BibTex RIS Cite

Determination of Water Absorption (Cobb Method) Values of Wheat Straw (Triticum aestivum L.) Paper Manufactured by KOH-Air Method

Year 2009, Volume: 11 Issue: 16, 1 - 5, 26.05.2009

Abstract

In this study, 3 different cooking of wheat straw (Triticum aestivum L.) were carried out using KOH air method

with 14% KOH ratio at 110°C temperature for 60, 90 and 120 minutes. Water absorption (Cobb30 ) values of

papers prepared at 20°SR, 35°SR and 50°SR were measured. It was observed that as beating was increased

Cobb30 value was decreased for the same cooking conditions. Moreover, during cooking applications, increasing

temperatures caused decrease on Cobb30 values.

Buğday Saplarından (Triticum aestivum L.) KOH-Hava Yöntemiyle Üretilmiş Kâğıtların Su Emiciliğinin Tayini (Cobb Metodu)

Year 2009, Volume: 11 Issue: 16, 1 - 5, 26.05.2009

Abstract

Bu çalışmada buğday saplarından (Triticum aestivum L.) KOH-Hava Metoduyla KOH oranı %14 ve sıcaklık
110°C sabit alınarak 60, 90 ve 120 dakika süre ile 3 ayrı pişirme yapılmıştır. 20°SR, 35°SR ve 50°SR’de
üretilmiş kâğıtların su emiciliği (Cobb30 ) değerleri ölçülmüştür. Aynı pişirme şartlarında hamurda dövmenin
artmasıyla Cobb30 değerinin azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca, değişik pişirmelerde sıcaklık arttırıldıkça Cobb30
değeri azalmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ayhan Gençer This is me

Hüdaverdi Eroğlu This is me

Ufuk Ayaz This is me

Publication Date May 26, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 11 Issue: 16

Cite

APA Gençer, A., Eroğlu, H., & Ayaz, U. (2009). Buğday Saplarından (Triticum aestivum L.) KOH-Hava Yöntemiyle Üretilmiş Kâğıtların Su Emiciliğinin Tayini (Cobb Metodu). Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 11(16), 1-5.


Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Fax: +90 (378) 223 5077, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@gmail.com