TR
EN
OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ
Abstract
Bu çalışmada buğday saplarından kağıt hamuru üretilmiştir. Ajan olarak kuvvetli bir baz olan KOH kullanılmıştır. KOH ajanı ile hava ve oksijenin ayrı ayrı etkisini belirlemek amacıyla pişirmeler yapılmıştır. Elde edilen hamurlardan deney kâğıtları üretilerek fiziksel, optik ve mekanik özellikleri test edilmiştir. İstatistiksel analizler yardımıyla en uygun koşullar belirlenmiştir. Hava basıncı yüklenmeden yapılan pişirmeden elde edilen deney kâğıtlarının kopma uzunluğu hava yüklenerek yapılan deneylerden daha fazladır. Ancak, aradaki fark % 5 anlam düzeyinde önemli değildir. Hava yerine oksijen kullanılması fiziksel özellikleri arttırmış, kappa numarasını düşürmüş ve beyazlık değerini arttırmıştır. Beyazlık boş deneyde havaya göre düşmüş, oksijen ile artmıştır. Baskı opaklığı boş deneyde havaya göre artmış, oksijen ile düşmüştür. Aralarındaki farklar % 5 anlam düzeyinde önemlidir. Bu nedenlerden dolayı oksijenin havadan daha etkili bir ağartıcı olduğu söylenebilir.
Keywords
References
- Gençer, A., (2003), Buğday ( Triticum aestivum L.) KOH-Hava Yöntemi İle Kâğıt Hamuru Üretimi ve Atık Suların Bakla (Vicia faba L.) Üretiminde Gübre Olarak Kullanım Olanaklarının Araştırılması, Doktora Tezi, ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
- Hsu, C. L. and Hsieh J. S., (1986), Advantages of Oxygen vs. Air in Delignifying Pulp, Tappi Journal, Vol. 69, No. 4, pp.125-128.
- Rousu, P., Rousu, P., and Antilla, J., (2002), Sustainable Pulp Production from Agricultural Waste, Resources, Conservation and Recycling 35, 85 - 103, Elsevıer Press, www.elsevier.com./locate/ resource, 85-103 pp.
- Sun, R.-C., Lawther, J.M., and Banks, W.B., (1997), Physico-Chemical Characterization of Organosolve Lignins from Wheat Straw, Cellulose Chemistry and Technology, 31,pp. 199-212.
- Wagberg, L., Zhao, X.P., Fineman, I., and Li, F.N., (1990), Effecets of Retention Aids on Retention and Dewatering of Wheat Straw Pulp. TAPPI Vol:73, No:4177-182 pp.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 1, 2005
Submission Date
August 3, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2005 Volume: 7 Number: 7
APA
Gençer, A., Eroğlu, H., & Deniz, İ. (2005). OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 7(7), 9-13. https://izlik.org/JA98MA62GT
AMA
1.Gençer A, Eroğlu H, Deniz İ. OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ. Bartın Orman Fakültesi Dergisi. 2005;7(7):9-13. https://izlik.org/JA98MA62GT
Chicago
Gençer, Ayhan, Hüdaverdi Eroğlu, and İlhan Deniz. 2005. “OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ”. Bartın Orman Fakültesi Dergisi 7 (7): 9-13. https://izlik.org/JA98MA62GT.
EndNote
Gençer A, Eroğlu H, Deniz İ (March 1, 2005) OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ. Bartın Orman Fakültesi Dergisi 7 7 9–13.
IEEE
[1]A. Gençer, H. Eroğlu, and İ. Deniz, “OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ”, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 7, pp. 9–13, Mar. 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA98MA62GT
ISNAD
Gençer, Ayhan - Eroğlu, Hüdaverdi - Deniz, İlhan. “OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ”. Bartın Orman Fakültesi Dergisi 7/7 (March 1, 2005): 9-13. https://izlik.org/JA98MA62GT.
JAMA
1.Gençer A, Eroğlu H, Deniz İ. OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ. Bartın Orman Fakültesi Dergisi. 2005;7:9–13.
MLA
Gençer, Ayhan, et al. “OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ”. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 7, Mar. 2005, pp. 9-13, https://izlik.org/JA98MA62GT.
Vancouver
1.Ayhan Gençer, Hüdaverdi Eroğlu, İlhan Deniz. OKSİJEN VE HAVANIN KOH AJANI KULLANILARAK BUĞDAY SAPLARINDAN KÂĞIT HAMURU ÜRETİMİNE ETKİSİ. Bartın Orman Fakültesi Dergisi [Internet]. 2005 Mar. 1;7(7):9-13. Available from: https://izlik.org/JA98MA62GT