Amaç: Probiyotikler, yeterli miktarda kullanıldığında gastrointestinal florayı düzenleyen ve büyüme performansını arttıran bakteri, mantar veya maya gibi canlı mikroorganizmalardır. Bu çalışma, farklı düzeylerde probiyotik karışımının (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis, Propionibacterium) piliçlerde performans, organ ağırlıkları ve bazı kan parametreleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla toplam 360 adet iki günlük Ross-308 karışık cinsiyetli etlik piliç, her tekrarda 12 civciv içeren 6 tekrarlı 5 gruba rastgele ayrıldı. Hepsi 40 gün boyunca 5 farklı diyet ile beslendi: Kontrol (Kon; bazal diyet), Deneme I (TI; %0,05 probiyotik katkısı TII (%0,075 probiyotik katkısı), TIII (%0,10 probiyotik katkısı) ve TIV (%0,125 probiyotik katkısı). Çalışma sonunda performans parametreleri ve organ ağırlıkları değerlendirildi. Ayrıca serobiyokimyasal analiz için kan örnekleri toplandı. Bulgular: Çalışmada, en yüksek canlı ağırlık (CA), ortalama günlük ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranı (YYO) TII grubunda görüldü (p<0.05). Gruplar arasında karaciğer, kalp, taşlık, dalak ve bağırsak ağırlıkları açısından fark bulunmadı. En düşük proventrikulus ağırlığı ise TII grubunda gözlendi (P<0.05). Probiyotik takviyesi serobiyokimyasal parametreleri, aspartat aminotransferazı (AST), alanin aminotransferazı (ALT), trigliseritleri (TG), glikozu (GLU) ve toplam proteini (TP) etkilemedi (p>0.05). Sonuç: Büyüme performansını artırmak için piliç rasyonlarına %0,075 oranında karışık probiyotikler eklenebilir.
Objective: Probiotics are live microorganisms such as bacteria, fungi, or yeast that support the gastrointestinal flora and promote growth performance when administered in sufficient amounts. The current study was conducted to examine the impact of different doses of probiotic mix (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis, Propionibacterium) on performance, organ weights, and some blood parameters in broilers. Materials and Methods: For this aim, a total of 360 two-day-old Ross-308 mixed-sex broiler chickens were randomly divided into five groups, with six replicates containing 12 chicks per replicate. All of them were fed with five different dietary intakes for 40 days as follows: Control (Con; basal diet), Trial I (TI; 0.05% adding probiotics), TII (0.075% adding probiotics), TIII (0.10% adding probiotics), and TIV (0.125% adding probiotics). After the treatments, performance parameters and organ weights were evaluated. Also, blood specimens were collected for sero biochemical analysis. Results: Data showed that the highest body weight (BW), average daily weight gain (ADWG), and feed conversion rate (FCR) were determined in the TII group (p<0.05). There was no difference in the liver, heart, gizzard, spleen, and intestine weights among the groups. The lowest proventriculus weight was observed in the TII group (P<0.05). Probiotic supplementation did not affect the serobiochemical parameters, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), triglycerides (TG), glucose (GLU), and total protein (TP) (p>0.05). Conclusion: 0.075% mixed probiotics could be added to broiler diets to increase growth performance.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Animal Nutrition and Nutritional Diseases |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2024 |
Submission Date | March 14, 2024 |
Acceptance Date | June 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 3 |