anne sütünü artırmak ve bebeklerini memeden ayırmak için geleneksel yöntemlere başvurdukları saptanmıştır. Ebe/hemşirelerin bu uygulamaları değerlendirmeleri ve eğitimde annelerin bireysel ve kültürel özelliklerini dikkate almaları önemli olacaktır.
OBJECTIVE: This research was made in order to determine the traditional practices related to breast milk and breastfeeding of mothers with babies of 6 to 18 months.
METHODS: Mothers, who are registered to the Family Health Center in Ezine district in Çanakkale from September 2012 to February 2013 constituted the research’s system, those mothers having babies from 6 to 18 months. 212 mothers that accepted to attend to the study were obtained to research’s sample. The research’s dates were gathered by the researchers with the survey form that was done face to face. Descriptive statistics, Chi-square, frequency and average were used in data analysis.
RESULTS: The mean age of mothers was 28.47±4.71, 82.5% were housewives, 51.4% were literate/primary school graduates, 75.5% had middle income and 53.8% live in town. 85.4% of mothers think breast milk is enough for the first six months. Food which mothers think increases breast milk are 58% milk desserts, 42% onion/garlic, 16.6% wheat, 16.5% dried grape, 11.3% cowpea. Drinks that are thought to increase breast milk are %57.5 herbal teas, %50.5 water, %38.2 milk. Traditional practices to increase breast milk are 29.7% frequent lactating, 23.1% affixing an annulet, 23.1% drinking liquids a lot. The average lactating period of mothers is 12.61 ± 4.31 month, 13.2% of mothers separate their babies from the breasts. When mothers’ separation methods from breast are examined, giving additional food by baby bottle (25.3%), putting of with water and fruit juice (14%), spreading tomato paste on the breasts(10%), putting hair (10%), spreading black color (8.7%), sending the baby to another house (%8.7) such traditional practices are observed.
CONCLUSION: This study showed that mothers for increasing breast milk and separating their babies from the breast mothers’ applying for traditional practices. Thus, it would be important that nurses and midwifes should evaluate these practices and should keep the individual and cultural characteristics of mothers during their educations in mind.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2015 |
Submission Date | December 11, 2014 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 4 Issue: 3 |